50 Quiz for General Knowledge – GK Quick Quiz

0

50 Quiz for General Knowledge – GK Quick Quiz

 

50 Quiz for General Knowledge - GK Quick Quiz

 

 

1. Which were the two factions of the Russian Social Democratic Party whose names were taken from the words the ‘majority’ and ‘minority’?
Answer: Bolshevik and Menshevik.

 

2. What is the collective name for the three Low Countries of Europe?
Answer: Benelux.

 

3. Which day of the week is named after the wife of the Norse god Odin?
Answer: Friday (Freya)

 

4. Which German educationist first opened “kindergartens” where children learned through play?
Answer: Froebel.

 

5. What is identified by its ISBN?
Answer: A book.

 

6. Which type of music developed from the spirituals sung in the Baptist churches of the southern U.S.A?
Answer: Gospel.

 

7. What is the title of the Andrew Lloyd Webber musical based on a collection of animal poems by T.S. Eliot?
Answer: Cats.

 

8. Who called China, ‘Cathay’?
Answer: Marco Polo.

 

9. What is a unit of thermal insulation used in the textile trade and is often associated with duvets?
Answer: Tog.

 

10. Which body of people is sometimes referred to as “The Fourth Estate”?
Answer: The Press.

 

11. In which Thai temple can you see a Buddha of solid gold, standing three meters high and weighing more than 5 metric tons?
Answer: Wat Traimit.

 

12. What is the currency of Malaysia?
Answer: The Ringgit.

 

13. In which city of Jordan can you visit the church of Nativity where Christ was born?
Answer: Bethlehem.

 

14. Who was the Maratha commander-in-chief in the third battle of Panipat?
Answer: Sadashivrao.

READ  Transportation General Knowledge Question

 

15. What is the currency of Saudi Arabia?
Answer: Riyal.

 

Quiz for General Knowledge – GK Quick Quiz Part 2

 

16. Thailand is famous for the temple of the Emerald Buddha. Can you name it?
Answer: Wat Phra Keo.

 

17. The shrine of the Book, in Jerusalem, houses a sacred and ancient religious text. Name it:
Answer: The Dead Sea Scrolls.

 

18. Which Mosque has the largest expanse of open court in the world?
Answer: Badshahi Mosque, Lahore.

 

19. In the high mountains of Afghanistan, at Bamian, is a vertical cliff in which rooms and temples have been cut. Which religion are they dedicated to?
Answer: Buddhism.

 

20. In the vaulted dome of which Church can you admire the work of the famous painter, Michelangelo?
Answer: St. Peter’s Basilica.

 

21. Which insect is the greatest disease carrier?
Answer: Housefly.

 

22. Androcles was a Roman slave. Which animal was he friendly with?
Answer: Lion.

 

23. Of the renowned American symphony orchestras, name the earliest:
Answer: New York Philharmonic Orchestra.

 

24. How many letters of the alphabet make the Roman numbering system?
Answer: 7.

 

25. Which country was the first to domesticate cats?
Answer: Egypt.

 

26. What does officious mean?
Answer: Unnecessarily eager to offer one’s services.

 

27. In cricket, name the term used for. ‘Loudly abusing the opposing players continuously to make them lose their cool’:
Answer: Sledging.

 

28. Who discovered the source of the Nile?
Answer: John Hanning Speke).

READ  General Knowledge (GK) 2018 - 50 Quiz Questions and Answers

 

29. In which sport has Jack Nicklaus distinguished himself?
Answer: Golf.

 

30. Which monetary unit is the most common in the world?
Answer: Dollar.

 

Quiz for General Knowledge – GK Quick Quiz Part 3 (Questions 31-50)

 

31. What is meant by Missile Technology Control Regime?
Answer: Multilateral export control regime.

 

32. Which is the world’s highest battlefield?
Answer: Siachen.

 

33. Who wrote the novel “The Sellout”?
Answer: Paul Beatty.

 

34. James Cameron was in the news recently. Who is he?
Answer: Canadian film maker, director, producer, and screenwriter.

 

35. Who is the first person to sequence DNA in space?
Answer: Kate Rubins.

 

36. What is meant by DNA Sequencing?
Answer: Process of determining the  precise order of nucleotides within a DNA molecule.

 

37. Where is Google headquartered?
Answer: Mountain View, California.

 

38. What is meant by Comprehensive Economic and Trade Agreement?
Answer: Tentative  free trade agreement between Canada and the European Union.

 

39. What is meant by air quality index?
Answer: Number used by government agencies to communicate to the public how polluted the air currently is or how  polluted it is forecast to come.

 

40. What is anticyclone?
Answer: Weather phenomenon defined as a large scale circulation of winds around a central region of high atmospheric pressure.

 

41. What is meant by Metal Organic Framework?
Answer: Compounds consisting of metal ions or clusters coordinated to organic ligands to form one, two or three dimensional structures.

 

42. What is meant by Gini coefficient?
Answer: Measure of statistical dispersion intended to represent the income distribution of a nation’s residents.

READ  100 Pub Quiz Questions Answers - Pub quizzes 2020

 

43. Who is Peter Casey?
Answer: Entrepreneur and television personality based in Atlanta.

 

44. List the member nations of Regional Comprehensive Economic Partnership?
Answer: Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam, Australia, China, India, Japan, South Korea, New Zealand.

 

45. Where is Mount Qasioun located?
Answer: Syria.

 

46. Quentin Tarantino was in the news recently. Who is he?
Answer: American filmmaker and screenwriter.

 

47. What is meant by “Curiosity”?
Answer: Car sized robotic rover exploring Gale crater on Mars as a part of NASA’s Mars Science Laboratory Mission.

 

48. What is meant by “fly ash”?
Answer: One of the coal combustion products  composed of fine particles that are driven out of the boiler with the flue  gases.

 

49. Who wrote the book, “The Vegetarian”?
Answer: Han Kang.

 

50. Who wrote the book, “The Game Goes on “?
Answer: Alan Mc Gilvray.

 

Read: Transportation General Knowledge Question

Leave A Reply

Your email address will not be published.