General Quiz Questions and Answers for Students

50 General Knowledge Questions for Students

General Knowledge Questions for Students

 

General Quiz Questions and Answers for Students

 

General Knowledge Questions for Students Part 1 (Questions 1-16)

 

1. Which factor does not influence the reaction rate of chemical reactions?
Answer: Color.

 

2. Di-calcium silicate has resistance to:
Answer: Chemical attack.

 

3. Name a radical in water:
Answer: Mercury.

 

4. Who invented propeller (ship)?
Answer: Francis Smith.

 

5. When did the Assyrians conquer Egypt?
Answer: In 670 B.C.

 

6. Who is the founder of the Theory of Expanding universe?
Answer: The American astronomer, (Edwin Hubble (1889-1953).

 

7. Name the mode of nutrition in plants:
Answer: Holophytic.

 

8. Which transport represents the oldest form of transport?
Answer: Ocean transport.

 

9. In computing, a terminal that has no processing capability is called:
Answer: Dumb terminal.

 

10. The size of a power shovel is indicated by the size of:
Answer: Dipper.

 

11. Who said, “Algebra is generous; she often gives more than is asked of her”?
Answer: Jean le Rond d’Alembert.

 

12. Who invented Transistor?
Answer: Bardeen, Shockley & Brattain.

 

13. “Men pass away but their deeds abide”. These were the last words of a great mathematician. Who was he?
Answer: Augustin-Louis Cauchy.

 

14. Who was the first person to make a storage cell that is used in motor vehicles?
Answer: Gaston Planté.

 

15. What do American call the jet fuel paraffin?
Answer: Kerosene.

 

16. Who discovered Rubber (latex foam)?
Answer: Dunlop Rubber Co.

 

General Knowledge Questions for Students Part 2 (Questions 17-33)

 

17. Name a common mineral found in earth’s crust:
Answer: Iron.

 

18. In which part of the internal combustion engine is petrol mixed with air for feeding to the cylinders?
Answer: Carburetor.

 

19. Who discovered Scotch tape?
Answer: Richard Drew.

 

20. Which two British engineers got together in 1905 to design and produce cars?
Answer: Rolls-Royce.

 

21. What are the two methods of modulation?
Answer: Amplitude modulation, Frequency modulation.

 

22. The electronic configuration of an element is 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p3. To which group it belongs?
Answer: 5th group.

 

23. Which are the two types of hardness of water?
Answer: Temporary and permanent.

 

24. Who said, “Life is good for only two things, discovering mathematics and teaching mathematics?
Answer: Siméon Denis Poisson.

 

25. How temporary hardness can be removed from water?
Answer: By boiling.

 

26. Who remarked, “A mathematician who is not also something of a poet will never be a complete mathematician”?
Answer: Karl Weierstrass.

 

27. Who invented waterproof Rubber?
Answer: Charles Macintosh.

 

28. What are the two uses of diode?
Answer: Diode can be used as a rectifier and as a detector.

 

29. Who was the last great philosopher that lived towards the close of the Imperial age in Egypt?
Answer: Amenemope.

 

30. Who introduced the atomic volume curve?
Answer: Lothar Meyer.

 

31. What are the Galilean Moons?
Answer: The four moons of Jupiter discovered by Galileo are called the Galilean Moons.

 

32. What is the name given to the policy that is taken up for a specified period?
Answer: Endowment policy.

 

33. The astronomical observatory built in India in the 17thcentury is a world famous one. Name this observatory:
Answer: Jantar Mantar.

 

General Knowledge Questions for Students Part 3 (Questions 34-50)

 

34. What is the change in the apparent position of an astronomical object against its background, when viewed from two different points?
Answer: Parallax.

 

35. Write an example of a plant that produces many seeds:
Answer: Pea.

 

36. The space craft “Pathfinder” which landed on Mars on July 4, 1997 has been renamed after an American Astronomer. What is the ‘Pathfinder’ presently known as?
Answer: Carl Sagan Memorial Station.

 

37. What is the remedy to all business risks?
Answer: Insurance.

 

38. What is Windows NT?
Answer: It is a 32 bit operating system.

 

39. Plants are classified ink two groups. What are they?
Answer: Meristematic Tissue and Permanent Tissue.

 

40. Which cause damage to crops?
Answer: Fungi, bacteria, viruses, flood.

 

41. How do plant cells differ from animal cells?
Answer: In having cell walls, plastids and large vacuoles.

 

42. Which metal can separate hydrogen from hydrochloric acid?
Answer: Magnesium.

 

43. What is the term used to vessels which are operated in regular and fixed route?
Answer: Linears.

 

44. Client /Server computing is also called:
Answer: Distributed application processing & corporate application processing.

 

45. In which emission, high speed electrons strike a metallic surface and give their energy to free electrons?
Answer: Secondary.

 

46. What are the three basic electronic functions?
Answer: Rectification, amplification and oscillation.

 

47. Write examples of certain plants that grow only where there is heat and humid:
Answer: Jute. Coconut, Rubber etc.

 

48. Why was Egypt called the cradle of civilization?
Answer: The civilization developed there was a magnificent one.

 

49. Which was the typical examples of the architectural skills of ancient Egyptians?
Answer: The pyramids and the temples.

 

50. Which metal reacts with water and bums?
Answer: Potassium.

 

Read General Knowledge Questions in English with Answers

Leave a comment