Top 52 Physics Quiz Questions with Answers

0

Top 52 with Answers

 

Top 52 Physics Quiz Questions with Answers

 

Physics Online Quiz Questions

 

1. When do the period of oscillation gets doubled in a simple pendulum?
Answer: The length is made four times.

 

2. An increase in the speed of a fluid occurs simultaneously with a decrease in pressure or a decrease in the fluid’s potential energy is a principle named as?
Answer: Bernoulli’s theorem.

 

3. In a constant temperature process the product of pressure and volume is constant, what is this law called?
Answer: Boyle’s law.

 

4. Dimensional expression ML2T-3 is of which physical quantity?
Answer: Power.

 

5. The first Asian to win noble prize in the science, for his work on scattering of light?
Answer: C.V Raman.

 

6. The energy lost as heat, in reversing the magnetization of the material is?
Answer: Hysteresis loss.

 

7. An electronic circuit that produces a periodic, oscillating electronic signal, often a sine wave or a square wave can be termed as what?
Answer: Electronic Oscillator.

 

8. Flow of liquid through a pipeline can be related with what?
Answer: Reynolds Number (Re).

 

9. Among the following, how is shear modulus denoted?
a. g
b. u
Answer: a.

 

10. When a bullet rises vertically upward, what is the change that happens to its kinetic energy ?
Answer: It decreases.

 

11. What are the factors affecting the rate at which the energy radiated by a body?
Answer: All the above factors.

 

12. What is the range of gravitational potential energy of the universe?
Answer: 1068 J.

 

13. The energy is having a dimensional formula as _
Answer: ML2 T-2.

 

14. For what measurement is the ‘Becquerel’ used?
Answer: Activity of a radionuclide.

 

15. The Theory of Relativity was proposed by whom?
a. Albert Einstein
b. Albert A.Michelson
Answer: a.

 

Physics and Answers

 

16. The area swept by the planet’s orbital radius in equal intervals of time is equal, is stated in which law?
Answer: Kepler’s Law of period.

 

17. Which among the following is an example of speed of a longitudinal wave?
a. Light wave.
b. Sound wave
Answer: b.

 

18. The process of fusing and refreezing of ice is termed as _
Answer: Regelation.

 

19. The middleweight particles were named as ‘meson’, by whom?
Answer: Homi J. Bhabha.

 

20. A measure of comparative power ratio or relative loudness is called as _
Answer: Bel.

 

21. What is the standard unit of dose?
Answer: Sievert.

 

22. Contrast image reproduction is measured as _
Answer: Gamma.

 

23. The idea of Principia written by Isaac Newton was formed with the support of which person?
Answer: Edmund Halley.

 

24. The amount of energy required to raise temperature by one unit (1°C), is termed as _
Answer: Specific heat capacity.

 

25. What was the subject ‘physics’ called in earlier times?
Answer: Natural Philosophy.

 

26. Name any one element, other than ‘As’ and ‘Sb’, which can be used as impurity with germanium to form n-type semiconductor?
Answer: Phosphorus.

 

27. How is the energy gap in a conductor?
Answer: Zero.

 

28. The optical science was first described by whom in the early ages?
Answer: Robert Grosseteste.

 

29. An Italian philosopher who said that ‘the sun might be an ordinary star’ was burnt to death, name it?
Answer: Giordano Bruno.

 

30. The kinetic energy v/s speed graph is in which shape?
Answer: Parabola.

 

Physics Advanced Quiz Questions

 

31. The minimum amount of energy required to remove the most loosely bonded electron is called as?
Answer: Ionisation energy.

 

32. When does the value of energy becomes zero for an electron?
Answer: Far away from the nucleus.

 

33. The vacant space of a solid’s, electronic energy level is _
Answer: Hole.

 

34. A petrol engine used to mix petrol and air in certain ratio for combustion, is called _
Answer: Carburettor.

 

35. What is the potential energy of an electron when it is far away from the nucleus?
Answer: Zero.

 

36. The book Hydrodynamic containing the explanation of Bernoulli’s theorem was published by whom in the year 1738?
Answer: Daniel Bernoulli.

 

37. What is the energy equivalent of the mass of an electron?
Answer: Mass of an electron = 0.0511 eV.

 

38. Name the scientist who first proposed the wave theory of light?
Answer: Christian Huygens.

 

39. Acceleration due to gravity measured in Gal is equal to _
Answer: 1 cm/s2.

 

40. A barn of nuclei is equal to _
Answer: 10-24 cm2.

 

41. Magnetic flux density is measured in _
Answer: Tesla.

 

42. How is the mass of an electron get converted to energy?
Answer: Combining it with a positron.

 

43. What is the term used to refer the exchange of energy between a particle and an electromagnetic wave?
Answer: Radiation heat.

 

44. The unit of Viscosity in the CGS system is _
Answer: Poise.

 

45. Around the nucleus, surrounds the electron with a total energy _
Answer: Less than zero.

 

46. 1022J of energy can be related equal to which among the following?
Answer: Solar energy received per day on the earth.

 

47. What is the reciprocal of the impedance of an electric current?
Answer: Admittance.

 

48. Why is 8th November 1895 regarded as special day of physics?
Answer: W. Roentgen discovered X-rays.

 

49. The unit ‘Nit’ is used in what?
Answer: Luminance.

 

50. Among the following, the unit of sound absorption is _
Answer: Sabin.

 

51. 2 December 1942 is known for:
Answer: The creation of the first controlled chain reaction.

 

52. The Standard Unit of measurement of magnetic field strength is _
Answer: Ampère per metre.

 

Read GK Questions in English – General Knowledge Quiz with Answers > 54 Difficult General Knowledge Questions and Answers

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.