Physics Questions Uses of Measuring and Other Instruments – Science Quiz

0

Physics Questions Uses of Measuring and Other Instruments – Science Quiz

 

Physics Questions Uses of Measuring and Other Instruments - Science Quiz

 

Physics Quiz Questions with Answers in English

 

1) What is the use of Altimeter?

Answer: To measure the altitude.

 

2) What is the use of Ammeter?

Answer: To measure the flow of electric current.

 

3) What is the use of Anemometer?

Answer: To measure the speed or force of the wind.

 

4) What is the use of electroscope?

Answer: To measure the electrostatic charge.

 

5) What is the use of Calorimeter?

Answer: To measure the amount of heat.

 

6) What is the use of Speedometer?

Answer: To indicate the speed of a vehicle.

 

7) What is the use of Rectifier?

Answer: It is an apparatus for condensing a hot vapor to a liquid in distillation.

 

8) What is the use of Gyroscope?

Answer: To illustrate dynamics of rotating bodies.

 

9) What is the use of Barometer?

Answer: To measure the atmospheric pressure.

 

10) What the use of Fathometer?

Answer: To measure the depth of water.

 

11) What is the use of Periscope?

Answer: To observe objects on the surface from the submarine.

 

12) What is the purpose of Mariner’s compass?

Answer: To find the direction of the ship in the sea.

 

13) What is the use of Stereoscope?

Answer: To see the photos taken by two cameras placed at two different angles.

 

14) What is the use of Callipers?

Answer: To measure the internal and external diameter of a tube.

 

15) What is the purpose of a Geiger counter?

Answer: To detect and count nuclear particles and radiation.

 

General Physics Quiz with Answers

 

Physics Science GK Questions

 

16) What is the use of Cardiograph?

Answer: It is an instrument to record the beats of heart.

 

17) What is the use of Audiometer?

Answer: To measure the intensity of sound.

 

18) What is the use of Saccharometer?

Answer: To determine the sugar concentration in a liquid.

 

19) What is the use of Photometer?

Answer: To measure the intensity of light.

 

20) What is the use of Hygrometer?

Answer: To measure the humidity of atmosphere.

 

21) What is the use of Crescograph?

Answer: To measure the growth of plants.

 

22) What is meant by Bean fort scale?

Answer: To measure the scale of wind velocity.

 

23) What is the use of Galvanometer?

Answer: To measure electric currents.

 

24) What is the use of Epidiascope?

Answer: To project slides and opaque objects like graphs maps etc. on screen.

 

25) What is the use of Gravimeter?

Answer: To measure the quantity of oil under water.

 

26) What is the use of Odometer?

Answer: To measure the distance covered by a vehicle.

 

27) What is the use of Microscope?

Answer: To magnify tiny objects.

 

28) What is the use of Microphone?

Answer: A device used in sound reproduction systems for converting sound in to electrical energy.

 

Read: Quiz QuestionsWork Power and EnergyGeneral Knowledge QuizPhysics Quiz > Atomic Structure Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.