History of Mathematics Quiz Questions – Study about Mathematics

0

History of – Study about Mathematics

 

History of Mathematics Quiz Questions - Study about Mathematics

 

1) In which civilization dot patterns were first employed to represent numbers?

Answer: Chinese.

 

2) The ancient Babylonians had their number system based on?

Answer: 60.

 

3) Which number system was commonly employed in various ancient civilizations and is even today in some regions?

Answer: Five.

 

4) In which ancient civilization, numbers were for the first time represented by words?

Answer: Indian.

 

5) In which numerals X, M, V, L, etc. belong to?

Answer: Roman numerals.

 

6) In which ancient civilization, odd and even numbers were divided into two sets, the odd ones denoted as males and the even females?

Answer: Chinese.

 

7) Among the numbers – Fibonacci, Kaprekar, Mersenne and Figurate numbers which one is ancient in origin?

Answer: Figurate number.

 

8) Apart from the number system, ancient Indians are held in high esteem for their contributions to the field. What is it?

Answer: Indeterminate equations.

 

9) Who wrote an elaborate of Greek geometry from its earliest origins?

Answer: Eudemus.

 

10) Which natural phenomenon was employed in ancient times to estimate the heights of objects?

Answer: Shadows cast by the sun.

 

11) The Babylonian geometry mainly boils down to solving?

Answer: Algebraic equations.

 

12) Which mathematician contemplated the creation of universal language ‘Characteristica universalis’ and a precise science of reasoning ‘Calculus ratiocinator’?

Answer: G.W Leibniz.

 

13) It is claimed that the priest architects of Egypt could lay out a right angle with the aid of a rope divided in to a ratio by three knots. What is this ratio?

Answer: 3:4:5.

 

14) Zephirum, lziphra, Cenero and Sifr are different names of _?

Answer: Zero.

 

15) The pyramids of Egypt are monuments to truths about?

Answer: Triangles.

 

Mathematics Online Quiz Questions

 

16) Which ancient book contains 64 Hexagrams?

Answer: The book of changes (It is a Chinese text)

 

17) Which mathematician prepared the trigonometric tables seen in a modern textbook?

Answer: Claudius Ptolemy.

 

18) Who wrote one of the oldest documents on mathematics, Rhind Papyrus?

Answer: Ahmose.

 

19) Which ancient school odd thought believed that the universe is primarily made of numbers?

Answer: Pythagorean.

 

20) The most popular method of long multiplication ‘Gelosia’ in the 15th and 16th century world had its origin in _?

Answer: India.

 

21) ‘A figure and a platform, not a figure and six pence’ was the motto amongst _?

Answer: Ancient Greek Mathematicians.

 

22) Which is the most remarkable Babylonian mathematical table?

Answer: Plimpton 322.

 

23) In the Stonehenge, the primitive astronomical observatory, stones arranged almost in the form of a _?

Answer: Circle.

 

24) Where were red and black colored rods employed to denote positive and negative numbers respectively?

Answer: China.

 

25) Where has been found an ivory scale of linear measurement of the time of the Indus Valley Civilization?

Answer: Lothal.

 

27) The Antikythera device found in an ancient shipwreck of a Greek island was?

Answer: An analog .

 

28) Which device was popular in Europe for counting purpose during 1200 to 1800?

Answer: Counting board.

 

29) When did the monumental “Principia Mathematica’ of A.N Whitehead and Bertrand Russell appear?

Answer: 1910.

 

30) When was ‘Rhind Papyrus’ oldest document on Mathematics discovered?

Answer: 1858.

 

Read : Maths Quiz Questions about Mathematics Books and AuthorsMathematics QuizQuiz Questions

Leave A Reply

Your email address will not be published.