Sea and Ocean GK Questions – Online General Knowledge Questions

0

Sea and Ocean – Online Questions

 

Sea and Ocean GK Questions - Online General Knowledge Questions

 

1. Name the tropical fiber used in rope making highly resistant to sea water:
Answer: Abaca.

 

2. A flattened area along the oceanic floor is known as:
Answer: Abyssal plain.

 

3. Name the sea between Italy and the Balkan Peninsula which is a part of the Mediterranean Sea:
Answer: Adriatic Sea.

 

4. Name the Sea between Turkey and Greece:
Answer: Aegean Sea.

 

5. Which continent in the world has Mediterranean Sea, Red Sea, Indian Ocean and South Atlantic Ocean as its boundaries?
Answer: Africa.

 

6. What is the warm ocean current along the south eastern part of South Africa?
Answer: Agulhas Current.

 

7. Name the curve to represent altitudes of an area by using specific heights above sea level:
Answer: Altimetric frequency graph.

 

8. Name the river that flows from the Pamir Plateau to the Aral Sea:
Answer: Amu Darya River.

 

9. Name certain points where the north-south oscillation of tides do not occur in the Atlantic Ocean:
Answer: Amphidromic point.

 

10. The Cold Ocean current in the Southern hemisphere in the Antarctic region is known as:
Answer: Antarctic Drift.

 

11. The ice-covered continent around the South Pole region is known as:
Answer: Antarctica.

 

12. Antigua is located in which sea?
Answer: Caribbean Sea.

 

13. The sea between Indonesia and Northern Australia is known as:
Answer: Arafura Sea.

 

14. Name the ocean to the north of the Arctic Circle:
Answer: Arctic Ocean.

 

15. Coral reefs in the form of a ring and is with an enclosed lagoon is known as:
Answer: Atoll.

 

16. What is the name of a country which lies to the west of Caspian Sea?
Answer: Azerbaijan.

 

17. Name an archipelago located north of the Caribbean Sea in the Atlantic Ocean:
Answer: Bahamas.

 

18. Name the sea in Europe that connects the Gulf of Bothnia and that of the North Sea:
Answer: Baltic Sea.

 

19. Name the sea beyond the Arctic Circle and north of Sweden and Finland:
Answer: Barents Sea.

 

20. What is the extended and narrow ridge which is sandy and lies above the high tide level and is along the coast?
Answer: Barrier beach.

 

Read Automobile General Knowledge Questions – Basic Automobile GK Questions > Politics General Knowledge Questions – World Politics GK

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.