Politics General Knowledge Questions – World Politics GK

0

Politics General Knowledge Questions – World Politics GK

 

Politics General Knowledge Questions - World Politics GK

 

1. Which soviet leader did Leonid Brezhnev and Alexei Kosygin replace in a Kremlin coup in October 1964?
Answer: Nikita Khrushchev.

 

2. Who was the President of United States from 1963-69 holding office after John F Kennedy and before Richard M. Nixon?
Answer: Lyndon B. Johnson.

 

3. Name the next five conservative party leaders who became Prime Ministers after Sir Winston Churchill:
Answer: Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas Home, Edward Heath, Margaret Thatcher.

 

4. Who was Hitler’s propaganda minister during the period of 1933-1945?
Answer: Joseph Goebbels.

 

5. What did these American presidents (Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley and John F Kennedy) have in common?
Answer: They were all assassinated in office.

 

6. In World War I who was known as the ‘Welsh Wizard’?
Answer: David Lloyd George.

 

7. Elbridge Gerry, a U.S. Politician, gave his name to a questionable political practice. What was this practice and what did it consist of?
Answer: Gerrymandering – altering the boundaries of a constituency to ensure the election of a selected candidate.

 

8. What is the color of the seats in the House of Lords?
Answer: Red.

 

9. What is the color of the seats in the House of Commons?
Answer: Green.

 

10. Who was the Boer, fought against the British in the Boer War and later became twice Prime Minister of South Africa in 1919 and 1939?
Answer: Jan Christiaan Smuts.

 

11. Which department of the British Government is named after the French word for chessboard?
Answer: The Exchequer.

 

12. Bismarck’s war policy in the 19th century was contained in three words – ‘Blut und Eisen’ what is the English translation?
Answer: Blood and Iron.

 

13. Which was the nationality of Karl Marx and Friedrich Engels, the authors of the Communist Manifesto?
Answer: German.

 

14. Richard M. Nixon was the President of the United States of America between 1969 and 1974. ‘M’ in his name stands for what?
Answer: Milhous.

 

15. The Speaker presides over debates in the House of Commons. What is his opposite number in the House of Lords?
Answer: The Lord Chancellor.

 

16. Who succeeded Harold Macmillan as the Prime Minister of Great Britain?
Answer: Sir Alec Douglas Home.

 

17. What other title is held by the First Lord of the Treasury?
Answer: Prime Minister of Great Britain.

 

18. Which post-war Prime Minister represented the constituencies of Stockton-on-Tees (1924-29 and 1931-45) and Bromley (1945-64)?
Answer: The Rt Hon. Maurice Harold MacMillan.

 

19. He was a 16th century Italian Statesman and he gave his name to a word meaning unscrupulous political cunning. Who was he?
Answer: Niccolò Machiavelli.

 

20. Which European country claims to have the world’s oldest parliament established in 930 AD?
Answer: Iceland-The Althing.

 

Read Sea and Ocean GK Questions – Online General Knowledge Questions > Music Questions and Answers

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.