Chemistry Quiz Chemicals and Elements – Learn Chemistry – Science Quiz

0

Chemistry Quiz Chemicals and Elements – Learn – Science Quiz

 

Chemistry Quiz Chemicals and Elements - Learn Chemistry - Science Quiz

 

1) A rain coat is made of what?

Answer: Polychloroethene

 

2) Which element on adding to natural rubber makes it less sticky in hot weather and less hard in cold weather?

Answer: Sulfur

 

3) Which chemical causes Minamata disease?

Answer: Mercury

 

4) The absence of cobalt in minute quantities in human body causes what?

Answer: Pernicious anaemia

 

5) Which element can easily form chains?

Answer: Carbon

 

6) Cement mixed with gravel, sand and water is called what?

Answer: Concrete

 

7) What is the measure of performance of petrol in internal combustion engines?

Answer: Octane number

 

8) Glass is made out of what?

Answer: Sand

 

9) Which is considered to be an anomalous compound?

Answer: Water

 

10) How would you know that a chemical is pure or not?

Answer: By checking its melting point

 

11) Which material is used in display devices, such as digital watches?

Answer: Liquid crystal

 

12) Which chemical compound may soon be used as a fuel for driving vehicles?

Answer: Ethanol

 

Test Your Chemistry – Science GK Questions

Berkeley College of Chemistry

 

13) Which drug is present in cola drinks?

Answer: Caffeine

 

14) Which fuel produces the maximum heat per gram burnt?

Answer: Hydrogen

 

15) Which element in radioactive form is used for determining the age of artifacts, relics, bones etc. of the past?

Answer: Carbon

 

16) Which product of living organisms was the first to be made under laboratory conditions?

Answer: Urea

 

17) Which drug is present in tobacco?

Answer: Nicotine

 

18) What is the most common natural source for sulfur?

Answer: Volcanic region

 

19) The first scientific definition of a chemical element was made in which book?

Answer: The Sceptical Chymist

 

20) Which element is present in the least amount in a living body?

Answer: Manganese

 

21) What is Manganese?

Answer: A hard brittle greyish-white metallic element

 

22) Which gas liberated when marble reacts with hydrochloric acid?

Answer: Co2

 

23) Which substance is produced when nitrogen reacts with hydrogen?

Answer: Ammonia

 

24) Which metal has the density is less than that of water?

Answer: Sodium

 

25) Which catalyst used in the manufacture of Sulfuric acid?

Answer: Vanadium pentoxide

 

More Quiz: Human Body Biology QuizChemistryChemistry Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.