100 GK for Competitive Exams

0

100 GK for Competitive Exams

 

GK for Competitive Exams

 

GK for Competitive Exams Questions and Answers Part 1 (questions 1-25)

 

1) What is the name for this punctuation mark: &?
Answer: Ampersand.

 

2) The Niagara Falls is at the boundary between Ontario and which US state?
Answer: New York.

 

3) Which island was the only home of the Dodo?
Answer: Mauritius.

 

4) In which film did actor Chiwetel Ejiofor play Solomon Northup?
Answer: 12 Years a Slave.

 

5) Fluorine, chlorine, bromine, iodine and astatine comprise which periodic table group?
Answer: The Halogens.

 

6) In which US state were both basketball and volleyball invented? Texas, Nebraska, South Carolina, or Massachusetts?
Answer: Massachusetts.

 

7) In response to which novel did Ayatollah Ruhollah Khomeini issue a fatwā against Salman Rushdie?
Answer: The Satanic Verses.

 

8) Which American President oversaw the Louisiana Purchase?
Answer: Thomas Jefferson.

 

9) What is the principle ingredient of guacamole?
Answer: Avocado.

 

10) Which city generates the largest gambling revenue? Las Vegas, Atlantic City, Macau, or Reno?
Answer: Macau.

 

11) Which website was founded by Jimmy Wales and Larry Sanger? Twitter, Wikipedia, eBay, or YouTube?
Answer: Wikipedia.

 

12) On which Hawaiian island is Honolulu situated?
Answer: Oahu.

 

13) Which number on the Beaufort scale designates “Hurricane force”?
Answer: 12.

 

14) What 2014 film, directed by Richard Linklater, depicts twelve years in the life of Mason Evans?
Answer: Boyhood.

 

15) In mathematics, what name is given to the following sequence of numbers: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13…?
Answer: The Fibonacci sequence.

 

16) How long is each quarter in American football?
Answer: 15 minutes.

 

17) What name did Balzac give his novel sequence? The Divine Comedy; The Human Comedy; The Odyssey; or The Divine Tragedy?
Answer: The Human Comedy.

 

18) Which country became the first independent nation in the Caribbean in 1804?
Answer: Haiti.

 

19) Which band has four albums in the top ten of Rolling Stone Magazine’s greatest all-time albums list?
Answer: The Beatles.

 

20) What colour are the two most expensive properties in Monopoly?
Answer: Dark blue.

 

21) Which letter is represented in Morse code by a single dash?
Answer: T.

 

22) Which American state is divided into the three counties: Kent, Sussex and New Castle?
Answer: Delaware.

 

23) The vampire finch of the Galapagos Islands feeds on the blood of other living birds. True or False?
Answer: True.

 

24) In which film does Andy Dufresne say “I guess it comes down to a simple choice: get busy living, or get busy dying.”?
Answer: The Shawshank Redemption.

 

25) In computing, what does the abbreviation USB stand for?
Answer: Universal Serial Bus.

 

READ  118 Physics Quiz Questions Answers - Learn about Physics

GK for Competitive Exams Part 2 (Questions 26-50)

 

26) What shape is the field in Australian rules football? Rectangular, Oval, Square, or Circular?
Answer: Oval.

 

27) Which language were Vladimir Nabokov’s Pale Fire, Pnin and Lolita originally written in?
Answer: English.

 

28) What was the last country in the western world to abolish slavery?
Answer: Brazil (in 1888).

 

29) If the 4th is “Tragic”, the 6th “Little” and the 9th “Great”. What is the 8th?
Answer: “Unfinished”. They are names of symphonies by Schubert.

 

30) In what field are Breguet and Patek Philippe famous names?
Answer: Watchmaking.

 

31) The Chinese New Year can fall in which two months of the Gregorian calendar?
Answer: January and February.

 

32) Medellín, Cali and Barranquilla are the second, third and fourth largest cities in which country?
Answer: Colombia.

 

33) The tibia is larger and stronger than the fibula. True or False?
Answer: True.

 

34) Who informs Daniel LaRusso “Man who catch fly with chopstick accomplish anything.”?
Answer: Mr. Miyagi (in The Karate Kid).

 

35) The thorny dragon (or thorny devil) is a lizard native to which country?
Answer: Australia.

 

36) GS, GA, WA, C, GD and WD are abbreviations for positions in which sport?
Answer: Netball ( GS: Goal Shooter, GA: Goal Attack, WA: Wing Attack, C: Centre, GD: Goal Defence, WD: Wing Defence).

 

37) Who built a cabin near Walden Pond and wrote, “I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life…”?
Answer: Nathaniel Hawthorne, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, or Walt Whitman?
Henry David Thoreau.

 

38) What territory did Britain gain as a result of the First Opium War?
Answer: Hong Kong.

 

39) What is the meaning of the musical direction rallentando?
Answer: Becoming slower.

 

40) Parejo, Perfecto and Presidente are common shapes of what object?
Answer: Cigars.

 

41) Which country does Nutella come from?
Answer: Italy (it is manufactured by Ferrero in the Piedmont region).

 

42) Which modern day Egyptian city is home to The Valley of the Kings?
Answer: Luxor.

 

43) What is by far the heaviest living species of bird?
Answer: The Ostrich.

 

44) In which film does actor Jim Carey deliver the line, “In case I don’t see ya, good afternoon, good evening, and good night!”?
Answer: The Truman Show.

 

45) How many paintings did Van Gogh sell during his lifetime? Zero, One, Two, or Three?
Answer: One (Red Vineyard at Arles).

 

46) The winners of which competition are awarded the Webb Ellis Cup?
Answer: The Rugby World Cup.

 

47) Complete the quotation from Ernest Hemingway: “All modern American literature comes from one book by Mark Twain called…”
Answer: Huckleberry Finn.

READ  Prehistoric Human General Knowledge Quiz Questions

 

48) Which was the only European power allowed to trade with Japan during the Sakoku period?
Answer: The Netherlands.

 

49) Which Harry Potter book has a two-part film adaptation?
Answer: Harry Potter and the Deathly Hallows.

 

50) What are Koh-i-Nur, Hope, and Cullinan?
Answer: Famous diamonds.

 

GK for Competitive Exams Part 3 (Questions 50-75)

 

51) Who painted “The Garden of Earthly Delights”?
Answer: Hieronymus Bosch.

 

52) What and where is “Offa’s Dyke”?
Answer: An earthwork, built by Offa, King of Mercia, to divide Wales from the Anglo-Saxons extending from the River Dee to the River Wye.

 

53) Which Greek prefix is matched with a misleading translation?
Answer: Para – distant.

 

54) “A heavy weight of hours has chained and bowed. One too like thee: tameless, and swift, and proud”, whose lines are these?
Answer: Shelley’s.

 

55) Who is the patron saint of music?
Answer: Saint Cecilia.

 

56) Who is the ruler of the sign Cancer?
Answer: Moon.

 

57) Who painted the Uffizi’s famous Birth of Venus?
Answer: Botticelli.

 

58) What is called the heart of an automobile?
Answer: Engine.

 

59) How many cities are bigger than Los Angeles in the US?
Answer: 1.

 

60) In which script Buddhist principles are inscribed?
Answer: Pali.

 

61) Who compiled a book of words (published in 1852) that were arranged according to their meanings?
Answer: Peter Mark Roget.

 

62) What is the real name of Bono, the lead singer of the Irish rock band U2?
Answer: Paul Hewson.

 

62) What was the last film made by the actor James Dean before he was killed in a car accident in 1955?
Answer: Rebel Without A Cause.

 

64) Where was the legendary seat of King Arthur?
Answer: Camelot.

 

65) Which president was succeed upon his death by Lyndon Baines Johnson?
Answer: John F. Kennedy.

 

66) What became known as the ‘F-word’ at the 1991 Maastricht summit, where Britain wanted it removed from the treaty?
Answer: Federalism.

 

67) What do you call a grouping of badgers?
Answer: A cete of badgers.

 

68) The area between the backshore and the coast is:
Answer: Coast line.

 

69) Which is the world’s largest continent?
Answer: Asia.

 

70) Men adapt to their environment by:
Answer: Trail and error.

 

71) Who discovered the Sandwich Islands?
Answer: James Cook.

 

72) Who wrote: “King Solomon’s Mines”?
Answer: H. Rider Haggard.

 

73) Ancient forms of written communication in Mesopotamia were called what?
Answer: Cuneiform.

 

74) What is the full form of I.S.R.O?
Answer: Indian Space Research Organisation.

 

75) Who was the author of the book Collected Fictions
Answer: Jorge Luis Borges.

READ  100 Geography Quiz Questions Answers - Top Geography GK Questions

 

GK for Competitive Exams Part 4 (Questions 75-100)

 

76) How did the statuette get its nickname Oscar?
Answer: Due to its reported resemblance to Academy librarian Margaret Herrick’s uncle Oscar.

 

77) In 1988, which singer was elected Mayor of Palm Springs, California?
Answer: Sonny Bono.

 

78) Which lab introduced 70 mm film processing facility in India?
Answer: Prasad studios in Madras.

 

79) The breed of horses known as Clydesdales originated in what country?
Answer: Scotland

 

80) Which were the principal organs of the League of Nations?
Answer: The Assembly, the Council, the Secretariat and the Permanent court of International Justice.

 

81) What was the theme song of the movie Billy Jack?
Answer: One Tin Soldier.

 

82) Alfred Nobel was born on:
Answer: 21“ October, 1833.

 

83) Which of the following animals did Diane Fossey spend her life protecting?
Answer: Mountain Gorillas.

 

84) Who was the athlete who, in the space of 40 days in 1979 broke the world records for the 800 meters, 1500 meters and the relay?
Answer: Sebastian Coe.

 

85) In which country is the Great Barrier Reef?
Answer: Australia.

 

86) What is the size of the goal area?
Answer: 8 yards wide and 8 feet tall.

 

87) When at aphelion, a planet is in its orbit which is farthest from the sun. True or False?
Answer: True.

 

88) in which year was the first accepted laws of cricket made?
Answer: 1744.

 

89) What country achieved independence from NSW in 1841?
Answer: New Zealand.

 

90) What name was given to the sport by its originator?
Answer: Sphairistike.

 

91) Who was the Messenger of the Gods God of Thieves?
Answer: Hermes.

 

92) Who donated the Davis Cup?
Answer: Dwight F. Davis (USA).

 

93) What is the name of the largest bell in the carillon of London’s Houses of Parliament?
Answer: Big Ben.

 

94) Which comedy tries to arouse scorn?
Answer: Satiric Comedy.

 

95) What fifty-something-year-old Hank Ketcham cartoon is about a mischievous boy who is always five years old?
Answer: Dennis the Menace.

 

96) What was the name given to the process of making photography paper?
Answer: Calotype or talbotype.

 

97) In fashion, which former Baywatch actress has her own line of swimwear called “Yaz”?
Answer: Yasmine Bleeth.

 

98) What is the rename God given to Jacob?
Answer: Israel.

 

99) The movies “Get Shorty” and “Out of Sight” were both based on novels by which writer?
Answer: Elmore Leonard.

 

100) What is the pen name of David John Moore Cornwell who is an English writer?
Answer: John le Carré.

 

 

Read: One Word Questions and Answers in GK

Leave A Reply

Your email address will not be published.