Indian General Knowledge Multiple Choice Quiz Questions – Indian GK MCQ

0

Indian General Knowledge Quiz Questions with Answers – Learn Indian GK

 

Indian General Knowledge Quiz Questions with Answers - Learn Indian GK

 

1. Which was the largest site of Indus Civilization?
(a) Mohenjodaro
(b) Lothal
(c) Chanhudaro
(d) Dholavira

Answer: Mohenjodaro

 

2. Babur established Mughal rule in India through his victory in 1526, over
(a) Rana Sanga
(b) Sikandar Lodi
(c) Daulat Khan Lodi
(d) Ibrahim Lodi

Answer: Ibrahim Lodi

 

3. The cavalry of Shivaji was known as
(a) Risala
(b) Sir-i-Naubat
(c) Bergir
(d) Paga

Answer: Paga

 

4. The first jute mill was set up in India in _
(a) 1920
(b) 1850
(c) 1855
(d) 1755

Answer: 1855

 

5. Who among the following created the Khalsa Panth?
(a) Guru Teg Bahadur
(b) Guru Hargobind
(c) Guru Gobind Singh
(d) Guru Arjan Dev

Answer: Guru Gobind Singh

 

6. Who was the first Governor General of Bengal?
(a) Warren Hastings
(b) Robert Clive
(c) William Bentinck
(d) Lord Cornwallis

Answer: Warren Hastings

 

7. Who was the founder of Indian National Congress?
(a) Gopal Krishna Gokhle
(b) Allen Octavian Hume
(c) Feroz Shah Mehta
(d) Bipin Chandra Pal

Answer: Allen Octavian Hume

 

8. Who is regarded as the ‘Mother of the Indian Revolution’ ?
(a) Devika Rani
(b) Madam Bhikaji Cama
(c) Rani Laxmibai
(d) Begum Hazrat Mahal

Answer: Madam Bhikaji Cama

 

9. Arya Samaj was started by-
(a) Swami Vivekananda
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Swami Dayanand Saraswati
(d) Gopal Krishna Gokhale

Answer: Swami Dayanand Saraswati

 

10. Bannerghatta National Park is situated in
(a) Meghalaya
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Karnataka

READ  Free General Knowledge Quiz Questions - Free GK Quizzes

Answer: Karnataka

 

11. Which of the following crops is regarded as a plantation crop?
(a) Coconut
(b) Cotton
(c) Sugarcane
(d) Rice

Answer: Coconut

 

12. The most ideal region for the cultivation of cotton in India is _
(a) the Brahmaputra valley
(b) the Indo-Gangetic valley
(c) the Deccan plateau
(d) the Rann of Kutch

Answer: the Deccan plateau

 

13. The Aravallis mountain ranges are the example of _
(a) old fold mountains
(b) young fold mountains
(c) Volcanic mountains
(d) block mountains

Answer: Old fold mountains

 

14. The only state in India that produces saffron is _
(a) Assam
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Meghalaya

Answer: Jammu and Kashmir

 

15. The India’s highest annual rainfall is reported at _
(a) Namchi, Sikkim
(b) Churu, Rajasthan
(c) Mawsynram, Meghalaya
(d) Chamba, Himachal Pradesh

Answer: Mawsynram, Meghalaya

 

16. The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs
(a) on the western ghats
(b) between the Tapti and the Narmada
(c) to the north-east of the Godavari
(d) on the Malwa plateau

Answer: On the Malwa plateau

 

17. Which mythological weapon is depicted on the Param Vir Chakra medal?
(a) Vajra
(b) Khatvanga
(c) Sudarshan Chakra
(d) Kaumodaki

Answer: Vajra

 

18. Which is the oldest football club in India?
(a) Mohun Bagan
(b) East Bengal
(c) Mohammedan Sporting
(d) Churchill Brothers

Answer: Mohun Bagan

 

19. What name has been given to the first Boeing 747/700 jet, inducted into Indian Air Force, designed to work as the Indian
President’s office-in-the-sky?
(a) Samrat
(b) Rajdoot
(c) Maharaja
(d) Badshah

READ  Basic General Knowledge Questions with Answers

Answer: Rajdoot

 

20. The novel ‘Q & A’, on which 8 Oscar awards winning film ‘Slumdog Millionaire’ (2008) is based, was authored by which Indian civil servant?
(a) Vikas Swarup
(b) Vikram Seth
(c) Amitav Ghosh
(d) Aravind Adiga

Answer: Vikas Swarup

 

21. Ghatigaon Sanctuary, set up for the conservation of the Son Chiriya (great Indian bustard), is located in which state?
(a) Haryana
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Karnataka

Answer: Madhya Pradesh

 

22. Which Indian state is the largest producer in the world of the golden coloured ‘Muga’ silk ?
(a) Assam
(b) Odisha
(c) West Bengal
(d) Karnataka

Answer: Assam

 

23. Which was the first Indian company to list on the Nasdaq in 1999?
(a) Wipro
(b) Infosys
(c) Satyam Computers
(d) Tech Mahindra

Answer: Infosys

 

24. Which state is known as the ‘Spice Gardenof India’?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu

Answer: Kerala

 

25. Who is the first Indian sportsman whose wax statue was inducted at Madame Tussaud’s Wax Museum in London?
(a) Pankaj Advani
(b) Sachin Tendulkar
(c) Vishwanathan Anand
(d) Abhinav Bindra

Answer: Sachin Tendulkar

 

Read: Important Events in Indian Political History

Leave A Reply

Your email address will not be published.