Basic Electronics GK Questions 2018 – Electronic Test Quizzes

0

Basic Electronics 2018 – Electronic Test Quizzes

 

Basic Electronics GK Questions 2018 - Electronic Test Quizzes

 

1. For producing high frequency carrier wave we use:

Answer: Oscillator.

 

2. The vacuum tubes (valves) were discovered by:

Answer: Lee de Forest.

 

3. The process of broadcasting in which the frequency of radio waves is changed in accordance with the sound signals is known as:

Answer: Frequency modulation.

 

4. Which is the main part of a tuner in the radio receiver?

Answer: Variable condenser.

 

5. The process of making a radio receiver sensitive to a particular frequency alone is known as:

Answer: Tuning.

 

6. During play back of a tape recorder, the tape is drawn past the poles of the head at a constant speed of:

Answer: 5 cm/second.

 

7. The part of T.V camera which produces the beam required for scanning is called:

Answer: Electron gun.

 

8. In our T.V. system time taken for scanning one frame is:

Answer: 1/25 second.

 

9. The rays starting from the cathode discharge tube are called:

Answer: Cathode rays.

 

10. The scientist who discovered that though gases are not good conductors, high voltage electricity can discharge through gases was:

Answer: William Crookes.

 

11. The unit used to express wave length is:

Answer: Angstrom.

 

12. The value of capacitor is expressed in the unit:

Answer: Farad.

 

13. The waves used in radar can be considered to be:

Answer: Micro waves.

 

14. Image orthicon is a kind of:

Answer: Pick up tube.

 

15. Who invented the tunnel diode?

Answer: Leo Esaki.

 

Top Electronics Exam Questions

 

16. The simplest type of valve is called:

Answer: Diode.

 

17. The valve having three electrodes is known as:

Answer: Triode.

 

18. Substances like glass, mica and rubber are called:

Answer: Insulators.

 

19. In the pure state the semiconductors are known as what?

Answer: Intrinsic.

 

20. After doping a semiconductor will have good electrical conductivity. In such a stage it will be known as:

Answer: Extrinsic.

 

21. If a silicon crystal is doped with an element of group five it becomes:

Answer: N-type semiconductor.

 

22. The impurity used to make p-type semiconductor is:

Answer: Boron or gallium or indium.

 

23. The majority carriers in n-type semiconductor is:

Answer: Electron.

 

24. A semiconductor one side of which is doped with a p-type impurity and the other side is doped with n-type impurity is called:

Answer: PN junction diode.

 

25. What is known as diffused junction?

Answer: The P.N junction obtained by diffusing impurity into the semiconductor crystal.

 

26. When the P region and N region of a P-N diode are connected to the negative and positive poles of the battery respectively it is said to be in:

Answer: Reverse biased.

 

27. The process of mixing the audio signals with high frequency carrier waves is called:

Answer: Modulation.

 

28. Which must have the proper size to match the impedance of the transmitter or receiver to that of space?

Answer: The antenna.

 

29. What is called the type of modulation in which the frequency of the carrier waves is altered in accordance with the audio signals?

Answer: Frequency modulation.

 

30. In amplitude modulation which of the carrier wave is changed in accordance with the sound pattern?

Answer: Amplitude.

 

Read Common Computer Competitive Exam GK Quiz Questions 2018 > Mathematics Around us – GK Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.