General Knowledge Quiz and Answers with Explanations

0

General Knowledge Quiz and Answers with Explanations

 

General Knowledge Quiz and Answers with Explanations

 

General Knowledge Quiz and Answers part 1

 

1. On what did the Egyptians write books?
Answer: On paper which they called Papyrus.

Papyrus is a material similar to thick paper that was used in ancient times as a writing surface. It was made from the pith of the papyrus plant, Cyperus papyrus, a wetland sedge.

 

2. Who wrote the famous poem ‘Adlestrop’?
Answer: Edward Thomas.

“Adlestrop” is a poem by Edward Thomas. It is based on a railway journey Thomas took on 24 June 1914, during which his train briefly stopped at the now-closed station in the Gloucestershire village of Adlestrop.

 

3. A light year is equal to _
Answer: 9.46×1012 Km.

A light-year is a unit of distance. It is the distance that light can travel in one year. Light moves at a velocity of about 300,000 kilometers (km) each second. So in one year, it can travel about 10 trillion km.

 

4. Jupiter needs how long to pass a sign?
Answer: One year.

Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest in the Solar System. It is a giant planet with a mass one-thousandth that of the Sun, but two-and-a-half times that of all the other planets in the Solar System combined.

 

5. From where Alginic acid is obtained?
Answer: Laminaria.

Alginic acid, also called algin or alginate, is a polysaccharide distributed widely in the cell walls of brown algae, where through binding with water it forms a viscous gum.

 

6. All the oxides which contain two atoms of oxygen in a molecule are called what?
Answer: Dioxides.

An oxide /ˈɒksaɪd/ is a chemical compound that contains at least one oxygen atom and one other element in its chemical formula.

 

7. Which car contains transverse leaf springs in the front independent suspension system?
Answer: English Car Humber.

The Humber Super Snipe is a car which was produced from 1938 to 1967 by British-based Humber Limited.

 

8. What are the four intranet components?
Answer: They are TCP/ IP (Transmission Control protocol), Information devices, clients and authoring tools.

An intranet is a private network accessible only to an organization’s staff. Often, a wide range of information and services are available on an organization’s internal intranet that are unavailable to the public, unlike the Internet.

 

9. The smallest combination of atoms is called:
Answer: Molecules.

A molecule is an electrically neutral group of two or more atoms held together by chemical bonds. Molecules are distinguished from ions by their lack of electrical charge.

 

10. The name which Buddha gave to the idea followed in daily life?
Answer: Ashta Marga.

Eightfold Path, Pali Atthangika-magga, Sanskrit Astangika-marga, in Buddhism, an early formulation of the path to enlightenment.

 

11. Floating car method is used to:
Answer: Carryout speed and delay study.

 

12. Who is the connection between the Boomtown Rats and Band Aid?
Answer: Bob Geldof.

Robert Frederick Zenon Geldof, KBE is an Irish singer-songwriter, author, political activist and occasional actor.

 

13. What is the name of the weathering of rocks done by dissolution, hydration, hydrolysis, carbonation, oxidation and reduction?
Answer: Chemical weathering.

The erosion or disintegration of rocks, building materials, etc., caused by chemical reactions (chiefly with water and substances dissolved in it) rather than by mechanical processes.

 

14. Russell Maloney’s story book gives an idea about statistics. Name this book:
Answer: inflexible Logic.
More

 

15. Who were the guardian spirits of nature in Greek mythology?
Answer: Nymphs.

A nymph in Greek mythology is a minor female nature deity typically associated with a particular location or landform.

 

General Knowledge Quiz and Answers part 2

 

16. Who invented the Gas mask?
Answer: Garrett Augustus Morgan.

Garrett Augustus Morgan, Sr. was an important inventor, businessmen of both African American and Native American heritages, as well as an influential political leader.

 

17. What is the name for the group of opposition spokesmen and spokeswomen who comment on the policies of government ministers?
Answer: Shadow Cabinet.

A shadow cabinet is a group of politicians who hold a political post with their party, but whose party is not in government (that is, an opposition party)

 

18. Which are the off-street parking facilities?
Answer: 1. Surface car parks, 2. Multistorey car parks, 3. Roof parks, 4. Mechanical car parks, 5. Underground car parks.

 

19. Name the sea connected to the Aegean Sea by the Bosporus Strait and also with the Sea of Azov by the Kerch strait:
Answer: Black sea.

The Black Sea is a body of water and marginal sea of the Atlantic Ocean between the Balkans, Eastern Europe, the Caucasus, and Western Asia.

 

20. Which were the writing materials used by the Egyptians?
Answer: Ink and Pen.

 

21. Sociology is mostly an:
Answer: Objective to a certain extent.

Sociology is the scientific study of society, patterns of social relationships, social interaction, and culture of everyday life.

 

22. What was the great event in the history of astronomy that took place in 1758 as predicted far back in 1607?
Answer: As predicted by the British astronomer Edmund Halley, a comet appeared in 1758. This comet was named after him as “Halley’s Comet.”

Halley’s Comet or Comet Halley, officially designated 1P/Halley, is a short-period comet visible from Earth every 75–76 years. Halley is the only known short-period comet that is regularly visible to the naked eye from Earth, and the only naked-eye comet that might appear twice in a human lifetime.

 

23. The author of “The Thief’s Journal” has actually been a thief. Who is he?
Answer: Jean Genet.

Jean Genet was a French novelist, playwright, poet, essayist, and political activist. Early in his life he was a vagabond and petty criminal, but he later took to writing.

 

24. The color of brown algae is due to what?
Answer: Fucoxanthin.

Fucoxanthin is a xanthophyll, with formula C₄₂H₅₈O₆. It is found as an accessory pigment in the chloroplasts of brown algae and most other heterokonts, giving them a brown or olive-green color.

 

25. Which is the smallest atom in sixth group element?
Answer: Oxygen.

Oxygen is a chemical element with symbol O and atomic number 8. It is a member of the chalcogen group on the periodic table, a highly reactive nonmetal, and an oxidizing agent that readily forms oxides with most elements as well as with other compounds.

 

26. “The houses are all gone under the sea, the dancers are all gone under the hill”. Who wrote these lines?
Answer: T.S. Eliot.

Thomas Stearns Eliot, OM, was an essayist, publisher, playwright, literary and social critic, and “one of the twentieth century’s major poets”.

 

27. What are the difference between internet and intranet?
Answer: 1. Internet is a world wide global network that is present in any significant country in the world. But intranets are usually confined to a smaller area, like an organization, 2. The internet has no security. But intranet is secure and provides protection, 3. The internet is a public information exchange area. But intranets permit access only to those within an organization, 4. The internet is neither controlled, owned nor governed by any person, group, government or country. An intranet is completely controlled, owned and governed by the organization.

 

28. What is sprung weight with reference to an automobile?
Answer: Weight of everything supported by the springs.

Sprung mass, in a vehicle with a suspension, such as an automobile, motorcycle, or a tank, is the portion of the vehicle’s total mass that is supported by the suspension, including in most applications approximately half of the weight of the suspension itself.

 

29. Each shell has a definite maximum capacity of _
Answer: Electrons.

The electron is a subatomic particle, symbol e− or β− , whose electric charge is negative one elementary charge. Electrons belong to the first generation of the lepton particle family, and are generally thought to be elementary particles because they have no known components or substructure.

 

30. The rails that are used on Indian Railways nowadays are:
Answer: Flat-footed.

The rail sections having their foot rolled to flat are called flat-footed or Vignoles rails. This type of rail was invented by Charles Vignoles in 1836. It was initially thought that the flat-footed rails could be fixed directly to wooden sleepers and would eliminate chairs and keys required for the B.H.rails.

 

General Knowledge Quiz and Answers part 3

 

31. What is the name of the organic matter left after the microbial action?
Answer: Humus.

In soil science, humus denominates the fraction of soil organic matter that is amorphous and without the “cellular cake structure characteristic of plants, micro-organisms or animals.”

 

32. In which dynasty did Buddha born?
Answer: Shakya.

The Shakya were a clan of late Vedic India and the later so-called second urbanisation period in the Indian subcontinent. The Shakyas formed an independent oligarchic republican state known as the Śākya Gaṇarājya.

 

33. What was the name of the 1950’s Texan rock n’ roll singer whose backing band was called the crickets?
Answer: Buddy Holly.

Charles Hardin Holley, known as Buddy Holly, was an American musician, singer-songwriter and record producer who was a central and pioneering figure of mid-1950s rock and roll.

 

34. This classic of Plato contains references to numbers whose significance is still being dugout by mathematicians. Name it:
Answer: Flatland.

A Romance of Many Dimensions is a satirical novella by the English schoolmaster Edwin Abbott Abbott, first published in 1884 by Seeley & Co. of London.

 

35. Who invented Toilet Paper?
Answer: Joseph Gayetty (1857).

Joseph C. Gayetty was an American inventor credited with the invention of commercial toilet paper. It was the first and remained only one of the few commercial toilet papers from 1857 to 1890 remaining in common use until the invention of splinter-free toilet paper in 1935 by the Northern Tissue Company.

 

36. In the ancient Greek myth, what was the food of the gods, said to give eternal life to those who ate it?
Answer: Ambrosia.

In the ancient Greek myths, ambrosia is sometimes the food or drink of the Greek gods, often depicted as conferring longevity or immortality upon whoever consumed it. It was brought to the gods in Olympus by doves.

 

37. Which British Prime Minister was succeeded by Mrs. Thatcher?
Answer: James Callaghan.

Leonard James Callaghan, Baron Callaghan of Cardiff, KG, PC, often known as Jim Callaghan, served as Prime Minister of the United Kingdom from 1976 to 1979 and Leader of the Labour Party from 1976 to 1980.

 

38. What do you mean by ‘bora’?
Answer: Cold north easterly wind along the Adriatic Sea.

The bora is a northern to north-eastern katabatic wind in the Adriatic Sea. Similar nomenclature is used for north-eastern winds in other littoral areas of eastern Mediterranean and Black Sea basins.

 

39. Which are the international system of traffic signs according to the U.N. Protocol?
Answer: 1. Danger signs, 2. Signs giving definite instruction.

 

40. What is the name of the telescope that helps to study the sun?
Answer: Solar Telescope.

A solar telescope is a special purpose telescope used to observe the Sun. Solar telescopes usually detect light with wavelengths in, or not far outside, the visible spectrum.

 

41. Which is an edible red algae?
Answer: Porphyra.

Porphyra is a coldwater seaweed that grows in cold, shallow seawater. More specifically, it belongs to red algae phylum of laver species, comprising approximately 70 species.

 

42. In Sociology, Experimentation is _
Answer: The most important method in Sociology.

 

43. Which is the most reactive element in the sixth group?
Answer: Oxygen.

Group 6, numbered by IUPAC style, is a group of elements in the periodic table. Its members are chromium, molybdenum, tungsten, and seaborgium.

 

44. What are the advantages of intranet?

Answer: They are reduced distribution cost, stimulation of creative thinking, scalability, forms scheduling submission, immediate delivery, cross platform, increased internal communication and newsgroups.

 

45. At the resonant frequency, the current is high if the resistance is:
Answer: Low.

 

46. Which is the birth place of Buddha?
Answer: Kapilavastu.

Taulihawa, also known as Kapilavastu, is a municipality and administrative center of Kapilvastu District in Province No. 5 of southern Nepal.

 

47. Trent’s Last Case (1913) has been called the prototype of the detective novel. Who wrote it?
Answer: E.C. Bentley.

E. C. Bentley was a popular English novelist and humorist, and inventor of the clerihew, an irregular form of humorous verse on biographical topics.

 

48. What is the name of the process of organic enrichment, the decomposition of organic matter and the accumulation of humus?
Answer: Humification.

Humification is a process that occurs in soils and peats (remember: peat is not soil), which sees organic material decompose and break down.

 

49. Who is the author of geometry-oriented science fiction ‘Flatland’?
Answer: Edwin Abbott Abbott.

Edwin Abbott Abbott FBA was an English schoolmaster and theologian, best known as the author of the novella Flatland.

 

50. Who invented Geiger Counter?
Answer: Hans Geiger.

Johannes Wilhelm “Hans” Geiger was a German physicist. He is best known as the co-inventor of the detector component of the Geiger counter and for the Geiger–Marsden experiment which discovered the atomic nucleus.

 

51. What is the American method of the STOP board?
Answer: STOP in white on red background with white border.

 

Read 54 Online GK Questions and Answers – Online General Knowledge > General Knowledge 2019 – Top 102 Online GK Questions

Leave A Reply

Your email address will not be published.