Mathematics Quiz Questions with Answers – Online Math GK Quiz Part 15

0

Mathematics – Online Math Part 15

 

Mathematics Quiz Questions with Answers - Online Math GK Quiz Part 15

 

1. When did Al-Khwarizmi write the popular book which introduced Indian numbers and zero to the Arab world?

Answer: A.D. 820

 

2. When were Indian mathematicians leaders in the world of mathematics?

Answer: 6″‘ to 10th century

 

3. When did the first printed book on mathematics appear?

Answer: 1478

 

4. When was the problem of “Seven Bridges of Konigsberg” posed?

Answer: 1736

 

5. When was the “Four color conjecture” every map on a flat surface or a sphere can be cultured without using more than four different colors – proved?

Answer: 1976

 

6. When this book was published, a timorous editor added a note claiming that the author had forwarded the revolutionary theory mentioned in it as a mathematical convenience and not as reality. Which is that book?

Answer: De Revolutionibus Orbium Coelestium

 

7. Which book became popular as “The Red Monster” among not only mathematicians but also physicists, engineers, statisticians etc. as a handy reference?

Answer: The Handbook of Mathematical Functions

 

8. Who wrote the classic “On computable numbers, with an Application to the Entscheidungs problem” that dealt with logic in calculations?

Answer: Alan Turing

 

9. “Researches into the Mathematical Principles of the Theory of wealth” is the first systematic treatise on the application of mathematics to economics. Who wrote it?

Answer: Augustin Cournot

 

10. Who wrote the classic entertainer “Mathematical Recreations and Essays”?

Answer: W. Rouse Ball

 

11. Who wrote the first systematic text on trigonometry?

Answer: Johannes Muller

 

12. Who wrote the classic “Logic Machines and Diagrams”?

Answer: Martina Gardner

 

13. Who is the author of “Mathematics for the Million”, a lucidly written book giving the origins and fundamentals of mathematics?

Answer: Lancelot Hogben

 

14. Who wrote the classic “Proofs and Refutations” in which he argued that mathematics is not infallible and is subject to correction and criticism?

Answer: Imre Lakatos

 

15. Who wrote the quaint book “Sand Reckoner” in which the universe was considered to be made up of sand grains and their count was made?

Answer: Archimedes

 

16. Who wrote “The Analyst” which attacked the then newly conceived calculus invented by Isaac Newton?

Answer: George Berkeley

 

17. This book was used as a school textbook in Persia for hundreds of years. Which is that book?

Answer: The Algebra of Omar Khayyam

 

18. Which journal gives up-to-date information on the current world literature in mathematics especially for researchers?

Answer: Mathematical Review

 

19. ‘Lady Luck’ is the title of a popular science book on:

Answer: The theory of probability

 

20. The oldest journal devoted chiefly to advanced mathematics is:

Answer: Journal de l’Ecole polytechnique

 

21. Which is the most unreadable mathematical classic?

Answer: Principia Mathematica

 

22. Both Rene Descartes and Pierre de Fermat are considered to be the founding father of this subject. What is the subject?

Answer: Analytical Geometry

 

23. Who is the founding father of modern analysis?

Answer: Augustin Cauchy

 

24. These two mathematicians founded the theory of probability. Who are they?

Answer: Pierre de Fermat and Blaise Pascal

 

25. Who founded the Logistic School of Mathematics?

Answer: G.W. Leibniz

 

26. Who is the founding father of the Formalist School of Mathematics?

Answer: David Hilbert

 

27. Who founded the Intuitionist School of Mathematics?

Answer: L.E.J. Brouwer

 

28. Which mathematician invented a wheelbarrow?

Answer: Blaise Pascal

 

29. What is the structure of a DNA molecule?

Answer: Double helix

 

30. The shell of a snail has a shape resembling:

Answer: A logarithmic spiral

 

Read: Computer QuizQuiz Questions  > Biology General Knowledge Quiz Answers part 14Computer Quiz Questions to Improve Your Computer Knowledge Part 16

Leave A Reply

Your email address will not be published.