in ,

Politics Quiz Questions and Answers

Politics Quiz Questions and Answers

 

Politics Quiz Questions and Answers

 

Politics Quiz Questions Part 1

Politics Quiz 1-15

 

1) Which politician described Russia “A puzzle with in a mystery, wrapped up in an enigma”?

Answer: Winston Churchill.

 

2) What is the name of Queen Elizabeth II’s youngest son?

Answer: Edward.

 

3) Who was the first Labor Prime Minister to form government in 1924?

Answer: Ramsay MacDonald.

 

4) Who lived at Lambeth Palace?

Answer: The Archbishop of Canterbury.

 

5) Who became the first non-Communist Polish Prime Minister since the 2nd world war in 1939?

Answer: Tadeusz Mazowiecki.

 

6) Name the first woman Prime Minister of Israel.

Answer: Golda Meir.

 

7) In which self-governing country in the world did women first obtain the right to vote in a national election?

Answer: New Zealand.

 

8) He was a British Socialist Politician who lived between 1897 and 1960 best known as the architect of the National Health Service?

Answer: Aneurin Bevan.

 

9) He was the German diplomat and statesman and was chief architect of the German Empire and was known as the Iron Chancellor. Who was he?

Answer: Otto von Bismarck.

 

10) Which politician was chiefly responsible for the creation of the British Police force as we know it?

Answer: Robert Peel.

 

11) What is the name of the National Parliament of the Irish Republic?

Answer: Dail Eireann.

 

12) In which country is the Cortes Parliament?

Answer: Spain.

 

13) Two Victorian politician were known as The People’s Tribune and Dizzy. Name them.

READ  Religion Quiz Questions with Answers - World Religions Quiz

Answer: William Ewart Gladstone and Benjamin Disraeli.

 

14) In the World of International Alliances what is O. A. U?

Answer: The organization of African Unity.

 

15) What is the Icelandic Parliament called?

Answer: The Althing.

 

Politics Quiz Questions Part 2

Politics Quiz 16-30

Stanford Political Science

 

16) What is the collective name of the international agreements by all the member states of the European Community?

Answer: Treaties of Rome.

 

17) What are the two main political parties in the Republic of Ireland called?

Answer: Fianna Fail and Fine Gael.

 

18) For how many years is a French President elected?

Answer: Seven years.

 

19) Who was the founder of Christian Democratic Union (CDU) in West Germany?

Answer: Konrad Adenauer.

 

20) Who was the first President of Turkey?

Answer: Kemal Ataturk.

 

21) George Bush was the President of USA during the period of _?

Answer: 1989-1993.

 

22) Who was the youngest Prime Minister in the history of Canada?

Answer: Joe Clark.

 

23) For fifteen years, who was India’s Prime Minister?

Answer: Indira Gandhi.

 

24) Who was the last king of Ethiopia?

Answer: Haile Selassie.

 

25) Who was the first president of Indonesia?

Answer: Sukarno.

 

26) Who rebuilt the Democratism of Spain?

Answer: Juan Carlos.

 

27) Who was the first President of independent Belgian Congo?

Answer: Joseph Kasavubu.

 

28) Who banned slavery in America?

Answer: Abraham Lincoln.

 

29) Who was the first prime minister of Jamaica and the founder of People’s National Party?

READ  100 Bible Quiz Questions Answers - Learn More about Bible

Answer: Michael Manley.

 

30) Who was the Prince of Japan?

Answer: Prince Naruhito.

 

Politics Quiz Questions Part 3

Politics Quiz 31-50

 

31) Which soviet leader did Leonid Brezhnev and Alexei Kosygin replace in a Kremlin coup in October 1964?

Answer: Nikita Khrushchev.

 

32) Who was the President of United States from 1963-69 holding office after John F Kennedy and before Richard M. Nixon?

Answer: Lyndon B. Johnson.

 

33) Name the next five conservative party leaders who became Prime Ministers after Sir Winston Churchill:

Answer: Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas Home, Edward Heath, Margaret Thatcher.

 

34) Who was Hitler’s propaganda minister during the period of 1933-1945?

Answer: Joseph Goebbels.

 

35) What did these American presidents (Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley and John F Kennedy) have in common?

Answer: They were all assassinated in office.

 

36) In World War I who was known as the ‘Welsh Wizard’?

Answer: David Lloyd George.

 

37) Elbridge Gerry, a U.S. Politician, gave his name to a questionable political practice. What was this practice and what did it consist of?

Answer: Gerrymandering – altering the boundaries of a constituency to ensure the election of a selected candidate.

 

38) What is the color of the seats in the House of Lords?

Answer: Red.

 

39) What is the color of the seats in the House of Commons?

Answer: Green.

 

40) Who was the Boer, fought against the British in the Boer War and later became twice Prime Minister of South Africa in 1919 and 1939?

READ  Degree Quiz Question and Answer

Answer: Jan Christiaan Smuts.

 

41) Which department of the British Government is named after the French word for chessboard?

Answer: The Exchequer.

 

42) Bismarck’s war policy in the 19th century was contained in three words – ‘Blut und Eisen’ what is the English translation?

Answer: Blood and Iron.

 

43) Which was the nationality of Karl Marx and Friedrich Engels, the authors of the Communist Manifesto?

Answer: German.

 

44) Richard M. Nixon was the President of the United States of America between 1969 and 1974. ‘M’ in his name stands for what?

Answer: Milhous.

 

45) The Speaker presides over debates in the House of Commons. What is his opposite number in the House of Lords?

Answer: The Lord Chancellor.

 

46) Who succeeded Harold Macmillan as the Prime Minister of Great Britain?

Answer: Sir Alec Douglas Home.

 

47) What other title is held by the First Lord of the Treasury?

Answer: Prime Minister of Great Britain.

 

48) Which post-war Prime Minister represented the constituencies of Stockton-on-Tees (1924-29 and 1931-45) and Bromley (1945-64)?

Answer: The Rt Hon. Maurice Harold MacMillan.

 

49) He was a 16th century Italian Statesman and he gave his name to a word meaning unscrupulous political cunning. Who was he?

Answer: Niccolò Machiavelli.

 

50) Which European country claims to have the world’s oldest parliament established in 930 AD?

Answer: Iceland-The Althing.

 

Read: 101 Quiz Questions and Answers – Learn and Win Quiz Competitions

Written by Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Quiz Questions and Answers

101 Quiz Questions and Answers – Learn and Win Quiz Competitions

Music Quiz Questions and Answers

Music Quiz Questions and Answers