Math Quiz Pathfinders Inventors and Founders of Mathematics – Maths Quiz Questions

0

Math Quiz Pathfinders Inventors and Founders of Mathematics – Maths Quiz Questions

 

Math Quiz Pathfinders Inventors and Founders of Mathematics - Maths Quiz Questions

 

1) Who hit upon the idea of “Cartesian coordinate”?

Answer: Rene Descartes.

 

2) Who is the discoverer of conic sections?

Answer: Menaechmus.

 

3) Who formulated the concept of “Fractals”?

Answer: Benoit Mandelbrot.

 

4) Who provided that π2 is irrational?

Answer: Adrien Marie Legendre.

 

5) Who is the not so well known father of statistics?

Answer: John Graunt.

 

6) Who discovered the “Isogonic Centre” of the triangle?

Answer: Evangelista Torricelli.

 

7) Who formulated “the Incompleteness Theorem” no theory of all mathematics is finitely describable, consistent and complete?

Answer: Kurt Godel.

 

8) Who is the originator of the game theory is now applied to business, war etc.?

Answer: John Von Neumann.

 

9) Who proved that transcendental numbers exist?

Answer: Joseph Liouville.

 

10) Who is the father of mathematical physics?

Answer: Daniel Bernoulli.

 

11) Who discovered the science of infinity?

Answer: George Cantor.

 

12) Which mathematician gave a global plan to solve a mathematical problem?

Answer: George Polya.

 

13) Who invented the invention of integral calculus?

Answer: Francesco Bonaventura Cavalieri.

 

14) Who invented logarithm for faster calculations?

Answer: John Napier.

 

15) Who invented the slide rule?

Answer: William Oughtred.

 

Mathematics Online and Answers

 

16) Who invented the method of exhaustion for determining the areas and volume of geometrical figures and solids respectively?

Answer: Eudoxus.

 

17) G.H Leibniz invented calculus. But one famous scientist also simultaneously invented calculus. Name him.

Answer: Isaacs Newton.

 

18) Who is the inventor of superellipse?

Answer: Piet Hein.

 

19) Who invented the integrator, an instrument which gives the value of definite integrals?

Answer: James Thomson.

 

20) Who invented the first chess playing machine?

Answer: Leonardo Torres y Quevedo.

 

21) Who invented “Quaternions”?

Answer: William R. Hamilton.

 

22) Who invented what is known as “descriptive geometry”?

Answer: Gaspard Monge.

 

23) Who founded the mathematical theory of information?

Answer: Claude Shannon.

 

24) Who is considered the founder of trigonometry?

Answer: Hipparchus.

 

25) Who laid the foundation of matric algebra?

Answer: Arthur Cayley.

 

26) Who founded the subject of vector analysis?

Answer: Josiah Williarrd Gibbs.

 

27) Who founded the subject of functional analysis?

Answer: Thomas Bayes.

 

28) Who is the founder of modern theory of numbers?

Answer: Pierre de Fermat.

 

29) Who founded the subject of projective geometry?

Answer: Girard Desargues.

 

30) It is said that he laid the foundation of calculus in geometrical form before it was actually invented by others. Who was he?

Answer: Isaac Barrow.

 

Read: Math Quiz Instruments and Machines in MathematicsMathematics QuizQuiz Questions

Leave A Reply

Your email address will not be published.