Environment Quiz Questions and Answers – Learn more about our Environment

2

Environment Quiz Questions and Answers

 

 

Environment Quiz Questions and Answers

 

Quiz Questions

Environment Quiz Questions Part 1

Environment Quiz 1 – 15

1) Which are the main factors that decide the conditions of environment?

Answer: Temperature, pressure, wind velocity and humidity of atmosphere.

2) What once covered 14% of the earth’s land area, but by 1991 over half had been destroyed?

Answer: Rain forest.

3) Which environmental pressure group was founded in the UK in 1971?

Answer: Friends of the earth.

4) Which is called the farmers friends?

Answer: Earthworm.

5) Which is the world’s largest type of earth worm?

Answer: The South African Giant Earthworm.

6) Rain or other forms of precipitation containing acid formed by industrial pollutants is called _?

Answer: Acid Rain.

7) What is BOD?

Answer: Biochemical Oxygen Demand.

8) This layer absorbs 99% of sun’s ultraviolet radiations which are very harmful for animals and plants. So this layer is called a shield to the earth. Name this layer.

Answer: Ozone layer.

9) Which is the worst disaster from a nuclear power plant?

Answer: Chernobyl, Russia (April 1986)

10) What is the effect of acid rain on the soil?

Answer: The soil becomes acidic which reduces the growth of crops.

11) What is dispensed from the green pump, and must be used if a car has a catalytic converter?

Answer: Unleaded petrol.

12) Which country produces the world’s largest quantity of municipal waste per person per year at over five-sixths of a ton?

Answer: USA.

13) What was the original of the British Green Party when it was formed in 1973?

Answer: The Ecology Party.

14) What contributes to the greenhouse effect at lower atmospheric levels?

Answer: Ozone.

15) Which color is used as the sign of conservation and environment?

Answer: Green.

 

Environment Quiz Questions Part 2

Environment Quiz 15 -30

16) What kind of satellite makes the global studies of the environment?

Answer: Meteorological Satellites.

17) Which is the city most affected by the air pollution in the world?

READ  52 Health and Medicine GK Quiz Questions Answers - Biology General Knowledge Quiz - Science Quiz

Answer: Tokyo, Japan.

18) What is the main factor responsible for ozone layer depletion?

Answer: The use of chlorofluorocarbon by man.

19) Which is the world famous monument of India is affected by air pollution from a nearby factory?

Answer: Taj Mahal, Agra.

20) This is a combination of smoke and industrial fog. Name this.

Answer: Smog.

21) What is the name for land in the Britain officially designated ‘not to be built on but to be preserved as open space’?

Answer: Green belt.

22) What describes all the species protected by the CITES agreement?

Answer: Endangered species.

23) What is caused by the release of sulfur dioxide into the atmosphere?

Answer: Acid rain.

24) Which capital city has less green space than any other European capital and severe air pollution that is destroying the classical buildings?

Answer: Athens, Greece.

25) Which highly polluted Italian river discharges 234 tons of arsenic into the sea a year?

Answer: River po.

26) How can we reduce the pollution by smoke from factories?

Answer: By using electrostatic filters in the chimneys of factories.

27) Name the general term used to mean all the plants and fish thatcher live in water.

Answer: Aquatic living beings.

28) When the environment is unhealthy and unsafe to living and non-living things, what’s the condition usually known as?

Answer: Pollution.

29) Those animals which are active during day are called?

Answer: Diurnal animals.

30) Those animals which sleep in the day and actively move round during the night are called?

Animals: Nocturnal animals.

 

Environment Quiz Questions Part 3

Environment Quiz 31 – 45

31) What are the two most widely used chemical fertilizers?

Answer: Ammonium sulfate and Urea.

32) What is the use of sewage treatment plants?

Answer: The polluted water from factories can be treated in sewage treatment plants to control water pollution.

READ  Top Movies and Famous Actors Quiz Questions 2020

33) Which European country uses its subterranean thermal water to heat 85% of its homes?

Answer: Iceland.

34) Which is formed in bogs by the incomplete decomposition of sphagnum moss, and only grows 1 mm a year?

Answer: Peat.

35) Which landlocked Asian country is described as the world’s highest ‘rubbish dump’ because of all the refuse left behind by expeditions?

Answer: Nepal.

36) On which group of British Islands is Burgar Hill, where the world’s most productive wind powered generator is situated?

Answer: The Orkney Islands.

37) When was the first appearance of alligator weed?

Answer: In 1965.

38) India has one of the rarest monkeys in the world in the western ghats. What is the name of this primate?

Answer: The lion-tailed Macaque.

39) Although there are several species of monkeys on the earth, only one species build shelters for themselves on trees. Name this unusual species:

Answer: Aye-aye.

40) What is the safe level of noise intensity to humans?

Answer: Up to 80 decibels are safe.

41) In 1962 Rachel Carson wrote a book which is now very popular in Environmental Literature. What’s the title of this well-known book?

Answer: Silent Spring.

42) The main theme of the ‘Silent Spring’ is the harmful effects of a particular insecticide. Identify this insecticide:

Answer: DDT.

43) There are a number of mammals inhabiting the earth. Which is the slowest moving mammal among all of them?

Answer: Sloth (can be seen in South American jungles)

44) There is a reptile in New Zealand which has a third eye on its forehead. Name this unique creature:

Answer: Tuatara.

45) Who was the director of the environmental pressure group Friends of the Earth 1984-90?

Answer: Jonathon Porritt.

 

Environment Quiz Questions Part 4

Environment Quiz 46 – 60

46) Research-Scientists used one particular species of monkey for developing the polio vaccine by separating the ‘Rh’ factor in the blood. Identify this species:

Answer: Rhesus macaque.

READ  Questions on Art and Culture

47) ‘Keibul Lamjao National Park’ is a unique wild life sanctuary. It is floating on the surface of a lake, in which state of India is it situated?

Answer: Manipur.

48) What is NEERl?

Answer: National Environmental Engineering Research Institute.

49) What are the three main greenhouse gases?

Answer: Carbon dioxide, Methane and Chlorofluorocarbon.

50) What is the name of Britain’s nuclear-fuel reprocessing plant?

Answer: Sellafield.

51) What was the viral disease controversially introduced into Britain during the 1950s to reduce the rabbit population?

Answer: Myxomatosis.

52) Which sea is so highly polluted that the Barcelona convention was set up in 1976 to try and clean it up?

Answer: Mediterranean Sea.

53) What was on patrol in the Pacific, protesting against nuclear testing when it was sunk by French agents in 1985?

Answer: Rainbow Warrior.

54) Which European country is committed to decommissioning all of its nuclear reactors?

Answer: Sweden.

55) Both whale and whale shark are gigantic creatures living in the oceans. What is the biological difference between the two?

Answer: The whale shark is a fish whereas the whale is a mammal.

56) The period from the time of conceiving a baby till the time of delivering it is known as “Gestation Period”. For instance the gestation period in human beings lasts about 9 months, what is the gestation period of an elephant?

Answer: 18 to 20 months.

57) Name the world’s largest species of Ox. Where are they found:

Answer: Musk Ox, found in Canada and Denmark.

58) In one of the States of India all the tourist spots have been named after various birds. Identify the state:

Answer: Haryana.

59) Which is the environment wing of UNO?

Answer: United Nations Environment Programme.

60) Name the mammal which has become notorious as being a ‘blood sucker’:

Answer: Vampire bats (they drink the blood of cattle and horses)

 

Read: Famous Personalities Quiz Questions – Famous People Around the World

2 Comments
  1. Manasini Mandal says

    Thankst a lot for the website. It is very helpful for me.

    1. BHAVIK says

      very helpful but current affairs are not there

Leave A Reply

Your email address will not be published.