Sociology GK Questions with Answers – Basic Sociology Questions

0

Sociology GK Questions with Answers – Basic Sociology Questions

 

Sociology GK Questions with Answers - Basic Sociology Questions

 

1. The father of Sociology:
Answer: Auguste Comte.

 

2. Which is the youngest Social Science?
Answer: Sociology.

 

3. The word Sociology comes from:
Answer: Socius and Logos.

 

4. Which word ‘Socius’?
Answer: Latin.

 

5. Which word ‘Logos’?
Answer: Greek.

 

6. In which book of Auguste Comte, for the first time, the word sociology is given?
Answer: Positive Philosophy.

 

7. When was the book ‘Positive Philosophy’ published?
Answer: 1839.

 

8. Etymological meaning of the term sociology:
Answer: Science of society.

 

9. Who said ‘Man is a social animal’?
Answer: Aristotle.

 

10. The concept ‘organic analogy’ is coined by:
Answer: Herbert Spencer.

 

11. An Italian who made notable contribution in the development of sociology?
Answer: Giambattista Vico.

 

12. The Frenchman who contributed much to the development of Sociology:
Answer: Montesquieu.

 

13. Study of Sociology started in India in:
Answer: 1919.

 

14. Where was sociology started for the first time in India?
Answer: University of Bombay.

 

15. Two schools of thought on the scope of Sociology:
Answer: Formalistic or specialistic and synthetic.

 

16. Is sociology a science?
Answer: Yes.

 

17. Who conceived sociology as a sister of other Social Sciences?
Answer: S. Barry Barnes.

 

18. Two aspects for the analysis of society?
Answer: Atomism and Holism.

 

19. Which is the theory about the origin of sociology accepted mostly in modern times?
Answer: Functional Theory.

 

20. When was sociology started as a separate discipline in India?
Answer: 1930.

 

Read Who is Who General Knowledge Questions Answers > Online GK Questions with Answers

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.