Physics Quiz General Knowledge part 12 – GK Questions – Science Quiz Questions

0

Physics Quiz part 12 – Questions

 

Physics Quiz General Knowledge part 12 - GK Questions - Science Quiz Questions

 

1. Who was the first to suggest this idea “Radiant energy can be emitted and absorbed by atoms only in discrete amounts called ‘quanta’ ”?

Answer: Max Planck

 

2. Who first contemplated “the speed of light is the same no matter how it is measured”?

Answer: Albert Einstein

 

3. Who was the first to suggest that matter and energy are inter changeable?

Answer: Albert Einstein

 

4. Who first formulated the idea that ‘a moving rod contracts in the direction of its motion’?

Answer: Lorentz and Fitzgerald independently

 

5. Who first proposed the concept of atomic number?

Answer: Henry Moseley

 

6. Who, in 1829, was the first scientist to suggest that the spectral line should be used as a standard of length?

Answer: Jacques Babinet

 

7. Who formulated the idea ‘the farther away a galaxy is, the faster it is moving’?

Answer: Edwin Hubble

 

8. Who gave the idea, “the light in proceeding from point to point travels along the route which minimizes file time required”?

Answer: Pierre de Fermat

 

9. Who was the first to think, “The period of oscillation of a pendulum is independent of its amplitude”?

Answer: Galileo

 

10. Who was the first to give the idea, “Each pure substance has its own characteristic spectrum”?

Answer: Gustav Kirchhoff

 

11. Who was first to think about “A pivoted magnetic needle placed parallel to a wire carrying an electric current makes oscillation”?

Answer: Hans Christian Oersted

 

12. Who was first to suggest “A planet moves most quickly when it is closest to the sun, but slows down as it moves farther away”?

Answer: Johannes Kepler

 

13. “Regular strokes of the pendulum could be utilized in the accurate measurement of time”

Who was the first to advance this idea?

Answer: Galileo Galilee

 

14. 8 Nov. 1895 is an important date in the of . What is it?

Answer: Roentgen discovered the X-rays

 

15. In 1752, Benjamin Franklin conducted the famous kite experiment. What did it suggest?

Answer: Lightning is a form of electricity

 

16. In which year did Luigi Galvani discover, albeit accidently, the action of electricity on the muscles of a dissected frog?

Answer: 1771

 

17. What is the important event which took place in 1665?

Answer: The discovery of Newtonian laws of gravitation

 

18. For given value of n, what is the maximum number of electrons in an orbit?

Answer: 2n2

 

19. What is the speed of an electron in the orbit of hydrogen atom in the ground state?

Answer: C/137

 

20. Which is the best laboratory approximation to an ideal black body?

Answer: A hollow enclosure blackened inside with soot and having a small hole

 

21. From where fraunhofer, lines are observed in the spectrum?

Answer: The sun

 

22. Why is the fraunhofer lines present in the spectrum?

Answer: Vapors of elements present in atmosphere absorb certain colors

 

23. Write an example of sources that give discrete emission spectrum:

Answer: Mercury Vapor lamp

 

24. Which is the longest wavelength?

Answer: Infra-red radiation

 

25. Light from a distant star is examined with a spectroscope. What does the spectrum show?

Answer: Temperature of star

 

26. From where Band spectrum is obtained?

Answer: Molecules In the gaseous state of matter

 

27. Which type of spectra is produced in a candle flame, an electric bulb and a kerosene oil lamp?

Answer: Continuous spectra

 

28. In which color, wavelength of 5450 A0 occurs?

Answer: Green

 

29. What is the velocity of an electron in ground state?

Answer: 2 x 106m/s

 

30. The energy of an electron in the first orbit of hydrogen atom is -13.6 ev. What is the energy of the electron in the fourth orbit?

Answer: -0.85 ev.

 

Read 118 Physics Questions Answers > Chemistry Quiz General Knowledge part 13 > History General Knowledge Quiz Questions

Leave A Reply

Your email address will not be published.