105 General Awareness Questions and Answers

0

General Awareness Questions and Answers

 

General Awareness Questions

 

General Awareness Questions and Answers Part 1

General Awareness Questions 1-25

 

1) What is meant by FRAX?

Answer: Diagnostic tool used to evaluate the 10 year probability of bone fracture risk.

 

2) Who wrote the book “Old path white clouds: Walking in the footsteps of the Buddha”?

Answer: Thich Nhat Hanh.

 

3) Who is Elena Ferrante?

Answer: Pseudonym for an Italian Novelist.

 

4) Name the measurement of radiation.

Answer: Roentgen.

 

5) What do we mean by Capex?

Answer: Expense where the benefit continues over a long period rather than being exhausted in a short period.

 

6) What is meant by Galaxy Note 7?

Answer: Android phablet smartphone produced and marketed by Samsung Electronics.

 

7) Which is the largest wireless carrier in USA?

Answer: Verizon Communications Inc.

 

8) What is meant by Google Pixel?

Answer: Line of consumer electronic devices from Google that run Chrome OS or Android operating system.

 

9) What is meant by Japanese encephalitis?

Answer: Diseases caused by the mosquito borne Japanese encephalitis virus.

 

10) What is meant by Workday?

Answer: On demand financial management and human capital management software vendor.

 

11) Who got Nobel prize for literature in 2016?

Answer: Bob Dylan.

 

12) Who is the executive director of UNDP?

Answer: Erik Solheim.

 

13) Name the new secretary general of UNO.

Answer: Antonio Guterres.

 

14) Who is the world’s longest reigning monarch?

Answer: Bhumibol Adulyadej.

 

15) What is meant by Geographical Information System?

Answer: System designed to capture, store, manipulate, analyze, manage and present spatial or geographical data.

 

16) Which day is observed as  International Student’s Day?

Answer: October 15.

 

17) What is meant by nano flake?

Answer: An uneven piece of material with one dimension.

 

18) Where was the eighth BRICS summit held.

Answer: Bernaulim.

 

19) Name the currency of China Yuan.

Answer: Renminbi.

 

20) What is meant by point of care testing?

Answer: Medical diagnostic testing at or near the point of care-that is at the time and place of patient care.

 

Program in General Education

 

21) Where is New Development Bank of BRICS headquartered?

Answer: Shanghai.

 

22) Which is the world’s largest container shipping company?

Answer: Maersk Line.

 

23) What is meant by BBIN.

Answer: (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal) Sub regional architecture of countries in South Asia.

 

24) Who is the first song writer to win Nobel prize for literature?

Answer: Bob Dylan.

 

25) What do we mean by Shenzhou?

Answer: Spacecraft developed and operated by China to support its manned space flight program.

 

General Awareness Questions and Answers Part 2

General Awareness Questions 26-50

 

26) What is meant by NASDAQ?

Answer: American stock exchange.

 

27) What is meant by Huntington’s disease?

Answer: Inherited disorder that results in the death of brain cells.

 

28) What is meant by geotagging?

Answer: Process of adding geographical identification metadata to various media such as a geotagged photograph, video, websites, SMS messages and QR codes.

 

29) Name three payment gateways operating from India.

Answer: RuPay, Visa and MasterCard.

 

30) What is meant by Compound Annual Growth Rate?

Answer: Business and investing specific term for the geometric progression ratio that provides a constant rate of return over the time period.

 

31) What is Hulu?

Answer: American subscription video on demand service owned by Hulu LLC, a joint venture with the Walt Disney Company, 21st Century, Comcast and Time Warner.

 

32) What is meant by NAFTA(North American Free Trade Agreement)?

Answer: Agreement signed by Canada, Mexico and the United States creating a trilateral trade bloc in North America.

 

33) Which US State is called as the “Sunshine state”?

Answer: Florida.

 

34) Barbara Williams was in the news recently. Who is she?

Answer: American actress.

 

35) Who is Carlos Alberto?

Answer: Brazilian footballer.

 

36) Which virus causes bird flu?

Answer: H5N8.

 

37) What is meant by H5N1?

Answer: Sub type of the influenza A virus which can cause illness in humans and many other animal species.

 

38) Where is Belfort situated?

Answer: France.

 

39) Where is the oldest library in the world located?

Answer: Morocco.

 

40) Tim Cook was in the news recently. Who is he?

Answer: Chief Executive Officer of Apple Inc.

 

41) What is meant by Man Booker prize?

Answer: Literary prize awarded each year for the best original novel written in the English language and published in the UK.

 

42) Name the Man Booker Prize winner of 2016.

Answer: Paul Beatty.

 

43) Which country has the highest share of women parliamentarians in the world?

Answer: Rwanda.

 

44) Steve McCurry was in the news recently. Who is he?

Answer: American photographer who has worked in photojournalism and editorial.

 

45) Who is John Key?

Answer: New  Zealand Prime Minister.

 

46) Who bagged Sakharov Human Rights Prize in 2016?

Answer: Nadia Murad  and Lamia Haji Bashar.

 

47) Who is the current President of  Asian Development Bank?

Answer: Take Hiko Nakao.

 

48) Which is the world’s cheapest car?

Answer: Tata Nano.

 

49) What is meant by disaster recovery?

Answer: Set of policies and procedures to enable the recovery or continuation of vital technology infrastructure.

 

50) Who won the Saul Bellow award in 2016?

Answer: Toni Morrison.

 

General Awareness Questions and Answers Part 3

General Awareness Questions 51-75

 

51) World’s tallest man record is upto 251cm from which country?

Answer: Turkey.

 

52) What movie cast included James Garner, Richard Attenbourough, Steve McQueen, Charles Bronson, Donald Pleasance, James Coburn, Gordon Jackson, Angus McPhee among many others?

Answer: The Great Escape.

 

53) Term of office of the President of Finland is _?

Answer: 6 years.

 

54) If you suffer from epistaxis what is wrong?

Answer: Nosebleed.

 

55) Dipa Karmakar is related to which Sport?

Answer: Gymnastics.

 

56) In which book would you find the manservant Pas Partout?

Answer: Around the world in 80 days.

 

57) Who presented India on the World map for the first time?

Answer: Ptolemy.

 

58) What animals name translates as water horse?

Answer: Hippopotamus.

 

59) Andromeda is related to _?

Answer: Galaxy.

 

60) In Greek mythology who killed the Gorgon?

Answer: Perseus.

 

61) Apogee is the farthest distance between _ and _?

Answer: Moon and Earth.

 

62) Which two metals are alloyed to make pewter?

Answer: Tin and Lead.

 

63) The first modern Olympic Games are held in which country?

Answer: Greece.

 

64) In 1899 the Eastman company in the USA produced first what?

Answer: Kodak 1 (hand held roll film cam).

 

65) Which radioactive element is used for diagnosing thyroid disorders?

Answer: Iodine.

 

66) What links Sarte, Neitzsche, Russell and Decartes?

Answer: Philosophers.

 

67) Ink is created by the chemical reaction between _ and iron(II) sulfate in an aqueous solution?

Answer: Tannic Acid.

 

68) In 1643 Evangalisa Torichelli invented the first what?

Answer: Barometer.

 

69) The blood in human body is filtered by the body over how many times per day?

Answer: 300 times.

 

70) Which Spanish painter has first exhibition at 16, also 4 year blue?

Answer: Pablo Picasso.

 

71) Quantum theory of radiation is given by _?

Answer: Max Planck.

 

72) Where did the mutineers of the Bounty settle?

Answer: Pitcairn Islands.

 

73) World Environment Day is observed every year on?

Answer: June 5.

 

74) What is the longest river in Italy?

Answer: Po.

 

75) First World Humanitarian Summit (WHS) was held in which country?

Answer: Istanbul, Turkey.

 

General Awareness Questions and Answers Part 4

General Awareness Questions 76-105

 

76) What does a polyandric women have more than one of?

Answer: Husband.

 

77) Fascism believed in leadership of _?

Answer: One Man.

 

78) What links Brazil, Uruguay, Mozambique and Angola?

Answer: Colonies of Portugal.

 

79) Man Booker Prize for 2015 is awarded to?

Answer: Marlon James.

 

80) What is the American equivalent of the Irish Poteen?

Answer: Moonshine.

 

81) Headquarters of International Olympic Committee?

Answer: Lausanne, Switzerland.

 

82) Who was the last king of Troy killed by Achilles son Pyrrhus?

Answer: Priam.

 

83) Which are the imaginary lines which join places with same cloud cover?

Answer: Isonephs.

 

84) In 1911 the archaeologist Hiram Bingham discovered what lost city?

Answer: Machu Picchu.

 

85) ENIAC is?

Answer: An electronic computer.

 

86) Who won the Superbowl in 1989?

Answer: San Francisco 49ers.

 

87) The total population divided by available arable land area is referred to as?

Answer: Population density.

 

88) Who wrote the book Billy Budd also Moby Dick?

Answer: Herman Melville.

 

89) Oncogenes are associated with _?

Answer: Cancer.

 

90) Which highwayman rode the horse Black Bess?

Answer: Dick Turpin.

 

91) Blue colour of sky is due to phenomenon of _?

Answer: Scattering.

 

92) Barry Allen was the alter ego of which DC comic superhero?

Answer: The Flash.

 

93) Inflation is caused by?

Answer: Increase in money supply and decrease in production.

 

94) In 1901 which brand of car was seen for the first time?

Answer: Mercedes.

 

95) Amalgam is?

Answer: Alloy with mercury.

 

96) Brisbane is the state capital of which SE Australian state?

Answer: Queensland.

 

97) Uber Cup is associated with which game?

Answer: Badminton.

 

98) In Norse mythology what is the name of the ultimate battle?

Answer: Ragnarok.

 

99) Meteorites are the heavenly bodies that _?

Answer: Burn brightly on entering the Earth’s atmosphere.

 

100) In 1890 the first electric what opened in London?

Answer: Underground railway.

 

101) What do we refer by Triumph Bonneville?
Answer: Standard motor cycle featuring a parallel twin four  stroke engine and manufactured in three generations over three separate production runs.

 

102) Which is the world’s first vaccine to fight against tape worm in pigs?
Answer: CYSWAX.

 

103) What is meant by Cysticercosis?
Answer: Tissue infection caused by the young form of the pork tapeworm.

 

104) Who is the current Director General of World Trade Organization?
Answer: Roberto Azevedo.

 

105) What is meant by Trans Pacific partnership?
Answer: Trade agreement among twelve of the Pacific RIM countries.

 

Read: Everything about Physics – Physics Study Material > Health and Medicine GK Quiz Questions Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.