General Knowledge 2019 and Top 102 GK Questions

0

102 General Knowledge 2019 and Top 102 Online GK Questions and Answers with Explanations

 

102 General Knowledge 2019 and Top 102 Online GK Questions and Answers with Explanations

 

General Knowledge 2019 Questions and Answers Part 1

General Knowledge 2019 (1-25)

 

1) A Portuguese airline introduced mono-use plastic free flight on 29th December 2018. What is the name of that?
Answer: Hi Fly.

 

2) Cricketers of which nation have been offered amnesty by ICC to report the approaches of match-fixing?
Answer: Sri Lanka.

 

3) Which city will host the Arab Economic and Social Development Summit in the year 2019?
Answer: Beirut.

 

4) Which heavenly body in our solar system is the most volcanic?
Answer: Io, Jupiter’s moon.

 

5) Which country became successful in testing its Mother of All Bombs?
Answer: China.

 

6) Which nation was given the charge of UN Security Council’s Non-Permanent Members on 1st January, 2019?
Answer: South Africa.

 

7) Which space agency intends to establish space galleries for spreading knowledge on space technology and space science amongst the masses of its country?
Answer: ISRO.

 

8) Norman Gimbel, the famous lyricist who won both Grammy awards and Oscar, has breathed his last. From which country did he belong to?
Answer: United States.

 

9) MasazoNonaka who set the record of being the oldest man of the world is no more. Which country was his motherland?
Answer: Japan.

 

10) To which nation has Germany given green signal for USD 8 billion roads and rail tunnel link?
Answer: Denmark.

 

11) Which champions took home the Legion of Honour?
Answer: French World Cup champions.

 

12) According to the assumptions of the World Economic Forum, which country is on the verge of becoming the third-largest consumer market in the world, only next to China and the US by 2030?
Answer: India.

 

13) Which day is observed as World Day for War Orphans?
Answer: January 6.

 

14) Which nation is not a member of OPEC anymore from 2019’s January 1st?
Answer: Qatar.

 

15) Who has been elected Madagascar’s new President?
Answer: Andry Rajoelina.

 

16) Which country in Europe has announced GAFA Tax on Global Internet, Technology Firm recently?
Answer: France.

 

17) The primary camera of one of the NASA’s space telescopes faced hardware problems and got shut down lately. Name the telescope.
Answer: Hubble Space Telescope.

 

18) JairBolsonaro is the new President of which country?
Answer: Brazil.

 

19) In which country can you find the Heysham Power Station?
Answer: UK.

 

20) The President of The World Bank has resigned from his post? What is his name?
Answer: Jim Yong Kim.

 

21) Name the first-ever cricketer who won the ICC Test. He is the ODI Player and the Cricketer Of The Year.
Answer: Virat Kohli.

 

22) Which country has renamed itself as North Macedonia?
Answer: Macedonia.

 

23) Which country has shut down its vital immigration detention facilities?
Answer: Australia.

 

24) ‘Pabuk,’ the tropical cyclone, has hit which country in the recent past?
Answer: Thailand.

 

25) Which Arab country is no longer a member of OPEC?
Answer: Qatar.

 

General Knowledge 2019 Questions and Answers Part 2

General Knowledge 2019 (26-50)

 

26) China’s space agency has recently launched the lunar rover. What is the name of that?
Answer: Yutu 2.

 

27) Which country became G77’s new chair? G77 is the UN’s biggest intergovernmental institution of developing nations.
Answer: Palestine.

 

28) Which global organization is responsible for releasing the WEO or World Economic Outlook?
Answer: IMF.

 

29) Name the pioneering Indian to lead the Global Solar Council?
Answer: Pranav R Mehta.

 

30) Pakistan denies giving visa on arrival of the citizens of which country?
Answer: Afghanistan.

 

31) Name the nation that has lately signed ARIA or Asia Reassurance Initiative Act Into Law?
Answer: US.

 

32) Which nation’s Prime Minister received a no-confidence vote in 2016, on January 16?
Answer: United Kingdom.

 

33) Two countries have withdrawn their memberships from UNESCO lately. What are the names of these countries?
Answer: The United States and Israel.

 

34) Name the global organization which has submitted its current World Economic Situation and Prospects (WESP) report?
Answer: United Nations.

 

35) Who has signed Asia Reassurance Initiative Act Into Law?
Answer: Donald Trump.

 

36) Which company was given the title of the biggest maker of planes in the world for the seventh consecutive year?
Answer: Boeing.

 

37) Which athlete from India deserves credit for being the first Indian athlete who has been nominated for the Laureus World Comeback of Year Prize?
Answer: Vinesh Phogat.

 

38) Which film is the best motion-picture drama of the year as per the Golden Globe Award, 2019?
Answer: Bohemian Rhapsody.

 

39) The team of which nation took home the 2019 Hopman Cup title?
Answer: Switzerland.

 

40) Which country has inaugurated the longest concrete bridge in the world? This bridge is 3D printed.
Answer: China.

 

41) Which country won the first position in CCPI or the Climate Change Performance Index?
Answer: Sweden.

 

42) Which nation has suspended its political and diplomatic ties with the United States of America?
Answer: Venezuela.

 

43) Sheikh Hasina took her vow as the PM of Bangladesh for the third time in a row. In which year did she become the Prime Minister for the first time?
Answer: 1996.

 

44) Name the only Island ready for operating seaplanes?
Answer: Andaman and Nicobar Islands.

 

45) Which actress took home the award for Best Role in Motion Picture-Drama at the Golden Globe Awards’ 76th’s Award Ceremony?
Answer: Glenn Close.

 

46) Who is the Monarch of Malaysia at present?
Answer: Sultan Abdullah.

 

47) ‘Re-weave.in’ is an innovative e-commerce platform to facilitate handloom weavers. Name the company that has launched it?
Answer: Microsoft.

 

48) Name the only King of Malaysia who has resigned from his throne before completion of his tenure?
Answer: Muhammad V.

 

49) NASA’s which spacecraft has set the new record of being the tiniest space object ever orbited, after entering into its orbit around the asteroid Bennu?
Answer: OSIRIS-Rex.

 

50) Which company is considered to be the world’s most valuable company at present?
Answer: Amazon.

 

General Knowledge 2019 Questions and Answers Part 3

General Knowledge 2019 (51-75)

 

51) Gaganyaan is the pioneering Manned Mission of India. In which year will its launch take place?
Answer: December 2021.

 

52) Name the veteran cricket player who declared his retirement from all types of domestic and international of cricket in 2019, on January 23?
Answer: Johan Botha.

 

53) Which nation’s researchers have come up with a system that can generate hydrogen fuel and electricity from carbon dioxide gas?
Answer: South Korea.

 

54) Who received the award for Best Acting in Motion Picture-Drama at the Golden Globe Awards’ 76’th Award Ceremony?
Answer: Rami Malek.

 

55) Which country will host the Africa Cup of Nations in the year 2019?
Answer: Egypt.

 

56) Name the football team which took home the Legion of Honor as per the honours list published in New Year.
Answer: France.

 

57) Name the first engineless indigenously made train of India?
Answer: Train 18.

 

58) The Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) of NASA has recently discovered a new planet. Which planet has been discovered?
Answer: HD 21749b.

 

59) International Customs Day (ICD), 2019 had an interesting theme. Name it.
Answer: SMART borders for seamless Trade, Travel, and Transport.

 

60) Shakil Ahmed, Asian Cup gold medalist, has given record performance in which particular sport?
Answer: Rowing.

 

61) Which nation inaugurated West Asia’s biggest cathedral recently?
Answer: Egypt.

 

62) Name the national bowler who has been suspended by ICC from displaying his bowling skills in international matches?
Answer: Ambati Rayudu.

 

63) Who is Taiwan’s Prime Minister at present?
Answer: Su Tseng-chang.

 

64) The pioneering woman of the world who amputee to scale the Highest Peak of Antarctica is:
Answer: Arunima Sinha.

 

65) Who kissed victory in the 2019 Australian Open Tennis Tournament in the women’s singles?
Answer: Naomi Osaka.

 

66) Which nation aims to end secret divorces by introducing a new regulation?
Answer: Saudi Arabia.

 

67) Which nation is determined to form different safe zones in Syria for assisting Syrian refugees in returning safely?
Answer: Turkey.

 

68) Which nation intends to know its environment better by launching two satellites into orbit that will be made domestically?
Answer: Iran.

 

69) AIBA or the International Boxing Association has ranked which boxer as No. 1 in the light fly category which is 45kg-48kg?
Answer: Mary Kom.

 

70) Which day is celebrated as the World Braille Day?
Answer: 4th January.

 

71) SANH, a research program which in the headlines lately, is to tackle which pollution in particular?
Answer: To study nitrogen pollution.

 

72) In which country the unfortunate incident of the leakage of confidential data of almost 14,000 HIV positive citizens happened?
Answer: Singapore.

 

73) Who has been nominated as the African Footballer of the Year 2019?
Answer: Mohamed Salah.

 

74) According to recent researches, the melting ice sheet of which particular nation is responsible for releasing excess methane?
Answer: Greenland.

 

75) What is the name of the mountaineer who is not only the pioneering Indian but also the youngest man to climb 7 volcanic summits and the highest peaks of the world?
Answer: Satyarup Siddhanta.

 

General Knowledge 2019 Questions and Answers Part 4

General Knowledge 2019 (76-102)

 

76) Which country in the continent of Africa has newly inaugurated the largest cathedral in West Asia in its New Political Capital?
Answer: Egypt.

 

77) Who has kissed victory in the 2019 Australian Open tennis Tournament’s men’s singles?
Answer: Novak Djokovic.

 

78) Who has been appointed as the United States’ acting deputy’s defense secretary?
Answer: David Norquist.

 

79) A rocket has been launched by which country for delivering into space the pioneering artificial meteor shower of the world?
Answer: Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

 

80) Which country has passed a law for having its own modified version of Islam with the intention of making it conform to the principles of socialism?
Answer: China.

 

81) ‘Laureus Sportsman of the Year Award’ is a prestigious award. Name the person who has won it maximum times.
Answer: Roger Federer.

 

82) From which country has the right to be the host of the 2019 World Para-Swimming Championships been snatched away?
Answer: Malaysia.

 

83) Who has taken the vow as Venezuela’s new President?
Answer: NicolásMaduro.

 

84) Name the space probe of China which has touched down on the moon’s far side?
Answer: Chang’e-4 lunar probe.

 

85) Iran has decided to launch 2 satellites for gathering detailed information on the nation’s environment. Name them.
Answer: Payam, Doosti.

 

86) The cricketing body of which country was chosen as ICC’s 105th member?
Answer: US.

 

87) Saina Nehwal defeated which player and got the Indonesia Masters title in 2019?
Answer: Carolina Marin.

 

88) Name the number of lawmakers who voted against the UK Parliament’s Brexit deal?
Answer: 432.

 

89) Who has been given the Franco-German Human Rights Prize?
Answer: Yu Wensheng.

 

90) Scientists have come up with a smart device called WAND. It performs the function of a Pacemaker for which particular body part?
Answer: Brain.

 

91) Who is the CEO of the ICC or International Cricket Council (ICC) at present?
Answer: Manu Sawhney.

 

92) Which personality from India has been selected as the regional director of the World Health Organization for South-East Asia?
Answer: PoonamKhetrapal Singh.

 

93) Which country has become the second-time winner of the global index for being the most powerful passport of the world?
Answer: Japan.

 

94) Who has been honored with the Rosa Park Trailblazer award?
Answer: Gurinder Singh Khalsa.

 

95) Which city has launched the pioneering TV channel of the world that focuses on human rights?
Answer: London.

 

96) The scientists of a nation have launched a Telescope for detecting cosmic X-rays. Name the country
Answer: US.

 

97) Who is India’s first transgender to have received Padma Shri?
Answer: NartakiNatraj.

 

98) Who has been given the Japan Prize in 2019 for his commendable contributions in the field of Biological Production, Ecology?
Answer: Dr. Rattan Lal.

 

99) Which nation has replaced Cameroon and will be the new host of the Africa Cup of Nations, 2019?
Answer: Egypt.

 

100) UNESCO has named which city as the World Capital of Architecture for the year 2020?
Answer: Rio de Janeiro.

 

101) Who has taken charge as Sweden’s new Prime Minister?
Answer: Stefan Löfven.

 

102) Which country is the biggest producer in the world of crude steel, based on the World Steel Association (WSA) newest report?
Answer: China.

 

102 Online General Knowledge Questions and Answers with Explanations – Part 1

 

1. An emergency treatment which gives before medical treatment if any accident happened is called:
Answer: First Aid.

First aid is the assistance given to any person suffering a serious illness or injury, with care provided to preserve life, prevent the condition from worsening, or to promote recovery.

 

2. The study about the hairis _
Answer: Trichology.

Trichology is the branch of dermatology that deals with the scientific study of the health of hair and scalp.

 

3. What is the currency of Tibet?
Answer: Renminbi.

As in the rest of China, Renminbi (RMB) is the legal currency in Tibet.

 

4. ‘A Portrait of the Artist as a Young Man’ was written by James Joyce. Who wrote:
‘Portrait of the Artist as a Young Dog’?
Answer: Dylan Thomas.

Dylan Marlais Thomas was a Welsh poet and writer whose works include the poems “Do not go gentle into that good night” and “And death shall have no dominion”; the ‘play for voices’ Under Milk Wood; and stories and radio broadcasts such as A Child’s Christmas in Wales and Portrait of the Artist as a Young Dog.

 

5. One American Poet won the Pulitzer prize for poetry in 1924,1931,1937 and 1943. Who is he?
Answer: Robert Frost.

Robert Lee Frost was an American poet. His work was initially published in England before it was published in America.

 

6. When the moon’s disc reaches near the sun’s disc in each sign, the moon’s disc comes below the sun’s disc and hence we don’t get the light of the moon. What is the name of that day?
Answer: New moon day.

In astronomy, the new moon is the first lunar phase, when the Moon and Sun have the same ecliptic longitude.

 

7. What is called the vertical movement of the complete body of a vehicle?
Answer: Bouncing.

 

8. Name the Buddhist followers, who are believed to be lived before Buddha?
Answer: Vipassī, Sikhī, Vessabhū Buddha, Kakusandha Buddha, Koṇāgamana Buddha and Kassapa Buddha.

 

9. Which English rock group had a stage show that often ended with them destroying their instruments?
Answer: ‘The Who.’

The Who are an English rock band formed in 1964. Their classic line-up consisted of lead singer Roger Daltrey, guitarist and singer Pete Townshend, bass guitarist John Entwistle, and drummer Keith Moon.

 

10. At the resonant, frequency, the capacitive and inductive reactance are exactly equal and:
Answer: Neutralize each other.

 

11. What is the name of the process of the generation of plant nutrients from dead and decaying organic matter?
Answer: Mineralization.

Mineralization in soil science is the decomposition, i. e. oxidation, of the chemical compounds in organic matter, by which the nutrients in those compounds are released in soluble inorganic forms that may be available to plants.

 

12. “The world can be made intelligent in terms of right angles.” This statement was made in a world famous classic of Plato. Which is that classic?
Answer: Timaeus.

Timaeus is one of Plato’s dialogues, mostly in the form of a long monologue given by the title character Timaeus of Locri, written c. 360 BC.

 

13. What is the European method of the STOP board?
Answer: STOP and border in white or yellow on red background.

 

14. Name the water that is available to the plants and readily absorbed:
Answer: Capillary water.

Capillary water is held in the capillary pores (micro pores). Capillary water is retained on the soil particles by surface forces. It is held so strongly that gravity cannot remove it from the soil particles.

 

15. What is Psychology?
Answer: It is the scientific study of mental processes and behavior.

Psychology is the science of behavior and mind, including conscious and unconscious phenomena, as well as feeling and thought.

 

Online General Knowledge part 2

 

16. What is Philosophy?
Answer: The study that seeks to understand the mysteries of existence and reality.

Philosophy is the study of general and fundamental problems concerning matters such as existence, knowledge, values, reason, mind, and language. The term was probably coined by Pythagoras. Philosophical methods include questioning, critical discussion, rational argument, and systematic presentation.

 

17. What was the name of the architect who built the first Pyramid?
Answer: Imhotep.

Imhotep was an Egyptian chancellor to the pharaoh Djoser, probable architect of the step pyramid, and high priest of the sun god Ra at Heliopolis.

 

18. By whom was the planet Uranus discovered?
Answer: Sir William Herschel in 1781 (He discovered Uranus with the help of his giant sized reflector telescope)

Frederick William Herschel, KH, FRS was a German-born British astronomer, composer and brother of fellow astronomer Caroline Herschel, with whom he worked.

 

19. Which is the floating brown algae that covers thousands of hectares of sea in Atlantic ocean?
Answer: Sargassum.

Sargassum is a genus of brown macroalgae in the order Fucales. Numerous species are distributed throughout the temperate and tropical oceans of the world, where they generally inhabit shallow water and coral reefs, and the genus is widely known for its planktonic species.

 

20. Name a bleaching agent:
Answer: Sulfur dioxide.

Sulfur dioxide is the chemical compound with the formula SO ₂. It is a toxic gas with a burnt match smell.

 

21. What is another name for “ownership securities”?
Answer: Shares.

In financial markets, a share is a unit used as mutual funds, limited partnerships, and real estate investment trusts.

 

22. The language of the Web is called:
Answer: HTML.

Hypertext Markup Language is the standard markup language for creating web pages and web applications. With Cascading Style Sheets and JavaScript, it forms a triad of cornerstone technologies for the World Wide Web.

 

23. A circuit consisting of an inductance, capacitance and resistance, all in series is called:
Answer: Series resonant.

Series resonance is a resonance condition that usually occurs in series circuits, where the current becomes a maximum for a particular voltage.

 

24. What is the term used for the three processes weathering, mineralization and Humification taken collectively?
Answer: Pedogenesis.

Pedogenesis is the process of soil formation as regulated by the effects of place, environment, and history.

 

25. Who narrates his experiences in a one-dimensional world as depicted in the classic science fiction ‘Flatland’?
Answer: A Square.

Flatland: A Romance of Many Dimensions is a satirical novella by the English schoolmaster Edwin Abbott Abbott, first published in 1884 by Seeley & Co. of London.

 

26. Name the company which invented SDR-4X Robot:
Answer: Sony.

Sony developed SDR-4X as a part of the SDR series. It has 24 synchronized joints; can walk, balance on one leg, get up, kick a ball, dance; and recognize image and sound.

 

27. Which are two basic road markings?
Answer: 1. Carriageway markings, 2. Object markings.

 

28. ‘The Golden Treasury’ is perhaps the most famous anthology of English Poetry still current today. Who is the compiler?
Answer: Francis Turner Palgrave.

Francis Turner Palgrave was a British critic, anthologist and poet.

 

29. Who was the king that built the first pyramid?
Answer: Djoser of the 3rd dynasty.

Djoser was an ancient Egyptian pharaoh of the 3rd dynasty during the Old Kingdom and the founder of this epoch.

 

30. What is the scientific term used to refer to the study of the universe, its origin and evolution?
Answer: Cosmology.

Cosmology is a branch of astronomy concerned with the studies of the origin and evolution of the universe, from the Big Bang to today and on into the future.

 

Online General Knowledge part 3

 

31. Who studied the sexual reproduction in plants for the first time?
Answer: Rudolf Jakob Camerarius.

Rudolf Jakob Camerarius or Camerer was a German botanist and physician.

 

32. Oxygen can accept electrons from all elements except what?
Answer: Fluorine.

Fluorine is a chemical element with symbol F and atomic number 9. It is the lightest halogen and exists as a highly toxic pale yellow diatomic gas at standard conditions.

 

33. From the tourists of which country, Australia earns more foreign money?
Answer: Japan.

 

34. What is a form of literature which has its greatest effect when it is performed?
Answer: Drama.

Drama is the specific mode of fiction represented in performance: a play, opera, mime, ballet, etc, performed in a theatre, or on radio or television.

 

35. What is the expanded form of IPR?
Answer: Intellectual Property Rights.

Intellectual property rights are the rights given to persons over the creations of their minds. They usually give the creator an exclusive right over the use of his/her creation for a certain period of time.

 

36. From where the term camera is derived?
Answer: Camera Obscura.

Camera obscura, also referred to as pinhole image, is the natural optical phenomenon that occurs when an image of a scene at the other side of a screen is projected through a small hole in that screen as a reversed and inverted image on a surface opposite to the opening.

 

37. What is another name for “creditorship securities?
Answer: Debentures.

In corporate finance, a debenture is a medium- to long-term debt instrument used by large companies to borrow money, at a fixed rate of interest.

 

38. HTML stands for:
Answer: Hypertext Markup Language.

 

39. What are the basic movements a vehicle suspension is subject to while in motion?
Answer: Bouncing, Pitching and Rolling.

 

40. Who is the founder of Buddhism?
Answer: Gautama Buddha.

Gautama Buddha, also known as Siddhārtha Gautama in Sanskrit or Siddhāttha Gotama in Pali, Shakyamuni Buddha, or simply the Buddha, after the title of Buddha, was a monk, mendicant, and sage, on whose teachings Buddhism was founded.

 

41. Which Canadian Singer/Song writer recorded the albums ‘Blue’ and ‘Hejira’?
Answer: Joni Mitchell.

Roberta Joan Mitchell professionally known as Joni Mitchell, is a Canadian singer-songwriter. Drawing from folk, pop, rock, and jazz, Mitchell’s songs often reflect social and environmental ideals as well as her feelings about romance, confusion, disillusionment, and joy.

 

42. Which handsome god was killed by a twig of mistletoe in Norse mythology?
Answer: Balder.

Balder the Brave is a fictional character appearing in American comic books published by Marvel Comics. The character is based on the deity Baldr from Norse mythology.

 

43. How many readings does an act of Parliament have in the House of Commons before being given royal assent?
Answer: Three.

 

44. What do you mean by the term ‘Calcareous ooze’?
Answer: Oceanic deposits formed by organisms – pteropods and globigerina.

Calcareous ooze is a calcium carbonate mud formed from the hard parts (tests) of the bodies of free-floating organisms.

 

45. Organized social life exists among:
Answer: A few animal species.

 

Online General Knowledge part 4

 

46. Who was endowed with the gift of prophecy by Apollo, but fated never to be believed?
Answer: Cassandra.

Cassandra or Kassandra, also known as Alexandra, was a daughter of King Priam and of Queen Hecuba of Troy in Greek mythology

 

47. What was the opposition to communism?
Answer: Fascism.

Fascism is a form of radical authoritarian ultranationalism, characterized by dictatorial power, forcible suppression of opposition and strong regimentation of society and of the economy, which came to prominence in early 20th-century Europe.

 

48. What is ammeter?
Answer: An instrument for measuring current in amperes.

An ammeter is a measuring instrument used to measure the current in a circuit. Electric currents are measured in amperes, hence the name. Instruments used to measure smaller currents, in the milliampere or microampere range, are designated as milliammeters or microammeters.

 

49. In which year was the voting age reduced from 21 to 18 in UK?
Answer: 1969.

 

50. The people of which country started wearing wigs (Ancient)?
Answer: Egypt.

 

51. Capital of Tibet is _
Answer: Lhasa.

Lhasa, the capital of the Tibet Autonomous Region, lies on the Lhasa River’s north bank in a valley of the Himalayas.

 

52. “Zen and the Art of Motorcycle Maintenance” was written by:
Answer: Robert M. Pirsig.

Robert Maynard Pirsig was an American writer and philosopher.

 

53. The Buddhist who lived after Buddha:
Answer: Maitreya Buddha.

According to Buddhist tradition, Maitreya is a bodhisattva who will appear on Earth in the future, achieve complete enlightenment, and teach the pure dharma.

 

54. With which religion is ‘Tripiṭaka’ associated?
Answer: Buddhism.

Buddhism is the world’s fourth-largest religion with over 520 million followers, or over 7% of the global population, known as Buddhists.

 

55. Which was the first banking institution?
Answer: The Bank of Venice.

The first bank was established in Venice with guarantee from the State in 1157.

 

56. What is ‘letters patent’?
Answer: From the beginning of the print era, monarchs in each European country granted a few leading printers a legal right. It is known as a letters patent.

 

57. Eastern and Western bloc viewed the Cold War as a:
Answer: Dispute between right and wrong.

 

58. A new Western European art style during the 1200’s was called what?
Answer: Gothic.

Gothic architecture is a style that flourished in Europe during the High and Late Middle Ages.

 

59. According to scientists at the beginning of which era animals became abundant?
Answer: Paleozoic Era.

The Paleozoic Era is the earliest of three geologic eras of the Phanerozoic Eon. It is the longest of the Phanerozoic eras, lasting from 541 to 251.902 million years ago, and is subdivided into six geologic periods: the Cambrian, Ordovician, Silurian, Devonian, Carboniferous, and Permian.

 

60. Which are the earliest known species of Australopithecus?
Answer: Australopithecus anamensis.

Australopithecus anamensis is a hominin species that lived approximately four million years ago. Nearly one hundred fossil specimens are known from Kenya and Ethiopia, representing over 20 individuals.

 

Online General Knowledge part 5

 

61. Which is one of our most important and first means of mass communication?
Answer: Printing.

 

62. Name the supreme evil spirit in Zoroastrianism who wages eternal war with Ahura Mazda?
Answer: Ahriman.

 

63. The Bank of Venice was founded in:
Answer: 1157.

 

64. Who passed the first national copyright law?
Answer: British Parliament.

The world’s first copyright law, the Statute of Anne, was enacted in England in 1710. Exercising its power under the newly adopted Constitution to secure the rights of authors and inventors, Congress passed an act almost identical to the Statute of Anne as the first American copyright law in 1790.

 

65. Who viewed every revolt and every international incident as part of the World War?
Answer: Western bloc and Eastern bloc.

 

66. When did the earliest high-quality oriented furniture was produced in China?
Answer: During the 200’s B.C.

 

67. Write an example of Dome mountains?
Answer: Black Hills of South Dakota.

The Black Hills are a small and isolated mountain range rising from the Great Plains of North America in western South Dakota and extending into Wyoming, United States. Black Elk Peak, which rises to 7,244 feet, is the range’s highest summit.

 

68. When and where was Australopithecus anamensis appeared?
Answer: Around 4,000,000 years ago, Africa.

 

69. When did printing begin in Europe?
Answer: Less than 600 years ago.

 

70. Which art form tells a story through the speech and actions of the characters in the story?
Answer: Drama.

 

71. How does the Dome mountains form?
Answer: Geological forces lift the earth’s crust into a broad bulge or dome.

 

72. At which place was Gandhiji born?
Answer: Porbandar.

Porbandar is a coastal city in the Indian state of Gujarat, perhaps best known for being the birthplace of Mahatma Gandhi and Sudama.

 

73. Kinds of plants and animals that can live in a forest is determined by:
Answer: Climate, soil and water.

 

74. What do you mean by ‘California Current’?
Answer: Warm ocean current along the coast of California.

The California Current is a Pacific Ocean current that moves southward along the western coast of North America, beginning off southern British Columbia and ending off southern Baja California Peninsula.

 

75. Who said “Sociology as a queen of the Sciences”?
Answer: Auguste Comte.

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte was a French philosopher and writer who formulated the doctrine of positivism. He is sometimes regarded as the first philosopher of science in the modern sense of the term.

 

Online General Knowledge part 6

 

76. Which legal synonym indicates “Let the buyer beware” under Sale of Goods Act?
Answer: Caveat emptor.

The principle that the buyer alone is responsible for checking the quality and suitability of goods before a purchase is made.

 

77. What is the name of the process by which pictures are made by the chemical action of light on a sensitized plate or film?
Answer: Photography.

 

78. What is the meaning of ‘Succoth’?
Answer: Bhooth.

 

79. What is the pen name of Maria Louise Ramé who was an English writer of romantic novels?
Answer: Ouida.

Ouida was the pseudonym of the English novelist Maria Louise Ramé (although she preferred to be known as Marie Louise de la Ramée). Maria Louise Ramé was born at Bury St Edmunds, England.

 

80. The fashion designer, Rifat Ozbek belongs to which country?
Answer: Turkey.

Rıfat Özbek is a Turkish-born fashion designer, known for his exotic, ethnically-inspired outfits. He was named British Designer of the Year in 1988 and 1992.

 

81. Which is the most striking political phenomenon of our times?
Answer: The rise and growth of communism.

In political and social sciences, communism is the philosophical, social, political, and economic ideology and movement whose ultimate goal is the establishment of the communist society, which is a socioeconomic order structured upon the common ownership of the means of production and the absence of social classes, money, and the state.

 

82. What is the name of an instrument for measuring quantity of heat?
Answer: Calorimeter.

A calorimeter is an object used for calorimetry, or the process of measuring the heat of chemical reactions or physical changes as well as heat capacity.

 

83. What is the currency of Afghanistan:
Answer: Afghani.

The afghani is the currency of the Islamic Republic of Afghanistan, issued by the central bank Da Afghanistan Bank. It is nominally subdivided into 100 pul, although there are no pul coins currently in circulation.

 

84. Which is the altar erected by Jacob in Shechem City?
Answer: El-Elohe-Israel.

 

85. Which is the year of birth of the woman, Donna Karan who is a fashion designer?
Answer: 1948.

Donna Karan, also known as “DK”, is an American fashion designer and the creator of the Donna Karan New York and DKNY clothing labels.

 

86. What is the currency of Albania:
Answer: Lek.

The lek is the official currency of Albania. It is subdivided into 100 qindarka, although qindarka are no longer issued.

 

87. Majority of the tourists reach at which places in Australia?
Answer: Melbourne and Sydney.

 

88. In which country state dancer make use of fan to create additional gestures?
Answer: Japan.

 

89. Mohandas Karamchand Gandhi was born on which year:
Answer: 1869.

Mohandas Karamchand Gandhi was an Indian activist who was the leader of the Indian independence movement against British rule. Employing nonviolent civil disobedience, Gandhi led India to independence and inspired movements for civil rights and freedom across the world.

 

90. What is forest?
Answer: Forest is a large area of land covered with trees.

 

91. A large natural stream of water that flows over land within a channel is:
Answer: River.

 

Online General Knowledge part 7

 

92. In which country the dancers face remains impassive but their hand gestures are elaborate?
Answer: Java.

Java is only the fourth largest island in Indonesia but contains more than half of the nation’s population and dominates it politically and economically.

 

93. Most rivers are beginning from:
Answer: Mountains or hills.

 

94. Which water is non available to the plant?
Answer: Hygroscopic water.

Hygroscopic water Water absorbed from the atmosphere and held very tightly by the soil particles, so that it is unavailable to plants in amounts sufficient for them to survive.

 

95. Who observes and records that how people and other animals relate to one another and to the environment?
Answer: Psychologist.

 

96. The term philosophy comes from:
Answer: The Greek word ‘Philosophia.’

Meaning of the word philosophy comes from the Greek roots philo- meaning “love” and -sophos, or “wisdom.

 

97. Who is known as steel woman?
Answer: Margaret Thatcher.

Margaret Hilda Thatcher, Baroness Thatcher, LG, OM, DStJ, PC, FRS, HonFRSC was a British stateswoman who served as Prime Minister of the United Kingdom from 1979 to 1990 and Leader of the Conservative Party from 1975 to 1990.

 

98. What is the Sistine Chapel in Rome?
Answer: Pope’s private chapel in the Vatican.

The Sistine Chapel is a chapel in the Apostolic Palace, the official residence of the Pope, in Vatican City. Originally known as the Cappella Magna, the chapel takes its name from Pope Sixtus IV, who restored it between 1477 and 1480.

 

99. The Bank of England was established in:
Answer: 1694.

The Bank of England is the central bank of the United Kingdom and the model on which most modern central banks have been based.

 

100. Give some examples of the Intellectual Property Rights Protection Legislation:
Answer: 1. Trade Marks Act, 2. Patent Act, 3. Copy Right Act etc.

Intellectual Property Protection is protection for inventions, literary and artistic works, symbols, names, and images created by the mind.

 

101. After Fascism, which political phenomenon was even more influential?
Answer: Communism.

 

102. Who was the famous dancer who tried to blend modern dance with the ornate and exotic styles of the orient?
Answer: Mary Wigman.

Mary Wigman was a German dancer, choreographer, notable as the pioneer of expressionist dance, dance therapy, and movement training without pointe shoes.

Read General Knowledge Quiz and Answers with Explanations > 49 General Knowledge Trivia Questions

Leave A Reply

Your email address will not be published.