Maths and Science General Knowledge Questions with Answers

0

Maths and Science General Knowledge Questions with Answers

 

Maths and Science General Knowledge Questions with Answers

 

General Mathematics and Science Quiz Questions with Answers

 

1. Which is the metal that melts at 30 degree Celsius?
A. Radium
B. Gallium
C. Indium
D. Bismuth
Answer: Gallium

 

2. A two-dimensional image of a slice through a three-dimensional object is named as?
A. Monogram
B. Tomogram
C. Kaleidoscope
D. Cuboid
Answer: Tomogram

 

3. Which natural fiber is known to be the strongest?
A. Jute
B. Cotton
C. Limped teeth
D. Silk
Answer: Limpet teeth

 

4. Under a given situation which gas among the following does not undergo chemical reaction?
A. Chlorine
B. Fluorine
C. Nitrogen
D. Inert Gas
Answer: Inert gas

 

5. A square feet of one square mile is?
A. 27787300
B. 26878400
C. 27878400
D. 2692300
Answer: 27,878,400

 

6. Name the gemstone which has Emerald and Aquamarine as its varieties?
A. Alexandrite
B. Amethyst
C. Beryl
D. Lapis lazuli
Answer: Beryl

 

7. A score means how many years?
A. 19
B. 21
C. 20
D. 30
Answer: 20

 

8. The activity of a radioactive source has a unit measurement as?
A. Becquerel
B. Jansky
C. Dioptre
D. Erlang
Answer: Becquerel

 

9. The green color in leaves is caused due to a pigment called?
A. Chlorophyll
B. Carotenoids
C. Flavonoids
D. Betalains
Answer: Chlorophyll

 

10. Name the radioactive metal extracted from Carnotite and Pitchblende?
A. Uranium
B. Radium
C. Thorium
D. Polonium
Answer: Uranium

 

Maths and Science Online Quiz with Answers

 

11. Other than matter what is the term used for space?
A. Vacuum
B. Blank
C. Zero
D. Nil
Answer: Vacuum

 

12. A process by which molecules of a solvent tend to pass through a semipermeable membrane from a less concentrated solution into a more concentrated one is known as?
A. Diffusion
B. Osmosis
C. Molecular Diffusion
D. Facilitated Diffusion
Answer: Osmosis

 

13. Where does a Halophyte plant grow?
A. Saline
B. Sweet
C. Marshy
D. Wetland
Answer: Saline

 

14. Name the only rock that can float?
A. Basalt
B. Andesite
C. Pumice
D. Obsidian
Answer: Pumice

 

15. A league consists of how many miles?
A. 4
B. 5
C. 3
D. 2
Answer: 3

 

Multiple Choice Maths and Science Questions

 

16. How can we determine the acidity or basicity of an aqueous solution?
A. pH
B. nH
C. kH
D. mH
Answer: pH

 

17. The number of sides in a pentadecagon is?
A. 15
B. 16
C. 12
D. 13
Answer: 15

 

18. Name the only metal that remains liquid at room temperature?
A. Gallium
B. Bromine
C. Francium
D. Mercury
Answer: Mercury

 

19. Which among the following is a cube root of 64?
A. 4
B. 64
C. 4096
D. 256
Answer: 4

 

20. The planet known to be the brightest natural object in the night sky?
A. Neptune
B. Venus
C. Saturn
D. Mercury
Answer: Venus

 

21. What is the speed of light?
A. 18000 miles per second
B. 163000 miles per second
C. 170000 miles per second
D. 196000 miles per second
Answer: 186,000 miles per second

 

22. Five liters in a milliliter is?
A. 5000
B. 2500
C. 3000
D. 6000
Answer: 5,000

 

23. The Galilean Moons orbit which planet?
A. Jupiter
B. Mars
C. Uranus
D. Mercury
Answer: Jupiter

 

24. Name the element combined with iron to form steel?
A. Copper
B. Carbon
C. Silicon
D. Chromium
Answer: Carbon

 

25. Name the compound that has a density around 1000 kg/m³?
A. Water
B. Air
C. Soil
D. Ice
Answer: Water

 

26. The strongest magnet in the universe is?
A. Magnetar
B. Neodymium
C. Ferromagnet
D. Ferrimagnet
Answer: Magnetar

 

27. What is a sherardized object coated with?
A. Zinc
B. Tin
C. Gold
D. Copper
Answer: Zinc

 

28. How many feet are in one mile?
A. 5281
B. 5290
C. 5380
D. 5280
Answer: 5,280

 

29. Roman numerals CCXVII is equal to which number?
A. 109
B. 107
C. 118
D. 298
Answer: 109

 

30. One terabyte is equal to how many megabytes?
A. 1050765
B. 1047476
C. 1052576
D. 1048576
Answer: 1,048,576

 

 

Maths and Science General Questions with Answers

 

31. Name the metal that has the highest melting point?
A. Tungsten
B. Helium
C. Argon
D. Carbon
Answer: Tungsten

 

32. One week has a total of how many hours?
A. 169
B. 168
C. 158
D. 159
Answer: 168

 

33. A polygon having four unequal sides is called as?
A. Quadrilateral
B. Regular Polygon
C. Pentagon
D. Hexagon
Answer: Quadrilateral

 

34. When did Albert Einstein win the Noble Prize in Physics?
A. 1922
B. 1921
C. 1891
D. 1821
Answer: 1921

 

35. Name the element present in every living species on Earth?
A. Chlorine
B. Carbon
C. Aluminium
D. Potassium
Answer: Carbon

 

36. In an Earth calendar year how many times the moon revolves?
A. 14
B. 12
C. 13
D. 15
Answer: 13

 

37. The instrument used to measure atmospheric pressure is called?
A. Barometer
B. Seismometers
C. Thermometer
D. Spectrograph
Answer: Barometer

 

38. What is the percentage of alcohol in 70 proof whiskey?
A. 35%
B. 70%
C. 45%
D. 30%
Answer: 35%

 

39. Ethernet is a registered trademark belonging to which company?
A. Xerox
B. Epson
C. Fuji Xerox
D. Lexmark
Answer: Xerox

 

40. The number of ways to make changes for a dollar is?
A. 398
B. 293
C. 392
D. 194
Answer: 293

 

General Knowledge Maths and Science

 

41. In one ton the total number of ounces is?
A. 32000
B. 1200
C. 2760
D. 23000
Answer: 32000

 

42. The number of sides in a rhombus is?
A. 4
B. 3
C. 2
D. 5
Answer: 4

 

43. Name the element which is the first to be discovered through synthesis?
A. Technetium
B. Lawrencium
C. Nobelium
D. Fermium
Answer: Technetium

 

44. Name the vitamin which is known as Ascorbic acid?
A. Vitamin C
B. Vitamin B
C. Vitamin K
D. Vitamin E
Answer: Vitamin C

 

45. Pascal is used as a SI unit for?
A. Pressure
B. Luminous Intensity
C. Intensity
D. Tension
Answer: Pressure

 

46. Name for what the classification system Köppen is used?
A. Wind speed
B. Climate
C. Pressure
D. Family
Answer: Climate

 

47. Name the planet that rotates clockwise?
A. Mercury
B. Venus
C. Earth
D. Mars
Answer: Venus

 

48. The only number with the same number of letters as the meaning of it’s name is?
A. 4
B. 3
C. 2
D. 5
Answer: 4

 

49. Obsidian is the rock type of?
A. Igneous
B. Metamorphic
C. Sedimentary
D. Granite
Answer: Igneous

 

50. Name the planet having a white cloud pattern in its atmosphere nicknamed as “Scooter “?
A. Mars
B. Jupiter
C. Saturn
D. Neptune
Answer: Neptune

 

Read History Trivia Questions and Answers > Simple General Knowledge for Children

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.