40 Mathematics GK Questions 2018 for Everyone

0

Best 40 Mathematics 2018 for Everyone

 

Best 40 Mathematics GK Questions 2018 for Everyone

 

1. What were the numbers believed to promote love?

Answer: Amicable numbers.

 

2. Which number is believed to be important in the life of a female human being?

Answer: 16 (“Sweet Sixteen” is believed to be the age when a girl reaches womanhood)

 

3. At one time, and even today, curious geometrical drawings were taken as:

Answer: Talisman.

 

4. The great mathematician Pythagoras attached meanings even to numbers. Which number represented ‘reason’ in his vocabulary?

Answer: One.

 

5. In India, this number is being figuratively used for black money in recent times. What is it?

Answer: Two.

 

6. In Hindu culture, this number is considered auspicious – not alone but in combination with other numbers?

Answer: One (One Rupee is never given as gift to anyone, including Hindu gods and goddesses! However 11, 21, 51, 101 etc are considered auspicious numbers)

 

7. Which number has come to represent spying and espionage activity?

Answer: 007 (This is due to James Bond movies in which his number is agent 007)

 

8. In Hindi, when a person has to be called a fraud, he is called by this number, which is that number?

Answer: Ten (Dus Numbri)

 

9. Which number has come into usage in India as denoting misery and suffering?

Answer: 7 1/2 (Sadesath (Hindi), a term which essentially comes from astrology)

 

10. In India, this figure is taken to represent forgery and disgrace. Which is it?

Answer: 420 (Section 420 of the Indian Penal Code)

 

11. Who said, “There is not, and cannot be, number as such. There are several numbers – worlds as there are several cultures”?

Answer: Oswald Spengler.

 

12. Which number is referred to as the “number of the beast”?

Answer: 666.

 

13. At one time, there was believed to be some mysterious correspondence between planets and Polyhedron. Which Polyhedron was attributed to the planet Venus?

Answer: Icosahedron.

 

14. When once a dog was being beaten, this Mathematician cried, “Stop, beat no more, it is the soul of a friend, I recognized it, hearing its complaints.” Who was he?

Answer: Pythagoras.

 

15. During a 16th century war between France and Spain, a code containing several hundred characters was used by the Spanish King Philip II. A French mathematician broke the code and for two years the French gained advantage in all the battles. The Spanish King complained to the Pope that magic was being used against his country. Who was the mathematician?

Answer: François Viète.

 

Maths Around us

 

16. Who believed that all living phenomena go by two fundamental cycles of numbers 23 and 28?

Answer: Wilhelm Fliess (A Berlin surgeon, he believed 23 and 28 to be associated with male and female cycle respectively and the various aspects of life nothing but various mathematical operations on them)

 

17. Which mathematician claimed that a goddess used to come in his dreams to solve mathematical problems?

Answer: Srinivasa Ramanujan.

 

18. Which number is considered unlucky or inauspicious in Christian religion:

Answer: 13.

 

19. A triangle is believed to be auspicious in this religion:

Answer: Christian (Some churches in Europe have pictures of God as eye inside a triangle)

 

20. Which geometrical figure was taken in Christian religion as ‘Devil’s foot’ or sometimes a deterrent against Satan’s machinations:

Answer: Pentagram (It was adopted from the Greeks. It was then commonly known as “Pentacle”)

 

21. He derived a mathematical formula W = F 2/L, where W is the love of the world, F is the fear of God and L is the love of God. Who was he?

Answer: David Hartley.

 

22. When Napoleon asked this Mathematician why he had not made use of God in his book on the motion of heavenly bodies, he replied that he had no need for such a hypothesis. Who was he?

Answer: Pierre Simon Laplace.

 

23. Who once said, “The good Christian should beware of mathematicians and all those who make empty prophesies. The danger already exists that the mathematicians have made a covenant with the devil to darken the spirit and to confine man in the bonds of Hell”?

Answer: St. Augustine.

 

24. Who remarked, “The mathematics is the friends to religion, in as much as they charm the passions, restrain the impetuosity of the imagination, and purge the mind from error and prejudice”?

Answer: John Arbuthnot.

 

25. Name the mathematician of medieval times, who eventually became the Pope:

Answer: Gerbert.

 

26. Which book made a frontal attack on the newly emerged subject of calculus to defend religion, God and Soul?

Answer: The Analyst.

 

27. “God created all things in six days, because this number is perfect.” Who said these words?

Answer: St. Augustine.

 

28. When a person has excelled in any walk of life, we assign him or her on this number. Which number?

Answer: One.

 

29. Which is the only number equal to the number of its letters in English language?

Answer: Four.

 

30. The English word decipher has origin in:

Answer: Zero (Decipher has been adopted from “Sifr” Arabic word for Sanskrit “Sunya”)

 

Maths in our Society

 

31. The English word ‘myriad’ for a very large number has its origin in:

Answer: Greek numerals.

 

32. The word ‘scores’ to represent largish numbers has its origin in:

Answer: Vigesimal number system.

 

33. A famous quotation regarding genius talks about percentages. Who is the author of that quotation?

Answer: Thomas Alva Edison.

 

34. Which number has wrongly come to mean the last hour?

Answer: 11.

 

35. The decimal number system has given one word to the English language. Name it:

Answer: Decimate.

 

36. What are those two numbers which form an English phrase meaning that a place or event is disorganized?

Answer: 6 and. 7 (The phrase is “at sixes and sevens”)

 

37. What does “Triskaidekaphobia” mean?

Answer: Fear of thirteen (It is a Greek term)

 

38. Who remarked, “There is no prophet which preaches the super personal God more plainly than Mathematics”?

Answer: Paul Carus.

 

39. In the Middle Ages in Europe, a pseudoscience of substituting numbers for letters in a name and became popular. What was it called?

Answer: Gematria (Its modern version is Arithmography)

 

40. Which artist made the pioneering effort to incorporate three-dimensionality in his paintings?

Answer: Giotto.

 

Read Basic Electronics GK Questions 2018 > Famous Personalities GK Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.