100 General Knowledge MCQ – GK Multiple Choice Quiz Questions Answers

0

100 MCQ – GK Multiple Choice Answers

 

100 General Knowledge MCQ  - GK Multiple Choice Quiz Questions Answers

 

General Knowledge MCQ – GK Multiple Choice Quiz Questions Answers
Quiz Part 1

 

1.‘ Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop ____________.’ Fill in the blank to complete this quotation by Albert Einstein.
A) Wishing B) Questioning C) Thinking
Answer: Questioning.

2. The name of which spice comes from the French word for ‘nail’?
A) Cinnamon B) Cardamom C) Clove
Answer: Clove.

 

3. In India, the train Lifeline Express is a…
A) Hospital B) Bank C) Primary School
Answer: Hospital.

 

4. Which Asian mountain is also known as the Savage Mountain due to the extreme difficulty of ascent?
A) Kanchenjunga B) K2 C) Lhotse
Answer: K2.

 

5. In 1964, which portfolio was given to Indira Gandhi in the government of Lal Bahadur Shastri?
A) Defence B) Home C) Information and Broadcasting
Answer: Information and Broadcasting.

 

6. In Alice’s Adventures in Wonderland, which game was played by the Queen of Hearts using hedgehogs as balls?
A) Quintet B) Quidditch C) Croquet
Answer: Croquet.

 

7. With which unfortunate incident would you associate the warplane Enola Gay?
A) Sinking of the ship Bismark B) The Hiroshima bombing C) Storming of Bastille
Answer: The Hiroshima bombing.

 

8. Odhra Magadha is the precursor to which Indian dance form?
A) Kuchipudi B) Kathak C) Odissi
Answer: Odissi.

 

9. Who composed music for the 1969 film Goopy Gyne Bagha Byne?
A) Satyajit Ray B) Ravi Shankar C) Shiv-Hari
Answer: Satyajit Ray.

 

10. Where in the human body is the stapedius muscle situated?
A) Nose B) Ears C) Leg
Answer: Ears.

 

GK Quiz with Answers Part 2

 

1. Apart from Venus, which planet rotates from east to west?
A) Jupiter B) Mars C) Uranus
Answer: Uranus.

 

2. Which country was Herodotus referring to when he said: ‘There is no country that possesses so many wonders, nor any, that such a number of works that defy description’?
A) China B) Germany C) Egypt
Answer: Egypt.

 

3. Which famous world leader was accused at the Rivonia Trial?
A) Martin Luther King B) Subhas Chandra Bose C) Nelson Mandela
Answer: Nelson Mandela.

 

4. In Hindu mythology, who has a mansion named Vaijayanta and a sword named Paranjaya?
A) Vishnu B) Shiva C) Indra
Answer: Indra.

 

5. What is parasol a kind of?
A) Umbrella B) Footwear C) Bracelet
Answer: Umbrella.

 

6. What was the pen name of William Sydney Porter?
A) Mark Twain B) Oscar Wilde C) O’ Henry
Answer: O’ Henry.

 

7. Which spice consists of the seed of the Myristica fragrans, a tropical evergreen tree?
A) Cardamom B) Clove C) Nutmeg
Answer: Nutmeg.

 

8. Which leader wrote the Srimad Bhagavad Gita Rahasya while he was jailed in Myanmar?
A) Bal Gangadhar Tilak B) Motilal Nehru C) Gopal Krishna Gokhale
Answer: Bal Gangadhar Tilak.

 

9. Who was born in Gwalior in 1945 to Haafiz Ali Khan?
A) Amjad Ali Khan B) Bismillah Khan C) Ali Akbar Khan
Answer: Amjad Ali Khan.

 

10. Which is the largest internal organ in the human body?
A) Liver B) Heart C) Lung
Answer : Liver.

 

Latest Part 3

 

1. After whom is the chemical element with atomic number 102 named?
A) Albert Einstein B) Alfred Bernhard Nobel C) Isaac Newton
Answer: Alfred Bernhard Nobel.

 

2. In the Mahabharata, who was granted a divine inward eye so that he could see and relate the events of the battlefield to Dhritarashtra?
A) Sanjaya B) Purochana C) Shikhandi
Answer: Sanjaya.

 

3. The capital of which Scandinavian country is located on the islands of Zealand and Amager?
A) Norway B) Sweden C) Denmark
Answer: Denmark.

 

4. Complete this Sunderlal Bahuguna phrase which he coined during the Chipko Movement: ‘Ecology is permanent _____.’
A) Economy B) Sociology C) Biology
Answer: Economy.

 

5. By what name is K’ung Fu-tzu better known to the Western world?
A) Confucius B) Lao Tzu C) Fa-Hien
Answer: Confucius.

 

6. Which spice was introduced to India around 1800 CE by the East India Company in its spice garden in Courtallam, Tamil Nadu?
A) Clove B) Pepper C) Cardamom
Answer: Clove.

 

7. In Twenty Thousand Leagues Under the Sea, what was the name of the warship in which Captain Nemo sailed?
A) Basillus B) Nautilus C) Remolus
Answer: Nautilus.

 

8. Bidriware derives its name from the town of Bidar. In which state is Bidar located?
A) Karnataka B) Kerala C) Gujarat
Answer: Karnataka.

 

9. In India, who heads the Department of Space?
A) The president B) The prime minister C) The defence minister
Answer: The prime minister.

 

10. Which actor won the National Award in the Best Actor category for Dastak in 1971 and Koshish in 1973?
A) Dev Anand B) Sanjeev Kumar C) Dilip Kumar
Answe: Sanjeev Kumar.

 

MCQ 2017 Part 4

 

1. Adams, Leverrier, Galle and Lassell are some of the rings of which planet?
A) Neptune B) Saturn C) Jupiter
Answer: Neptune.

 

2. In the Mahabharata, who among these was killed by Krishna?
A) Karna B) Ekalavya C) Jayadratha
Answer: Ekalavya.

 

3. Which famous philosopher was also the tutor of Alexander the Great?
A) Aristotle B) Socrates C) Rousseau
Answer: Aristotle.

 

4. What was defined as ‘three grains of barley, dry and round, placed end to end lengthwise’?
A) Centimetre B) Millimetre C) Inch
Answer: Inch.

 

5. The name of which of these means the ‘gilded one’ in Spanish?
A) El Dorado B) Buenos Aires C) El Nino
Answer: El Dorado.

 

6. Which 1852 book was smuggled into Russia in Yiddish to evade the czarist censor?
A) Uncle Tom’s Cabin B) Alice in Wonderland C) Das Kapital
Answer: Uncle Tom’s Cabin.

 

7. Who was the prime minister of the United Kingdom at the time of Queen Elizabeth II’s coronation?
A) Neville Chamberlain B) Winston Churchill C) Harold McMillan
Answer: Winston Churchill.

 

8. Tomato, sweet corn, oxtail, bird’s nest, chimney and French onion are all …
A) Types of soup B) Breeds of cats C) Sporting events
Answer: Types of soup.

 

9. Which work is often referred to as the fifth veda?
A) Panchtantra B) Natyashastra C) Arthshastra
Answer: Natyashastra.

 

10. Which Indi-pop singer was born Sujata, and was known for her hit ‘Made in India’?
A) Sunita Rao B) Alisha Chinai C) Pravati Khan
Answer: Alisha Chinai.

 

Update Your General Knowledge with Latest Quiz Part 5

 

1. Which of these elements is not named after a scientist?
A) Einsteinium B) Ruthenium C) Curium
Answer: Ruthenium. Ruthenium is named after a region of central Europe, Curium is named after the Curies, Einsteinium is named after Einstein.

 

2. In which present-day country was the Battle of Waterloo fought?
A) France B) Iran C) Belgium
Answer: Belgium.

 

3. Which rakshasa took the form of a golden deer to lure Lakshmana away, leaving Sita unprotected?
A) Tadaka B) Mareecha C) Nikumbha
Answer: Mareecha.

 

4. In India, ‘Duty Unto Death’ is the motto of which organization?
A) Border Security Force B) National Cadet Corps C) Central Bureau of Investigation
Answer: Border Security Force.

 

5. Which country’s highest peak is Mount Ararat?
A) China B) Turkey C) Iran
Answer: Turkey (Greater Ararat).

6. What do you call a system of serving when a meal, consisting of several dishes is set out and guests serve themselves?
A) Buffet B) A la carte C) Menu
Answer: Buffet.

 

7. With which artist would you associate The Thinker, a statue cast in bronze?
A) Auguste Rodin B) Michelangelo C) Leonardo da Vinci
Answer: Auguste Rodin.

 

8. Kisan Ghat in Delhi is the memorial ground of which famous leader?
A) Charan Singh B) Rajiv Gandhi C) Jagjivan Ram
Answer: Charan Singh.

 

9. Edward Lear was famous for his five-line humorous poems. What is the correct term for this style of poetry?
A) Elegy B) Sonnet C) Limerick
Answer: Limerick.

 

10. Which character did actor Leonard Nimoy portray in Star Trek V: The Final Frontier?
A) Spock B) Kirk C) McCoy
Answer: Spock.

 

Quiz Questions about All Subjects GK Test Part 6

1. Collectively, how many moons do the planets Mercury and Venus have?
A) One B) None C) Fifty-five
Answer: None.

 

2. The Chinese pilgrim Fa-hien visited Kannauj between 399 and 414 A) D. during the reign of…
A) Chandragupta II B) Ashoka C) Kanishka
Answer: Chandragupta II.

 

3. Which deity is credited with teaching Ayurveda to Sushruta?
A) Vishwakarma B) Dhanwantari C) Charaka
Answer: Dhanwantari.

 

4. In which device might you come across a trackball?
A) TV camera B) Computer C) Watch
Answer: Computer. It is a small ball that is set in a holder, and can be rotated by hand to move a cursor on a computer screen.

 

5. What island did Peter Minuit acquire for sixty guilders from the Native Americans?
A) Manhattan Island B) Christmas Island C) Galapagos Island
Answer: Manhattan Island.

 

6. Which of these herbs, used extensively in Indian cuisine, is referred to as dhania in Hindi?
A) Coriander B) Fenugreek C) Asafoetida
Answer: Coriander.

 

7. Sir Winston Churchill visited which country during its years under British rule and called it ‘the pearl of Africa’?
A) Somalia B) Uganda C) South Africa
Answer: Uganda.

 

8. Jatra is a traditional theatre form of which state of India?
A) Andhra Pradesh B) West Bengal C) Maharashtra
Answer: West Bengal.

 

9. Abraham Ortelius’s book, Theatrum Orbis Terrarum, which means ‘Theatre of the World’, is generally believed to be the first modern example of what?
A) Atlas B) Dictionary C) Encyclopedia
Answer: Atlas.

 

10. Which of these Raj Kapoor starrers was also released as The Vagabond?
A) Barsaat B) Awara C) Shri 420
Answer: Awara.

 

Learn How to Win General Knowledge Quiz Competitions with GK Quiz Part 7

 

1. Which is the only giant planet whose equator is nearly at right angles to its orbit?
A) Mars B) Jupiter C) Uranus
Answer: Uranus.

 

2. The archeological remains of which institution is found in the vicinity of a village called ‘Bara Gaon’ in the eastern part of India?
A) Nalanda University B) Taxila University C) Ujjain Sun Temple
Answer: Nalanda University.

 

3. In the Mahabharata, which grandson of Pandu died in warfare when he was trapped in a ‘Chakravyuha’?
A) Abhimanyu B) Prativindhya C) Yaudheya
Answer: Abhimanyu.

 

4. In Buddhism, what among these does the ‘swastika’ signify?
A) Buddha’s feet or footprints B) Teachings of Buddha C) Signature of Buddha
Answer: Buddha’s feet or footprints.

 

5. Which style of cooking shares its name with the second largest province of China?
A) Hunan B) Szechwan C) Shandong
Answer: Szechwan.

 

6. Sri Jayawardenepura Kotte is the legislative and judicial capital of which country?
A) Maldives B) Sri Lanka C) Seychelles
Answer: Sri Lanka.

 

7. Shakti Sthal is the samadhi of which prime minister of India?
A) Jawaharlal Nehru B) Charan Singh C) Indira Gandhi
Answer: Indira Gandhi.

 

8.‘ Yakshagana’ is a traditional theatre form of which Indian state?
A) Maharashtra B) Andhra Pradesh C) Karnataka
Answer: Karnataka.

 

9. Which famous author’s original name was Charles Lutwidge Dodgson?
aEnid Blyton B) Lewis Carroll C) Charles Dickens
Answer: Lewis Carroll.

 

10. In which film has Michelle McNally’s story been memorably told?
A) Black B) Family C) Hum Tum
Answer: Black.

 

General Knowledge Mental Training Part 8

 

1. Fill in the blank: the wheel and axle, the lever, the ramp, the screw and the pulley are all_______ machines.
A) Simple B) Turbine C) Mechanical components
Answer: Simple.

 

2. According to Hindu mythology, which snake killed Parikshit?
A) Kaliya B) Takshak C) Ananta
Answer: Takshak.

 

3. In which city can you find the mausoleum of Arjumand Bano Begum?
A) Delhi B) Agra C) Aurangabad
Answer: Agra.

 

4. What is described in the Oxford English Dictionary as ‘an Indian sweet made from a mixture of flour, sugar, and shortening, which is shaped into a ball’?
A) Rasgulla B) Laddu C) Balushahi
Answer: Laddu.

 

5. The name of which city comes from two words meaning ‘market for areca nut’ in the local language?
A) Guwahati B) Kohima C) Itanagar
Answer: Guwahati.

 

6. In geometry, which figure gets its name from the Greek word for ‘table’?
A) Rhombus B) Square C) Trapezeum
Answer: Trapezeum.

 

7. Who wrote the science fiction classic Rendezvous with Rama?
A) Arthur C. Clarke B) Ray Bradbury C) H.G. Wells
Answer: Arthur C. Clarke.

 

8. The life of which deity makes up the most common theme of Pahadi paintings?
A) Buddha B) Narada C) Krishna
Answer: Krishna.

 

9. Who was the first woman to be appointed the governor of Uttar Pradesh?
A) Sucheta Kripalani B) Sarojini Naidu C) Vijaya Lakshmi Pandit
Answer: Sarojini Naidu.

 

10.15 August 2005 marked the thirtieth anniversary of which path-breaking film?
A) Deewar B) Mughal-e-Azam C) Sholay
Answer: Sholay. It was released on 15 August 1975.

 

GK Quiz Sample MCQ Part 9

1. Which fabric was introduced by Sir H.B. Lumsden and W. Hodson in 1848 for the uniforms of British colonial troops in India?
A) Khaki B) Denim C) Corduroy
Answer: Khaki.

2. In Hindu mytholgy, who cursed Krishna that he would be killed by trickery?
A) Kunti B) Gandhari C) Karna
Answer: Gandhari.

3. M.K. Gandhi lived in a farm in South Africa named after a famous Russian novelist. Name the author.
A) Leo Tolstoy B) Mark Twain C) Charles Dickens
Answer: Leo Tolstoy.

 

4. Haflong is the only hill station of…
A) Manipur B) Assam C) Meghalaya
Answer: Assam.

 

5. Thomson seedless, bangalore blue, anab-e-shahi are the major varieties of which fruit in India?
A) Grapes B) Oranges C) Litchis
Answer: Grapes.

 

6. In which book would you come across the floating island of Laputa and the land of the Houyhnhnms?
A) Robinson Crusoe B) Kidnapped C) Gulliver’s Travels
Answer: Gulliver’s Travels.

 

7. Which Indian dance form traces its traditions to the Mahari and the Gotipua traditions?
A) Kathak B) Kathakali C) Odissi
Answer: Odissi.

 

8. Who among these advises the Government of India on legal matters?
A) Attorney General B) Speaker of the Lok Sabha C) Governor of Reserve Bank of India
Answer: Attorney General.

 

9. In 1976, in which catgeory did Sholay win its only Filmfare Award?
A) Best Film B) Best Director C) Best Editing
Answer: Best Editing.

 

10. Which are the only big cats to have a tuft or a bunch of hair at the end of their tail?
A) Lions B) Tigers C) Jaguars
Answer: Lions.

 

Top Answered Part 10

1. In the hermitage of which sage was Shakuntala brought up?
A) Kanva B) Agastya C) Dronacharya
Answer: Kanva.

 

2. According to Thomas Alva Edison, what was 1 per cent inspiration and 99 per cent perspiration? A) Genius B) Happiness C) His phonograph
Answer: Genius.

 

3. Which leader did Mahatma Gandhi call the ‘Prince among Patriots’?
A) Netaji Subhas Chandra Bose B) Jawaharlal Nehru C) Vallabhbhai Patel
Answer: Netaji Subhas Chandra Bose.

 

4. If you were a cartographer, what would you be studying?
A) Maps B) Coins C) Postcards
Answer: Maps.

 

5. Which nut is attached to a yellow or red pear-shaped false fruit?
A) Almond B) Cashew nut C) Walnut
Answer: Cashew nut.

 

6. Which country’s population consists mostly of Flemings and Walloons?
A) Denmark B) Belgium C) Paraguay
Answer: Belgium.

 

7. In literature, which author used the pseudonym Isaac Bickerstaff?
A) Mark Twain B) Jonathan Swift C) Roald Dahl
Answer: Jonathan Swift.

 

8. With which dance form would you associate the famous dancers Rukmini Devi Arundale and Yamini Krishnamurthy?
A) Kathak B) Manipuri C) Bharatnatyam
Answer: Bharatnatyam.

 

9. Who appoints the Attorney General of India?
A) The president B) The prime minister C) The chief justice of the Supreme Court
Answer: The president.

 

10. In 2008, who became the first Indian actor to receive the prestigious Malaysian title, ‘Datuk’?
A) Aamir Khan B) Ajay Devgn C) Shah Rukh Khan
Answer: Shah Rukh Khan.

 

Read: 55 Geography Quiz Questions Answers 2018 > Learn and Improve Your Knowledge

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.