Wildlife Quiz Questions With Answers – Know More about Wildlife

0

Wildlife – Know More about Wildlife

Wildlife Quiz Question With Answers - Know about Wildlife

 

World Wildlife Quiz and Answers

1. The unique Charity Bird Hospital was floated by Acharya Shanti Sagar of Digambar Jain Temple in 1926 as a first– aid centre. It became a charity hospital for birds in 1957. Where is it located?
(a) Delhi (b) Madras (c) Patna (d) Satna
Answer: A

2. Name the only animal on earth, other than man, known to contract leprosy:
(a) Ninebanded Armadillo (Dasypus novem– cinctus) (b) Elk (AIces alces) (c) Tiger (Panthera tigris) (d) King Cobra (Ophiophagus hannah)
Answer: A

3. Name the tiger specialists who provided the first ever photographic evidence of the role of the male tiger in post– natal care and peaceful interaction with its cubs, thus refuting charges against it of infanticide:
(a) Kailash Sankhala and Guy Mountfort (b) Valmik Thapar and Fateh Singh Rathore (c) Jim Corbett and Keshri Singh (d) H.S. Panwar and Gustav Krik
Answer: B

4. Identify the person who wrote against the exhibition of trick– performing animals in a zoo: ‘A zoo is not a circus and a zoo director has no business to be a ringmaster’:
(a) Kailash Sankhala (b) Peter Jackson (c) Charles McDougal (d) Theodore H. Reed
Answer: A

5. What management strategy is followed to keep populations of the African elephant in balance with native vegetation of reserves where they have become over– abundant?
(a) Culling (b) Live– trapping and translocation (c) Habitat manipulation (d) Removal of competing species
Answer: A

6. Who wrote the autobiographical book, My Life: My Trees?
(a) Joy Adamson (b) Richard St. Barbe Baker (c) Konard Lorenz (d) K.M. Tewari
Answer: B

7. In which biogeographical realm does most part of the Asian continent fall?
(a) Nearctic realm (b) Neotropical realm (c) Palaearctic realm (d) Oriental realm
Answer: C

8. During the ice– sheeted pleistocene age some areas escaped from being covered by ice and acted as ‘habitat islands’ isolated from one another for long times and gave rise to several new species. What are these ‘habitat islands’ called?
(a) Pleistocene refugium (b) Ancient island (c) Green island (d) Islands of refuge
Answer: A

9. Name the endemic tree of Mauritius which stopped propagation, supposedly due to the extinction of the bird dodo (Raphus cucullatus), as seeds could germinate only when eaten and passed through the digestive tract of this bird:
(a) Manilkara zapota (b) Calvaria major (c) Erythroxylon coca (d) Azadirachta indica
Answer: B

10. Which tree yields the heaviest wood in the world?
(a) Black Iron Wood (Olea laurifolia) (b) Balsa (Ochroma pyramidale) (c) Durian (Durio zibethinus) (d) Mango (Mangifera indica)
Answer: A

 

Wildlife Quiz Answers 11-20

11. Which is the only animal in the world to have four horns?
(a) Elk (Alces alces) (b) Chausingha (Tetracerus quadricornis) (c) Black Buck (Antilope cer– vicapra) (d) Bharal (Pseudonis nayaur)
Answer: B

12. Name the only country in the world where both the lion (Panthera leo) and the tiger (Panthera tigris) are found in the wild:
(a) Uganda (b) Zaire (c) Pakistan (d) India
Answer: D

13. A revolutionary but unpopular step is being taken in Namibia under the aegis of the Operation Bicornis to save the black rhino from eventual extinction from horn– poaching. What is the strategy?
(a) Tranquilizing and dehorning (b) Ranching all rhinos (c) Keeping all rhinos in zoos (d) Electrifying the fences of rhino reserves
Answer: A

14. Name the tanker that gutted itself on Bligh Reef and spilled 11 million gallons of crude oil into Alaska’s Prince William Sound on March 24, 1989. The incident took the lives of more than 100,000 birds:
(a) Sagar Kanya (b) Exxon Valdez (c) Amoco Cadiz (d) Hathi
Answer: B

15. Which bird constructs the largest unit nest structure in the world?
(a) Red– billed Quelea (Quelea quelea) (b) Sociable Weaver (Philetairus socius) (c) Mountain Drongo (Chaetorhynchus papuensis) (d) Ostrich (Struthio camelus)
Answer: B

16. The Hawaiian goose (Branta sandvicensis) is an endemic bird of the Hawaiian Archipelago. Its number declined from an estimated 25,000 at the end of the century to less than 30 by 1952. About 1400 captive bred birds have been re– introduced in the wild to save the species from extinction. What is the popular name of this bird?
(a) Nene (b) Puaiohi (c) Kakapo (d) Tota
Answer: A

17. Name a snake found in South America that looks identical to the green python (Chondropython viridis) of New Guinea and Australia:
(a) King Cobra (Ophiophagus hannah) (b) Reticulated Python (Python reticulatus) (c) Emerald Tree Boa (Corallus caninus) (d) Black Mamba (Dendroapsis polylepsis)
Answer: C

18. Which is the longest reptile in the world?
(a) King Cobra (Ophiophagus hannah) (b) Reticulated Python (Python reticulatus) (c) Emerald Tree Boa (Corallus caninus) (d) Black Mamba (Dendroapsis polylepsis)
Answer: B

19. Out of 150 species of frog in Madagascar, how many are endemic, i.e., found nowhere else in the world?
(a) 100 (b) 128 (c) 140 (d) 148
Answer: D

20. Which terrestrial animal has the longest gestation period in the world?
(a) Alpine Salamander (Salamandra atra) (b) Indian Elephant (Elephas maximus) (c) African Elephant (Loxodonta africana) (d) Tiger (Panthera tigris)
Answer: A

 

Quiz about Wildlife 21-30

21. Which group of fish can remain out of water for the longest duration?
(a) Salmon (b) Mudskipper (c) Hilsa (d) Shark
Answer: B

22. Which fish was used as an indicator of the levels of cadmium, mercury and zinc in the polluted waters of Germany?
(a) Golden Dragon (Scleropagas formosus) (b) Gold Fish (Carassius auratus) (c) Mosquito Fish (Gambusia affinis) (d) Rabbit Fish (Siganus oramini)
Answer: B

23. Which is the largest butterfly in the world?
(a) Birdwing Butterfly (Ornithopteria allottei) (b) Swallow– tail (Papilio machan) (c) Alexandra Birdwing (Ornithopteria alexandrae) (d) Monarch Butterfly (Danaus plexippus)
Answer: C

24. Though the monarch butterfly (Danaus plexippus) is found in millions, it is nevertheless endangered. Why?
(a) Roosting sites in North America face threat from logging, tourism, grazing and forest fires (b) Over– collection for souvenir (c) Over– predation by introduced predators (d) Non– breeding
Answer: A

25. Which is the world’s largest private international nature conservation organization?
(a) Bombay Natural Society (b) World Wide Fund for Nature (c) Audubon Society (d) Ranthambhore Foundation
Answer: B

26. Where is the headquarters of the International Council for Bird Preservation (ICBP) located?
(a) Cambridge (b) Jakarta (c) New Delhi (d) Bombay
Answer: A

27. The ‘Convention of Wetlands of International Importance Especially as Waterfowl. Habitat’ was signed on February 2, 1971, in an Iranian town and came into force on December 21, 1985. By what name is the convention popularly known?
(a) Bonn Convention (b) Ramsor Convention (c) Whaling Convention (d) Migratory Species Convention
Answer: B

28. Which document declares: ‘Living resources shall not be utilized in excess of their natural capacity for regeneration’?
(a) World Conservation Strategy (b) World Charter for Nature (c) Bali Action Plan (d) Corbett Action Plan
Answer: B

29. The trans– frontier reserves of two or more countries provide a larger and better Protected Area Unit. Name the countries involved in the Ruwenzori– Virunga– volcanoes system of parks:
(a) Ethiopia, Kenya and Somalia (b) Zaire, Kenya and Somalia (c) Uganda, Zaire and Egypt (d) Uganda, Rwanda and Zaire
Answer: D

30. If we want to involve the native tribal population in the management of protected areas for sustainable use of natural resources and eco– development, what would be the best model to follow?
(a) National Park (b) Biosphere Reserve (c) World Heritage Site (d) Wildlife Sanctuary
Answer: B

 

Wildlife Quiz Part 4  31-40

31. Who rediscovered the noisy scrub– bird (Atrichornis clamosus) of Australia in the year 1961 after its long believed extinction from 1889?
(a) Harley Webster (b) Magellan (c) Bharat Bhusan (d) Kailash Sankhala
Answer: A

32. Name the explorer by whom the birds of paradise (Paradisaeidae) were made known to Europe:
(a) Harley Webster (b) Magellan (c) Bharat Bhusan (d) Kailash Sankhala
Answer: B

33. Name the person who rediscovered the Jerdon’s or Doublebanded Courser (Cursorius bitorquatus) in India:
(a) Harley Webster (b) Magellan (c) Bharat Bhusan (d) Kailash Sankhala
Answer: C

34. Which Indian emperor formulated laws for wildlife preservation?
(a) Babur (b) Akbar (c) Ashoka (d) Jafar
Answer: C

35. Name the person who is a tiger specialist and received the Jawaharlal Nehru Fellowship to undertake ecological and behavioural study of the Indian tiger (Panthera tigris tigris) in 1969:
(a) Guy Mountfort (b) Kailash Sankhala (c) Indira Gandhi (d) Charles McMathias
Answer: B

36. Who said: ‘Our ancestors had learned to live with them (wildlife) in mutual respect. We had this great heritage in trust for future generations’? (a) Guy Mountfort (b) Kailash Sankhala (c) Indira Gandhi (d) Charles McMathias
Answer: C

37. Who wrote: ‘A tiger is a large– hearted gentleman with boundless courage and that when he is exterminated — as exterminated he will be unless public opinion rallies to his support — India will be poorer by having lost the finest of her fauna’?
(a) C. Dunkan (b) Indira Gandhi (c) Kailash Sankhala (d) Jim Corbett
Answer: D

38. Who was the vice– chairman of IUCN’s Commission on National Parks and Protected Areas for Indo– Malayan Realm during the World Congress on National Parks and Protected Areas at Bali in 1982?
(a) Samar Singh (b) David Attenborough (c) Mark Dourojeanni (d) Martin Booth
Answer: A

39. Which naturalist is associated with a successful TV Series Life On Earth and The Living Planet?
(a) Samar Singh (b) David Attenborough (c) Mark Dourojeanni (d) Martin Booth
Answer: B

 

40. Name the person known as the ‘Man of the Trees’:
(a) Katharine Payne (b) William Langbauer (c) Richard St. Barbe Baker (d) Jane Goodal
Answer: C

 

World Wildlife Quiz 41-50

41. Who was the vice– chairman of IUCN’s Commission on National Parks and Protected Areas for Afrotropical Realm during the World Congress on National Parks and Protected Areas held at Bali in 1982?
(a) Walter Lusigi (b) Birendra Singh (c) J. Westoby (d) Martin Ewans
Answer: A

42. Which Indian woman is known as the ‘Snake Lady?
(a) Zai Whitaker (b) Manjoo Singh (c) Royina Grewal (d) Joanna Van Gruisen
Answer: B

43. Name the person associated with the famous tree protection movement ‘Chipko’ in India:
(a) Sunderlal Bahuguna (b) Chandi Prasad Bhatt (c) Both the above (d) S. Deb Roy
Answer: C

44. Which Indian forester was recently awarded the Queen’s Award for Forestry (Commonwealth Forestry Award)?
(a) J.C. Daniel (b) A.R. Rahmani (c) S. Deb Roy (d) S.N. Rai
Answer: D

45. Which Indian forester was awarded the N. Borlog Award in the year 1987 for his meritorious efforts in the conservation of wild genetic resources in India?
(a) S. Deb Roy (b) S.N. Rai (c) A.P. Dwivedi (d) J.C. Daniel
Answer: A

46. Writing about the grand success of the world’s largest and most successful conservation project, Project Tiger, in India, who wrote: ‘The Project has fully demonstrated that by tradition and training the Indian forester is much better equipped to administer a conservation project than anyone else; this view is shared by my friends the American foresters who manage wildlife habitats’?
(a) Kailash Sankhala (b) Fateh Singh Rathore (c) H.S. Panwar (d) Guy Mountfort
Answer: A

47. Name the person about whom Jan Morris wrote: ‘To say that he is a tiger addict would be a preposterous understatement. He is an honorary tiger himself….’:
(a) Kailash Sankhala (b) S. Deb Roy (c) Jim Corbett (d) Martin Booth
Answer: A

48. Name the person who represented India and was chairman of Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna (CITES) for three successive terms from 1981 to 1985?
(a) Samar Singh (b) J.B. Lai (c) H.S. Panwar (d) P. Singh
Answer: A

49. In which field of conservation is Sally Walker considered an authority?
(a) National Park Management (b) Zoo Management (c) Forest Management (d) Wildlife Management
Answer: B

50. Name the conservationist who made the films Treasures of Corsica, Animal Paradise, Grand Safari, and Let Them Live based on worldwide explorations:
(a) Christian Zuber (b) Sally Walker (c) Sir Peter Scott (d) Rajpal Singh
Answer: A

 

Read: Cricket Quiz Questions with Answers – Learn about Cricket

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.