General Quiz Questions about Mountains

0

General about Mountains

 

General Quiz Questions about Mountains

 

Mountains Online Questions

 

1. A landform that stands much higher than its surroundings:
Answer: Mountain.

 

2. Mountains occur in:
Answer: Ocean as well as on land.

 

3. Which is the world’s longest mountain system?
Answer: The Mid-Atlantic Ridge.

 

4. How long the Mid-Atlantic Ridge stretches:
Answer: 16,000 km.

 

5. Mid-Atlantic Ridge stretches from:
Answer: North Atlantic Ocean to Antarctica.

 

6. How is the height of a mountain usually expressed?
Answer: The distance that its peak rises above the sea level.

 

7. Name a volcano on the island of Hawaii?
Answer: Mauna Kea.

 

8. Which volcano has the world’s largest rise from base to peak?
Answer: Mauna Kea.

 

9. Mountain ranges are important. Why?
Answer: They determine the climate and water flow of the surrounding regions.

 

10. What is called the side of the mountain away from the wind?
Answer: Leeward side.

 

11. The dry area on the leeward side of a mountain range is called a:
Answer: Rain shadow.

 

12. Many rivers have their headwaters in:
Answer: Mountain regions.

 

13. The world’s highest mountain:
Answer: Mount Everest.

 

14. Mountainous areas make good locations for hydroelectric plants. Why?
Answer: Their steep slopes and abundant water flow.

 

15. Climber’s equipment collected data from satellites of the:
Answer: Global Positioning System.

 

Basic Quizzes about Mountains

 

16. The Mid-Atlantic Ridge is almost totally:
Answer: Underwater.

 

17. Which theory explains the formation of mountains and other geological features?
Answer: Plate tectonics.

 

18. According to which theory, the earth’s outer shell is made up of about 30 rigid plates of various sizes?
Answer: Plate tectonics.

 

19. Name the three major types of rocks:
Answer: Igneous rocks, sedimentary rocks and metamorphic rocks.

 

20. Volcanic mountains chiefly consist of:
Answer: Igneous rocks.

 

21. Much volcanic mountain building takes place in areas called:
Answer: Subduction zones.

 

22. If the Subduction zone lies under an ocean, the volcanic activity there may form a chain of islands called what?
Answer: Island arc.

 

23. Examples of island arc:
Answer: The Aleutian Islands of Alaska and the Mariana Islands in the Pacific Ocean.

 

24. Examples of Fold mountains:
Answer: Appalachian Mountains and the Alps.

 

25. Fold mountains consist mainly of which rock?
Answer: Sedimentary rock.

 

26. Which mountain forms, when molten rock from deep within the earth erupts and piles up on the surface?
Answer: Volcanic mountains.

 

27. Which mountain forms when two plates meet head-on and their edges crumble?
Answer: Fold Mountains.

 

28. Which mountain consists of huge blocks of the earth’s crust that have been tilted or pushed up along a fracture line called a fault?
Answer: Fault-block Mountains.

 

29. Write some examples of fault-block mountains?
Answer: The Teton Range in Wyoming, the Wasatch Range in Utah, the Sierra Nevada in California.

 

30. In fault-block Mountains, what results in rapid erosion of the exposed rock?
Answer: The steep slope of the uplifted blocks.

 

Read Trivia and General Knowledge Quiz Questions Answers > Prehistoric Animals Trivia Quiz Questions

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.