General Knowledge Questions and Answers – GK Questions 2018

0

General Questions and Answers – 2018

 

General Knowledge Questions and Answers - GK Questions

 

Top 150 General Knowledge

Online GK  1-10

 

1.  What sign of the Zodiac is represented by a goat?

Answer: Capricon.

 

2. A horse’s height is measured from the ground to which part of its body?

Answer: The highest part of its withers – base of the crest-line of its neck.

 

3. What is the name of the common fireproof material used for thatching house roofs?

Answer: Asbestos.

 

4. How did ‘passport’ get its name?

Answer: Permission to ‘pass’ from ‘port’ to ‘port.’

 

5. What is the Japanese word for “Goodbye”?

Answer: Sayonara.

 

6. Nationality of Christopher Columbus:

Answer: Genoese (Italian).

 

7. Which European Prince was known as “The Navigator”?

Answer: Prince Henry of Portugal.

 

8. In share market what do the “bull” and “bear” represent?

Answer: Upward trend and downward trend in prices respectively.

 

9. What was the trade mark of the first umbrellas manufactured in India?

Answer: Stag Mark (I860).

 

10. The first Navigator to go around the earth was a Spanish named Magellan. What was the name of his ship?

Answer: Victoria.

 

General Knowledge Part 2

Online GK 11-20

11. There is only one continent on the earth that doesn’t have any deserts. Which is that continent?

Answer: Europe.

 

12. All the currency notes of India except the one Rupee note bear the signature of the Governor of Reserve Bank of India. Whose signature is found on the one rupee note?

Answer: Finance Secretary, Ministry of Finance.

 

13. Timbuktu was discovered by Europeans in 1807. Where is it?’

Answer: In Mali – in Africa on the southern boundary of the Sahara on the River Niger.

 

14. In medieval times what was a ‘mangonel’ used for?

Answer: Launching missiles or stones – it was a siege engine.

 

15. What was the name of the god of Tamil region, Mullai (forest)?

Answer: Mayon (Vishnu).

 

16. What is a “ha-ha”?

Answer: A sunken ditch or fence surrounding a park or garden.

 

17. The largest syndicated crime organization in the world is reputed to be the ‘Mafia’. By what other name is it commonly known?

Answer: The Family or La Cosa Nostra.

 

18. What is the name of Dublin’s prison – the largest in Ireland?

Answer: Mountjoy Prison.

 

19. What was the name of the goddess of the Tamil region, Palai (desert)?

Answer: Korravai (Durga).

 

20. Which day is celebrated as ‘Earth Day’?

Answer: April 22.

 

General Knowledge Part 3

Online GK 21-30

 

21. One of the greatest rulers of Europe was nick named – “The Little Corporal”

Identify him:

Answer: Napoléon Bonaparte.

 

22. Why is the head of the Reserve Bank of India called ‘Governor’ while the head of other bank is called Chairman?

Answer: Because the Reserve Bank is administered by the Government of India.

 

23. Which is the oldest existing newspaper in India?

Answer: Bombay Samachar (It was started as Gujarati Weekly in 1822 and became a daily in 1832).

 

24. What is the color of an emerald?

Answer: Green.

 

25. The name of the largest daily newspaper published from Moscow means ‘truth’. What is its name?

Answer: PRAVDA.

 

26. Who was the most celebrated and longest lived poet of the Sangam Age?

Answer: Paranar.

 

27. In which ocean is the Maldives Island group?

Answer: The Indian Ocean.

 

28. What substance is processed in a “ginnery”?

Answer: Cotton.

 

29. Across which city does the statue of Christ of Corcovado look?

Answer: Rio de Janeiro.

 

30. What is the highest peak in the United Kingdom – south of the Scottish border?

Answer: Snowdon in Wales, 3560 ft..

 

General Knowledge Part 4

Online GK 31-40

 

31. What do the Dead Sea, Caspian Sea and Salton Sink in California have in common – other than water?

Answer: They all lie below sea level.

 

32. Name the Mughal emperor who was an excellent connoisseur of painting:

Answer: Jahangir.

 

33. On what island is “Fingal’s Cave”?

Answer: The Island of Staffa in the Inner Hebrides.

 

34. What is a ‘cordwainer’?.

Answer: A shoe-maker.

 

35. Akbar is reputed to have been a good player of:

Answer: Nakkarah (kettle drum).

 

36. In which castle would you find the piece of Ordinance called “Mons Meg”?

Answer: Edinburgh Castle.

 

37. In which city in the USA was President Kennedy assassinated?

Answer: Dallas, Texas.

 

38. The Victoria Cross is the highest British decoration for gallantry. What is its American equivalent?

Answer: The Congressional Medal of Honor.

 

39. Which British Monarch was described as “The Wisest Fool in Christendom”?

Answer: James I (VI of Scotland).

 

40. Name the traditional garment of the Japanese:

Answer: Kimono.

 

General Knowledge Part 5

Online GK 41-50

 

41. At which place Buddha passed away?

Answer: Kusinagar.

 

42. What does Maundy Thursday commemorate – falling as it does on the day before Good Friday?

Answer: The Last Supper.

 

43. Who was the British dress and fashion designer who revolutionized the world of clothes, jewelry, cosmetics and fashion in the sixties?

Answer: Mary Quant.

 

44. In which field of invention was Sir Frank Whittle a pioneer?

Answer: Jet propulsion.

 

45. In which month of the year does “Lammas Day” occur?

Answer: August 1.

 

46. Name the infamous maximum security prison which was situated on an island in the middle of San Francisco Bay:

Answer: Alcatraz.

 

47. What is made Using the “Bessemer Process”?

Answer: Steel.

 

48. What Indian tribe did the chiefs Cochise and Geronimo lead?

Answer: Apache.

 

49. What form of illness caused the Black Death in the 14th century?

Answer: Bubonic Plague.

 

50. Name the capital city of Tanzania:

Answer: Dar es Salaam.

 

General Knowledge Part 6

Online GK 51-60

 

51. Which nation administers the territory of the Common Wealth of Puerto Rico?

Answer: United States of America.

 

52. Our silver coins are no longer made of silver. What two metals are they made of?

Answer: Copper and nickel (or cupro-nickel).

 

53. What is on the reverse side of a ten pence piece?

Answer: A lion.

 

54. Which emergency device was first used in 1945 and has since saved the lives of more than 5,000 pilots?

Answer: Ejector seat.

 

55. What is printed on most articles for sale and is read by a scanning device to identify the manufacturer and the product?

Answer: Bar code.

 

56. Which state of India is called the botanists paradise?

Answer: Sikkim.

 

57. Who is the spiritual leader of Ismaili Muslims?

Answer: Prince Karim Aga Khan.

 

58. What stands 1050 ft. tall in the Champ de Mars and was designed for the 1889 Paris Exhibition?

Answer: Eiffel Tower.

 

59. Roman soldiers were paid part of their salary in salt. True or False?

Answer: True.

 

60. Which 18th century cattle thief, smuggler, robber and highwayman was hanged at York in 1739?

Answer: Dick Turpin.

 

General Knowledge Part 7

Online GK 61-50

 

61. What does the ‘Ml’ of ‘MI5″ and ‘MI6’ stand for?

Answer: Military Intelligence.

 

62. What is the unit used for measuring the fineness of yam especially in stockings and tights?

Answer: Denier.

 

63. Which country shares its name with its currency?

Answer: Zaire.

 

64. In which city can you find the river Thames?

Answer: London.

 

65. What is dry ice?

Answer: Solid Carbon dioxide.

 

66. Who made the Eiffel Tower?

Answer: Gustave Eiffel.

 

67. In comparison with the sea dolphins the fresh water dolphins are smaller in size. Name the only river in India where freshwater dolphins are found:

Answer: Ganga.

 

68. Where do you find a ‘Joystick’?

Answer: In an airplane.

 

69. What is a ‘Joystick’?

Answer: It is the control liver of an aircraft.

 

70. A number of countries display stars on their flag. Which country has the stars of the constellation of the Southern Cross on its national flag?

Answer: Australia.

 

General Knowledge Part 8

Online GK 71-80

 

71. What is the name common to three Scottish kings, eight Popes and three Tsars of Russia?

Answer: Alexander.

 

72. Who set up a pillar in honor of Vishnu near Vidisha?

Answer: Heliodorus.

 

73. What is the surname of the Hungarian inventor whose multicolored rotatable cube became a world cult?

Answer: Rubik.

 

74. What is the set of 26 letters whose name is derived from the names of two Greek letters?

Answer: Alphabet.

 

75. In 1721 Britain’s first Prime Minister took office. How many since then have been Labor Prime Ministers?

Answer: Six.

 

76. The ice in the Antarctic reaches a depth of:

Answer: 16,000 ft.

 

77. Ramakrishna Mission was founded in 1886 by:

Answer: Swami Vivekananda.

 

78. In ’53 Winston Churchill won a Nobel Prize for:

Answer: Literature.

 

79. The color of polar bear’s skin is:

Answer: Black.

 

80. Who said, “ That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” on 20 July 1969?

Answer: Neil Armstrong.

 

General Knowledge Part 9

Online GK 81-90

 

81. The first winner’ of Param Vir Chakra?

Answer: Somnath Sharma.

 

82. Of the four American state whose names begin with ‘A’, which ends in a different letter?

Answer: Arkansas.

 

83. Which film actress, originally called Frances Gumm, had the theme song “Over the Rainbow”?

Answer: Judy Garland.

 

84. If all the US states were listed in alphabetical order, which would be last?

Answer: Wyoming.

 

85. For what are the American cities Reo, Atlantic City and Las Vegas renowned?

Answer: Gambling.

 

86. Which American boxer was stripped of his world heavy weight title for refusing to be drafted into the army in 1968?

Answer: Muhammad Ali / Cassius Clay.

 

87. The Territorial Army is citizen’s volunteer force. In which year was it established?

Answer: 1949.

 

88. What was Jacqueline Kennedy’s maiden name?

Answer: Bouvier.

 

89. What is the Russian word for ‘peace’ and the name of the Soviet Space Station launched in 1986?

Answer: “Mir.”

 

90. What is the name of the world tree that spans heaven and hell in Norse mythology?

Answer: Yggdrasil.

 

General Knowledge Part 10

Online GK 91-100

 

91. What was traditionally followed by a beating of the skin with birch twigs, and a roll in the snow?

Answer: Sauna.

 

92. The National Fire Service College is located at:

Answer: Nagpur.

 

93. What is the height of the Mount Everest?

Answer: 29028 feet.

 

94. The official residence of the French President:

Answer: Elysee Palace.

 

95. The water bird stands on one leg:

Answer: The Crane.

 

96. The Home Guards, a voluntary force, was first raised in the country in:

Answer: 1946.

 

97. One word signifies the following: a military weapon, a type of cement, an article used by a chemist. What is the word?

Answer: A mortar.

 

98. What is the maximum age limit for entry into the Indian Army?

Answer: 25 years.

 

99. If a staff with a coiled serpent symbolizes medicine, what is said to symbolize education?

Answer: A torch.

 

100. It was formerly known as Nyasaland. By what name is it now known?

Answer: Malawi.

 

General Knowledge Part 11

Online GK 101-110

 

101. In which country would you be if you were travelling by a Bullet train?
Answer: Japan.

 

102. The Mont Blanc Tunnel in the Alps is the longest car tunnel in the world. Which two countries does it connect?
Answer: France and Italy.

 

103. With which city does the famous highway, the Appian Way built by the ancient Romans, connect Rome?
Answer: Capua.

 

104. In which country would you be if you were ride in a ‘pedicab’ – a tricycle with a carrier for passengers?
Answer: China.

 

105. In which Italian City is the Bridge of Sighs?
Answer: Venice.

 

106. If you were driving down the famous motorway ‘Autoroute du Soleill’ from Nimes. Name the country:
Answer: France.

 

107. If you were driving on the ‘autopista’, from the city of Valencia to Barcelona, which country you be in?
Answer: Spain.

 

108. Which train travels along the longest railway line in the world, from Moscow to Vladivostok, on the shores of the Pacific Ocean?
Answer: The Trans-Siberian Express.

 

109. The city of Salvador, Brazil is divided into two levels. How are two levels joined together?
Answer: With elevators.

 

110. Folk theatre of Gujarat is called:
Answer: Bhavai.

 

General Knowledge Part 12

Online GK 111-120

 

111. In which Indian city would you be if you were crossing the famous Howrah Bridge built across the river Hooghly?
Answer: Kolkata.

 

112. Along tree-lined avenue in Delhi, India leads to the Rashtrapati Bhavan and is used for the Republic Day Parade. Can you name it:
Answer: Rajpath.

 

113. Where would you be if you were actually walking on the ‘way of sorrows’, the path along which Jesus is said to have carried the cross?
Answer: Israel.

 

114. This is the most popular means of transport in China. In fact, there are about 3 million of them in Beijing alone. Which means of transport is this?
Answer: Bicycle.

 

115. Which city does the King Khalid International Airport serve?
Answer: Riyadh (Saudi Arabia)

 

116. Which European country does the Shannon International Airport serve?
Answer: Ireland.

 

117. If you were going on a ‘silent safari’ in a wild life sanctuary, how would you be travelling?
Answer: By balloon.

 

118. In which Brazilian city would you be if a 1,300 foot cable-car ride took you to the Sugarloaf Mountain?
Answer: Rio de Janeiro.

 

119. Chicago’s International airport is the world’s busiest airport. Can you name it?
Answer: O’Hare International Airport.

 

120. Which European city does the Schiphol Airport serve?
Answer: Amsterdam.

 

General Knowledge Part 13

Online GK 121-130

 

121. Which does the Changi International Airport serve?
Answer: Singapore.

 

122. Which Indian city does the Indira Gandhi International Airport serve?
Answer: New Delhi.

 

123. The Runway of the Kai Tak Airport has been built on reclaimed land. In which city is it?
Answer: Hong Kong.

 

124. Which South African city does the Jan Smuts International Airport serve?
Answer: Johannesburg.

 

125. Which Indian city would you be flying to if your baggage had the label ‘C.C.U’?
Answer: Kolkata.

 

126. Which Indonesian island would you be on if you landed at the Ngurah Rai International Airport?
Answer: Bali.

 

127. Which bird is the world’s longest distance flier?
Answer: Arctic Tern.

 

128. A particular country liquidated its tiger population as being harmful to agricultural and pastoral occupation. Which is it?
Answer: China.

 

129. Where is the world’s busiest airport?
Answer: Atlanta, GA (USA), Hartsfield-Jackson.

 

130. What is the meaning of brown study?
Answer: Deep thoughtfulness.

 

General Knowledge Part 14

Online GK 131-140

 

131. What is the meaning of uxorious?
Answer: Excessively attached to one’s wife.

 

132. In Britain what does the ‘Hansard’ record?
Answer: Parliamentary proceedings.

 

133. Which creatures are immune to snake poison?
Answer: Boar.

 

134. Which British king ascended the throne at the age of ten?
Answer: Edward VI.

 

135. Which explorer discovered the West Indies?
Answer: Christopher Columbus.

 

136. What do a lion, a lynx, a tiger and a cheetah share in common?
Answer: They are all members of the cat family.

 

137. What is the region of origin of the very English tree, Elm?
Answer: England.

 

138. When was the Authorized version of the Bible, also known as the King James Version, published?
Answer: 1611.

 

139. Which city in India has the largest population?
Answer: Kolkata.

 

140. In western music which is the queen of instruments?
Answer: Violin.

 

Online Part 15

Online GK 141-150

 

141. Which kind of food is Fisherman’s Wharf in which San Francisco world-famous for?
Answer: Seafood.

 

142. In which country are you likely to be served ‘Doner kebab’ – slices from the side of a lamb cooked on a spit?
Answer: Turkey.

 

143. In which country are you likely to be served “pilaw” – a rice-dish made with meat or fish?
Answer: Turkey.

 

144. What does the Gresham’s Law state?
Answer: Bad money drives out good.

 

145. ‘Anybody who hates children and dogs can’t be all bad’ – who said that?
Answer: W.C. Fields.

 

146. What is the meaning of lugubrious?
Answer: Excessively mournful.

 

147. The first power-driven Jute mill in India was established in 1859: where was it located?
Answer: Rishra (Town in West Bengal).

 

148. The earliest coins in India circulated for the first time in:
Answer: Kashmir and Eastern Uttar Pradesh.

 

149. Which city is known as Big Apple?
Answer: New York.

 

150. Which country has a totally unadorned, unpatterned, white flag?
Answer: Western Sahara.

 

Read More Quiz Questions

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.