Physics Quiz Questions Inventions in Physics – Learn Physics – Science Quiz

0

Physics Inventions in – Learn Physics – Science Quiz

 

Physics Quiz Questions Inventions in Physics - Learn Physics - Science Quiz

 

1) Who invented electric bulb?

Answer: Thomas Alva Edison

 

2) Who first made an electro magnet?

Answer: William Sturgeon

 

3) Who discovered that the flow of electric current influences a magnetic needle?

Answer: Oersted – in 1820

 

4) Who determined the quantity of electric charge in an electron?

Answer: Robert Andrews Millikan

 

5) Who developed the law of attraction or repulsion of electric charges?

Answer: Coulomb

 

6) Who artificially made radio isotopes?

Answer: Irene curie, Frederic Joliot

 

7) Who 1st predicted the existence of Isotopes?

Answer: Frederick Soddy

 

8) Who discovered the existence of the nucleus inside the atom?

Answer: Ernest Rutherford -in 1911

 

9) Who is the enunciator of modem atomic theory?

Answer: John Dalton

 

10) Who made the first nuclear reactor?

Answer: Enrico Fermi

 

11) Who is the father of the concept of atom?

Answer: Dalton

 

12) Who first used the word ‘electric’?

Answer: William Gilbert

 

13) Who proved the existence of seven colors in sunlight?

Answer: Sir. Isaac Newton

 

14) Who proved that light travels faster than sound?

Answer: Ole Romer

 

15) Who first made artificial dye from coal tar?

Answer: W.H. Perkin

 

Online General with Answers – Science GK

Physics University of Colorado

 

16) Which instrument is used to demonstrate Archimedes principle?

Answer: Cartesian diver

 

17) When was nuclear fission discovered?

Answer: In 1938 by Lise Meitner (Austria) and Otto Hahn (Germany)

 

18) Who tried to prove that air is weightless?

Answer: Voltaire

 

19) Who was the Indian scientist awarded Nobel – prize for physics?

Answer: Dr. C.V. Raman, in 1930

 

20) Who invented Radar?

Answer: Albert H. Taylor

 

21) Who propounded the theory of electrolysis?

Answer: Michael Faraday

 

22) Who first measured the velocity of light?

Answer: Romer

 

23) Who invented Calculating Machine?

Answer: Wilhelm Schickard

 

24) Who discovered Airplane?

Answer: Wilbur and Orville Wright

 

25) Who invented Airship?

Answer: Ferdinand von Zeppelin

 

More Quiz: Chemistry Quiz Chemicals and ElementsPhysicsPhysics Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.