Music Trivia Quiz Questions and Answers

0

Music Trivia Quiz Questions and Answers

 

Music Trivia Quiz Questions and Answers

 

Music Trivia Quiz Questions Part 1

Music Trivia Quiz 1-15

 

1) Name the person who replaced Ozzy Osbourne as Black Sabbath ‘s lead singer?
a. Ronnie James Dio
b. Judas Priest
c. Dokken
d. Whitesnake

Answer: Ronnie James Dio.

 

2) To consider a band as a Big Band what is the minimum number of musicians to be needed?
a. 11
b. 21
c. 12
d. 10
Answer: 10.

 

3) Bjork was lead singer of what Icelandic band before pursuing a solo career?
a. Kukl
b. The Sugarcubes
c. Cocteau Twins
d. The Elgar sisters

Answer: The Sugarcubes.

 

4) In an Orchestra, which is the largest brass section instrument?
a.Trumpet
b. Tenor
c. French horns
d. Tuba

Answer: Tuba.

 

5) Name the singer who released the album Alf?
a. Alison Moyet
b. Aretha Louise Franklin
c. Michael Joseph Jackson
d.Christopher Maurice

Answer: Alison Moyet.

 

6) Name the singer who released the album, Here, My Dear?
a. Frankie Gaye
b. Bruno Mars
c. Elton John
d. Marvin Gaye

Answer: Marvin Gaye.

 

7) Puff the Magic Dragon lives in which place
a. Neverland
b. Asgard
c. Bristol
d. Hanalei

Answer: Hanalei.

 

8) A tribute to David Bowie’s ex-wife was given with a song by The Rolling stones, name the song?
a. “Wild Horses”
b. “Gimme Shelter”
c. “Angie”
d. “Satisfaction “

Answer: “Angie”.

 

9) Name the blues great who was born Ellas Otha Bates?
a. Little Richard
b. Muddy Waters
c. Bo Diddley
d. Chuck Berry

Answer: Bo Diddley.

 

10) Name the band having its name after a scientist from the movie Barbarella?
a. Duran Duran
b. A Ha
c. Nile Rodgers
d. Tears for fears

Answer: Duran Duran.

 

11) Name the orchestral instrument that can play high note?
a. Viola
b. Piccolo
c. Violin
d. Cellos

Answer: Violin.

 

12) Name the all-time bestselling movie soundtrack?
a. I have nothing
b. My love is your love
c. Waiting to exhale
d. The Bodyguard: Original Soundtrack Album

Answer: The Bodyguard: Original Soundtrack Album.

 

13) The most played song on American radio during the 20th century was?
a. “You’ve Lost That Loving Feeling”
b.”Just Once in My Life”
c.” Danger Zone”
d.”Soul and Inspiration “

Answer: “You’ve Lost That Loving Feeling”.

 

14) Name the musical director of the New York Philharmonic from 1958 to 1970?
a. Jaap Van zweden
b. Alan Gilbert
c. Leonard Bernstein
d. Kurt Masur

Answer: Leonard Bernstein.

 

15) The Clawhammer is a playing style associated with an instrument, what is it?
a. Ukulele
b. Banjo
c. Mandolin
d. Fiddle

Answer: Banjo.

 

Music Trivia Quiz Questions Part 2

Music Trivia Quiz 16-30

 

16) The 2001, Grammy Award for Best New Artist was won by whom?
a. Sam Smith
b. Amy Winehouse
c. Meghan Trainor
d. Alessia Cara

Answer: Amy Winehouse.

 

17) Who recorded “Groove is in the Heart“?
a. Q-Tip
b. Deee-Lite
c. Technotronic
d. The B-52’s

Answer: Deee-Lite.

 

18) The lead singer of Evanescence is?
a. Jen Majura
b. Lzzy Hale
c. Ben Moody
d. Amy Lee

Answer: Amy Lee.

 

19) Among the following, name the musical group that had the 1967 Top 10 single, “I Think We’re Alone Now”?
a. The Rascals
b. The Troggs
c. Tommy James and the Shondells
d. The Turtles

Answer: Tommy James and the Shondells.

 

20) The musical composition “Rhapsody in Blue was written by whom?
a. Leonard Bernstein
b. Cole Porter
c. Claude Debussy
d. George Gershwin

Answer: George Gershwin.

 

School of Music

 

21) What does a spectrum mean?
a. Stick
b. Guitar pick
c. Showel
d. Matchstick

Answer: Guitar pick.

 

22) Name the former Victoria Secret model appeared in the Guns N’ Roses videos “Don’t Cry” and “November Rain”?
a. Christy Turlington
b. Stephanie Seymour
c. Karen Mulder
d. Peter M Brant

Answer: Stephanie Seymour.

 

23) Mariah Carey got married to whom in the year 1993
a. Nick Cannon
b. James Packer
c. Tommy Mottola
d. Benny Medina

Answer: Tommy Mottola.

 

24) The oldest member of the Spice Girl is?
a. Geri Halliwell
b. Mel B
c. Victoria Beckham
d.Emma Bunton

Answer: Geri Halliwell.

 

25) The number of strings on a Ukulele is?
a. 3
b. 6
c. 4
d. 8

Answer: 4.

 

26) “My Sharona” was recorded by which band?
a. Ramones
b. AC/DC
c. Judas priest
d. The Knack

Answer: The Knack.

 

27) vName the lead singer born Farrokh Bulsara?
a. Brian May
b. Rami Malek
c. Freddie Mercury
d. Jim Hutton

Answer: Freddie Mercury.

 

28) The guitarist known as Slowhand is?
a. Jimmy Page
b. Eric Clapton
c. Jeff Beck
d. B.B King

Answer: Eric Clapton.

 

29) Among the following, what was the first name of Ritchie Valens’ high school sweetheart whom he wrote a song for?
a. We belong together
b. Donna
c. Come on Let’s Go
d. Largest Bamba

Answer: Donna.

 

Music Trivia Quiz Questions Part 3

Music Trivia Quiz 31-50

 

30) Marimba means _
a. Balafon
b. Txalaparta
c. Bass xylophone
d. Laggutu

Answer: Bass xylophone.

 

31) The first hispanic to be inducted into the Rock and Roll Hall of Fame is whom?
a. Carlos Santana
b. Cindy Blackman
c. Rob Thomas
d. John Lee Hooker

Answer: Carlos Santana.

 

32) The Mothers of Invention backed up whom?
a. Frank Zappa
b. Don Preston
c. Jimmy Carl Black
d. Ray Collins

Answer: Frank Zappa.

 

33) Name the first person to appear on the cover of the Rolling stones magazine?
a. Peter Bowes
b. John Lennon
c. Richard Gere
d. Tom Petty

Answer: John Lennon.

 

34) Who had the first country music album to top the U.S. Pop Album charts?
a. Johnny Cash
b. Waylon Jennings
c. Bob Dylan
d. Jerry Lee

Answer: Johnny Cash.

 

35) A member of the Rolling stones to have a number one hit as a solo artist is?
a. Ted Kennedy
b. Bill Wyman
c. Pete Townshend
d. Jackson Brownie

Answer: Bill Wyman.

 

36) Among the following name the hymn written by John Newton?
a. Ave Maria
b. Holy Holy Holy
c. Rock of Ages
d. “Amazing Grace”

Answer: “Amazing Grace”.

 

37) Picasso’s Last Words” were included in an album by Wings,name it?
a. Band on the Run
b. Venus and the Mars
c. Wings over America
d. Wild Life

Answer: Band on the Run.

 

38) The Father of the String Quartet, is _
a. Wolfgang
b. Joseph Haydn
c. Franz Schubert
d. Felix Mendelssohn

Answer: Joseph Haydn.

 

39) Name the oldest member of The Jackson 5?
a. Jackie Jackson
b. Michael Jackson
c. Randy Jackson
d. Jermaine Jackson

Answer: Jackie Jackson.

 

40) Thirty Seconds Over Winterland, is an album, name the band which released this?
a. Today
b. The Beatles
c. Jefferson Airplane
d. Rolling stones

Answer: Jefferson Airplane.

 

41) Among the following, “The Dance” and “Rodeo” were released by which music singer
a. Alan Jackson
b. George Strait
c. Garth Brooks
d. Faith Hill

Answer: Garth Brooks.

 

42) The famous hymn written by Julia Ward Howe is?
a. “Battle Hymn of the Republic”
b. Mine eyes have seen the glory
c. How Great Thou Art
d. Here, I am Lord

Answer: “Battle Hymn of the Republic”.

 

43) Name the city were the first American commercial radio station got started?
a. Seattle
b. Franklin
c. Pittsburgh
d. Clinton

Answer: Pittsburgh.

 

44) Name the band which released the single “Eternal Flame”?
a. The Bangles
b. Bananarama
c. The Go-Go’s
d. The Runaway

Answer: The Bangles.

 

45) The first pop music video released is _
a. “Bohemian Rhapsody”
b. “In my feelings “
c.” Plutomania “
d.”Man of the woods”

Answer: “Bohemian Rhapsody”.

 

46) The last act at the Woodstock was done by _
a. Jim Morrison
b. Janis Joplin
c. Jimi Hendrix
d. Kurt Cobain

Answer: Jimi Hendrix.

 

47) When did Janis Joplin, Jimi Hendrix and Kurt Cobain died?
a. 25
b. 26
c. 27
d. 30

Answer: 27.

 

48) Name the note an Orchestra tunes to?
a. E
b. A
c. D
d. C

Answer: A.

 

49) Which among the following is a singer having Robert Alan Zimmerman as the birth name?
a. Freddie mercury
b. Bob Dylan
c. Eric Clapton
d. Joan Baez

Answer: Bob Dylan.

 

50) The number of Grammy Awards won by Elvis Presley is _
a. 4
b. 3
c. 6
d. 8

Answer: 3.

 

Music Trivia Quiz Questions Part 4

Music Trivia Quiz 51-60

 

Music Quiz: True or False
Was Mozart murdered? Was Lady Gaga really born that way? And did the Jefferson Airplane start out as a classical music group? Settle the score with this quiz.

 

51) Domenico Scarlatti never composed a work for voice.
True or False?

Answer: False.
Shortly before his death in Madrid on July 23, 1757, Domenico Scarlatti composed Salve Regina, a work for soprano and strings. He also wrote operas early in his career.

 

52) No English opera was produced before 1900.
True or False?

Answer: False
One of the first English operas was Dido and Aeneas (1689) by Henry Purcell. Later Purcell works included King Arthur (1691) and The Fairy Queen (1692).

 

53) Carl Perkins, the composer of “Blue Suede Shoes,” came from a wealthy New York family.
True or False?

Answer: False
Carl Perkins was born on April 9, 1932, in Tiptonville, Tennessee, into a poor family of sharecroppers. Put to work picking cotton at age 6, he listened intently to gospel songs sung by black laborers in the fields.

 

54) Andres Segovia was a famed banjo player.
True or False?

Answer: False
Andres Segovia (1893–1987) was a famed master of the classical guitar. The Spanish-born guitarist was internationally famous.

 

55) A theremin is used to check a piano’s temperature.
True or False?

Answer: False
A theremin is musical instrument invented by Soviet scientist and musician Leon Theremin. The performer’s hand movements control the pitch and volume of tones produced by the instrument.

 

56) Paul McCartney was the first British musician to receive a knighthood.
True or False?

Answer: False
Many British musicians besides Sir Paul McCartney have been knighted for their artistic contributions. The first is thought to have been the composer John Stevenson, knighted in 1803.

 

57) Sting was the first important English composer since the time of John Dowland.
True or False?

Answer: False
Edward Elgar was the first English composer of international stature after Henry Purcell in the 17th century.

 

58) Love songs were popular in ancient Egypt.
True or False?

Answer: True
Around 3000 BCE, in the time of the pharaohs, the Egyptians had already developed a sophisticated musical culture. Love songs were one of the many types of music they enjoyed.

 

59) One of the first world music stars was from Nigeria.
True or False?

Answer: True
The first popular examples of world music came from Africa in the 1980s. One of the early African world music stars was King Sunny Ade from Nigeria.

 

60) “Happy Birthday” was written by a schoolteacher.
True or False?

Answer: True
Patty Smith Hill, an American schoolteacher, wrote the lyrics to “Happy Birthday” in 1893. Her sister, Mildred Hill, wrote the melody.

 

Music Trivia Quiz Questions Part 5

Music Trivia Quiz 61-68

You may have experienced someone singing in a terrible pitch, but do you know another name for the treble clef? Test your knowledge of pitch, treble clefs, and more in this music quiz.

61) A “libretto” is:
A) A brand of guitar
B) A very short song
C) An opera’s text
D) A group of musicians

Answer: C) An opera’s text
Libretto is the term used for an opera’s “script.” Most libretti are written by someone other than the composer, or adapted by the composer from an earlier work.

 

62) What does the C clef determine?
A) middle C
B) D
C) lower C
D) high C

Answer: A) middle C
The C clef, or movable C clef, determines the position of middle C.

 

63) In what key is a concert flute pitched?
A) F
B) C
C) A
D) E

Answer: B) C
The standard concert flute, pitched in C, has a range of a little more than three octaves and is about 26 inches (67 centimeters) long.

 

64) What is another name for the treble clef?
A) F
B) G
C) D
D) H

Answer:  B) G
The treble, or G, clef fixes the position of the G above middle C.

 

65) The madrigal is a type of chamber music written for what instrument?
A) Organ
B) Harp
c) Piano
D) Voice

Answer: D) Voice
The madrigal is a form of vocal music that originated in medieval Italy. It is usually written for multiple voices singing simultaneously.

 

66) What does the bass clef set?
A) G sharp
B) F
C) G
D) E

Answer: B) F
The bass, or F, clef sets the position of the F below middle C.

 

67) How many musicians would the performance of a nonet require?
A) 45
B) 2
C) 9
D) 12

Answer: C) 9
A nonet is a piece of music written for nine musicians, or a musical group made up of nine players.

 

68) In music, a caesura is:
A) A short note
B) A young singer
C) A kind of drum
D) A pause

Answer: D) A pause
In musical notation, a caesura is a symbol that indicates a complete pause in the playing. This pause can be as long (or as short) as the conductor desires.

 

Read Simple General Knowledge for Children > Pokemon Trivia Quiz Questions with Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.