World Religions True or False Quiz Questions with Explanation – GK Quiz

0

World Religions True or False Quiz Questions with Explanation – GK Quiz

 

World Religions True or False Quiz Questions with Explanation - GK Quiz

 

A Study of Religion: True or False? General Knowledge Quiz Part 1

Do Sikh texts contain many images of God? Do Muslims always face north in prayer? Sort fact from fiction in this study of religion.

 

True or False Quiz

 

1. The world’s largest population of Parsis lives in Delhi.
True or False?

Answer: False
Mumbai has the world’s largest community of Parsis, who practice the Zoroastrian religion.

 

2. Hinduism is a very modern religion.
True or False?

Answer: False
Hinduism is the oldest of the world’s major religions. Some of its traditions and practices date back more than 3,000 years.

 

3. Muslims always face north in prayer.
True or False?

Answer: False
In prayer, Muslims orient themselves toward the direction in which Mecca, their holiest city, lies. In India, then, a Muslim would face westward, in Turkey southward, and so on.

 

4. Diwali celebrates the god Rama.
True or False?

Answer: True
Diwali, also known as the Festival of Lights, marks the homecoming of the Hindu god Rama to Ayodhya after a period of exile. It signifies the victory of good over evil, of light over darkness.

 

5. Most Iranians are Buddhists.
True or False?

Answer: False
The vast majority of the Iranian people are Muslim. About 90 percent of the people belong to the Shia branch of Islam, which is the official state religion.

 

6. Bangladesh is predominantly Muslim.
True or False?

READ  Indian General Knowledge Multiple Choice Quiz Questions - Indian GK MCQ

Answer: True
Muslims make up about 85 percent of the population of Bangladesh, and Hindus form about 10 percent. The rest are mostly Buddhists and Christians.

 

7. Allahabad is known as the “king of holy places.”
True or False?

Answer: True
Allahabad is the final point in the circuit of holy places in the Mahabharata. For this reason, it is called the “king of holy places.”

 

8. Sikh texts contain many images of God.
True or False?

Answer: False
Sikhism forbids idol worship and does not allow God to be represented in pictures.

 

9. The Sikhs have ten gurus.
True or False?

Answer: False
The Sikhs have ten human gurus from Nanak to Gobind Singh. But they consider their scripture, the Adi Granth, to house the spirit of the Eternal Guru. Sikhs refer to their scripture as the Guru Granth Sahib.

 

10. The major Hindu gods are Vishnu and Shiva.
True or False?

Answer: True
Hindus worship many gods, but the major ones are Vishnu and Shiva.

 

11. The principal religion of Sri Lanka is Islam.
True or False?

Answer: False
Nearly three-quarters of the people of Sri Lanka are Buddhist.

 

12. Sikhism is a branch of Buddhism.
True or False?

Answer: False
Sikhism is a religion of India that was started by a man named Nanak in the 1400s. It combines aspects of Hinduism and Islam.

 

13. Six daily prayers are observed by those of the Muslim faith.
True or False?

Answer: False
The Pillars of Islam call for five daily prayers. The first prayer is performed before sunrise, the second just after noon, the third in the late afternoon, the fourth immediately after sunset, and the fifth before retiring to bed.

READ  Maths and Science General Knowledge Questions with Answers

 

14. The most famous church in Paris is the Vatican.
True or False?

Answer: False
The Vatican is the seat of the Roman Catholic Church. It is in Italy. The most famous church in Paris is the cathedral of Notre-Dame.

 

15. The god Ganesh is usually depicted as a giant rabbit.
True or False?

Answer: False
Ganesh takes the form of an elephant in Hindu iconography. He is connected to wisdom, the intellect, and the arts and sciences.

 

16. The Hebrew creation story is found in the book of Genesis.
True or False?

Answer: True
The book of Genesis relates the creation of Earth and all the creatures on it, and it tells of the first generations of humans and their deeds.

 

17. The first five books of the Hebrew Bible are called the Torah.
True or False?

Answer: True
Made up of the first five books of the Hebrew Bible, the Torah is a holy text for the Jewish people.

 

Read: Literature and Language True or False Quiz Questions

Leave A Reply

Your email address will not be published.