Gk Quiz Questions for Class 10 with Answers

0

Gk for Class 10 with Answers

 

Gk Quiz Questions for Class 10 with Answers

 

1. In how many countries ‘Dollar’ is the monetary unit?
Answer: More than 23.
The United States dollar (sign: $; code: USD; also abbreviated US$ and referred to as the dollar, U.S. dollar, or American dollar) is the official currency of the United States and its territories per the United States Constitution since 1792.

 

2. Who was the first foreign emperor to invade India through the Khyber Pass?
Answer: Alexander the great.
Alexander III of Macedon, commonly known as Alexander the Great, was a king of the ancient Greek kingdom of Macedon and a member of the Argead dynasty.

 

3. How many satellites does the planet Mercury have?
Answer: Zero.
Mercury is the smallest and innermost planet in the Solar System. Its orbital period around the Sun of 87.97 days is the shortest of all the planets in the Solar System.

 

4. The full strength of the Lok Sabha is 545, and it will remain so till the year 2000. Which amendment to the constitution fixed the number?
Answer: 42nd.
The Lok Sabha is the lower house of India’s bicameral Parliament, with the upper house being the Rajya Sabha.

 

5. Which is the least populated State in India?
Answer: Sikkim.
Sikkim is a state in northeast India, bordered by Bhutan, Tibet and Nepal. Part of the Himalayas, the area has a dramatic landscape that includes India’s highest mountain, 8,586m Kangchenjunga.

 

6. How many tentacles does an octopus have?
Answer: Eight.
The octopus is a soft-bodied, eight-armed mollusc of the order Octopoda. Around 300 species are recognised and the order is grouped within the class Cephalopoda with squids, cuttlefish and nautiloids.

 

7. Name the position in chess just below the grandmaster:
Answer: International master.
The World Chess Federation, FIDE (Fédération Internationale des Échecs), awards several performance-based titles to chess players, up to and including the highly prized Grandmaster title. FIDE has also implemented online titles including AGM (Arena grand master), AIM (arena international master), AFM (Arena FIDE Master) and ACM (Arena Candidate Master).

 

8. If you were on the Staten Island Ferry and passed the Statue of Liberty, which city would you be in?
Answer: New York.
New York City comprises 5 boroughs sitting where the Hudson River meets the Atlantic Ocean. At its core is Manhattan, a densely populated borough that’s among the world’s major commercial, financial and cultural centers.

 

9. If you took a ferry from Bar Harbour, Maine, to Nova Scotia, which country would you be leaving and which would be your destination?
Answer: US to Mexico.
Bar Harbor is a town on Mount Desert Island along Maine’s Frenchman Bay. It serves as a gateway to the mountains and cliffs of neighboring Acadia National Park.

 

10. The US Frigate Constitution, built in 1797, is moored in the Boston Navy Yard and is a must for all visitors. Which other name is it known by?
Answer: Titanic.
The Boston Navy Yard, originally called the Charlestown Navy Yard and later Boston Naval Shipyard, was one of the oldest shipbuilding facilities in the United States Navy.

 

GK for Class 10

 

11. Rouen is a major French river port. On which river does it lie?
Answer: Seine.
The Seine is a 777-kilometre-long river and an important commercial waterway within the Paris Basin in the north of France.

 

12. The seaport of Dakar is one of the busiest in Africa. In which country is it?
Answer: Senegal.
Senegal is a country on Africa’s west coast with a rich French colonial heritage and many natural attractions. Dakar, the capital, features the ancient Médina district and esteemed Musée Théodore Monod, displaying African art.

 

13. Aqaba is the only seaport in this country. Name it:
Answer: Jordan.
Aqaba is a Jordanian port city on the Red Sea’s Gulf of Aqaba. Inhabited since 4000 B.C., it’s home to the Islamic-era Aqaba Fort and the adjacent Aqaba Archaeological Museum.

 

14. Which country would you be in if you set sail in a Prahu, a boat with two tall masts and one low mast from the harbour on Sulawesi?
Answer: Indonesia.
Sulawesi, an Indonesian island east of Borneo, comprises several long peninsulas radiating from a mountainous center.

 

15. Reed boats called ‘totoras’ carry people around this lake which lies on the border between Peru and Bolivia. Can you name it?
Answer: Lake Titicaca.
Lake Titicaca, straddling the border between Peru and Bolivia in the Andes Mountains, is one of South America’s largest lakes and the world’s highest navigable body of water.

 

16. If you wished to travel along the river Amazon or its tributaries, the alternative transport to boats are:
Answer: Amphibious Planes.
An amphibious aircraft or amphibian is an aircraft that can take off and land on both land and water. Fixed-wing amphibious aircraft are seaplanes (flying boats and floatplanes) that are equipped with retractable wheels, at the expense of extra weight and complexity, plus diminished range and fuel economy compared to planes designed for land or water only.

 

17. This waterway is of strategic importance because Europe and Asia. Can you name it?
Answer: Panama Canal.
The Panama Canal is an artificial 82 km waterway in Panama that connects the Atlantic Ocean with the Pacific Ocean. The canal cuts across the Isthmus of Panama and is a conduit for maritime trade.

 

18. Of which island empire are Yokohama, Kobe, Nagoya and Osaka the principal ports?
Answer: Japan.
The Empire of Japan was the historical nation-state and great power that existed from the Meiji Restoration in 1868 to the enactment of the 1947 constitution of modern Japan.

 

19. Name Britain’s most luxurious ocean liner:
Answer: Queen Elizabeth.
The RMS Queen Elizabeth was an ocean liner operated by Cunard Line. With Queen Mary she provided weekly luxury liner service between Southampton in the United Kingdom and New York City.

 

20. In which European city can your ride in a gondola, a type of boat?
Answer: Venice.
gondola (plural gondolas or gondole) A small long, narrow boat with a high prow and stern, propelled with a single oar, especially in Venice.

 

GK Quiz Questions for Students

 

21. The term planet means:
Answer: The wanderer.
Ancient Greeks called these lights πλάνητες ἀστέρες (planētes asteres, “wandering stars”) or simply πλανῆται (planētai, “wanderers”), from which today’s word “planet” was derived.

 

22. Which was the easternmost point of extension of suzerainty of Kanishka?
Answer: Banaras.
Varanasi is a city in the northern Indian state of Uttar Pradesh dating to the 11th century B.C. Regarded as the spiritual capital of India, the city draws Hindu pilgrims who bathe in the Ganges River’s sacred waters and perform funeral rites.

 

23. What is the staple food in Japan?
Answer: Rice.
Rice is the seed of the grass species Oryza sativa or Oryza glaberrima. As a cereal grain, it is the most widely consumed staple food for a large part of the world’s human population, especially in Asia.

 

24. What is cider, a popular drink in Britain, made from?
Answer: Apples.
Cider is an alcoholic beverage made from the fermented juice of apples. Cider is popular in the United Kingdom, especially in the West Country, and widely available. The UK has the world’s highest per capita consumption, as well as its largest cider-producing companies.

 

25. In which country did ‘Caviar’ originate?
Answer: Russia.
Caviar is a delicacy consisting of salt-cured roe of the Acipenseridae family. The roe can be “fresh” or pasteurized, with pasteurization reducing its culinary and economic value.

 

26. Where might you be served ‘Camote Cue’, a snack made from “sweet potatoes”?
Answer: Philippines.
Camote cue or camote fritter is a popular snack food in the Philippines made from camote. Slices of camote are coated with brown sugar and then fried to cook the potatoes and to caramelize the sugar.

 

27. If you were eating ‘sorpotel’ which Indian state would you be in?
Answer: Goa.
Sarapatel, or Sorpotel, is a dish of Portuguese origin now commonly cooked in the coastal Konkan region of India.

 

28. The people of this country like to serve lemang, a dessert made of rice baked in banana leaves. Name the country:
Answer: Indonesia.
Lemang is a traditional food made of glutinous rice, coconut milk and salt, cooked in a hollowed bamboo stick lined with banana leaves in order to prevent the rice from sticking to the bamboo.

 

29. In which, country are you likely to be served ‘escargots’ (snails)?
Answer: France.
The escargot is a delicacy consisting of cooked land snails. Escargots are usually served as a starter in France, Spain, and Portugal and are a typical dish in Crete, Greece, Catalonia and in North African countries such as Morocco and Algeria.

 

30. In which country did ‘Spaghetti’ originate?
Answer: Italy.
Spaghetti is a long, thin, solid, cylindrical pasta. Spaghettoni is a thicker form of spaghetti, while capellini is a very thin spaghetti.

 

Read Easy Quiz Questions – Online Quiz > General Knowledge Quizzes – Free Quiz Questions

Leave A Reply

Your email address will not be published.