Questions on Art and Culture

0

Questions on Art and Culture

 

25 New Arts and Culture Quiz with Answers - General Online Quiz

 

Cleveland – Questions on Art and Culture Part 1

Don’t think there is anything to know about Cleveland? Take this quiz and see how wrong you are.

 

1) Which Cleveland mayor was the first African American mayor of a major U.S. city?
Answer: Carl Stokes.
As mayor from 1967 to 1971, Carl Stokes sought to improve Cleveland’s declining economy and to create racial unity with his signature program Cleveland Now. He is vividly portrayed in Mark Winegardner’s novel Crooked River Burning (2001).

 

2) Which millionaire industrialist started in Cleveland?
Answer: John D. Rockefeller.
Sensing the commercial potential of the expanding oil production in western Pennsylvania in the early 1860s, John D. Rockefeller built his first oil refinery in 1863 near Cleveland, where he founded the Standard Oil Company in 1870.

 

3) Which of these movies is not set in Cleveland?
A: Major League
B: Gross Pointe Blank
C: Stranger than Paradise
D: Kill the Irishman
Answer: B.
Major League (1989), Kill the Irishman (2011), and Stranger than Paradise (1984) all are set wholly or partly in Cleveland; Gross Pointe Blank (1997) unfolds in a Detroit suburb

 

4) Which of these comic-book characters operates in Cleveland?
A: Ziggy
B: Howard the Duck
C: Mr. Natural
D: Garfield
Answer: B.
After being transported from the planet Duckworld to the Florida Everglades on Earth, Howard the talking duck ends up in Cleveland, where he does his best to his make his way while “trapped in a world that he never made.”

 

5) Cleveland native Halle Berry won an Oscar for her performance in which film?
Answer: Monster’s Ball.
Before she won the Academy Award for best actress in 2002 for her performance in Monster’s Ball, Halle Berry—who grew up in Cleveland and suburban Bedford—starred as Cleveland-born singer-actress Dorothy Dandridge in an HBO biopic.

 

6) Which of these pro football teams was founded in Cleveland?
A: Baltimore Ravens
B: Los Angeles Rams
C: Rams, Ravens, and Browns
D: Cleveland Browns
Answer: C.
The Rams began playing in Cleveland in 1936 and moved to Los Angeles in 1946 rather than compete with the new Cleveland Browns franchise, which in turn relocated to Baltimore in 1996, becoming the Ravens. In 1999 the NFL awarded Cleveland an expansion team that assumed the Browns’ name, uniforms, and history.

 

7) Which poet’s father created Life Savers candy in Cleveland?
Answer: Hart Crane.
Although primarily a chocolate maker, Hart Crane’s father, Clarence, first marketed Crane’s Peppermint Life Savers in 1912. Ironically, Crane fils died at sea, having jumped from a ship into the Caribbean and drowned.

 

8) In which Cleveland suburb did actor Paul Newman grow up?
Answer: Shaker Heights.
Paul Newman grew up in Shaker Heights and had his first role at age 10 in a production of St. George and the Dragon at the Cleveland Play House, the renowned regional theater that also gave Alan Alda and Joel Grey their starts.

 

9) Who is Cleveland’s most famous Olympian?
Answer: Jesse Owens.
Jesse Owenswas born in Alabama and in 1922 moved with his family to Cleveland, where as a senior in East Technical High School, he equaled the world record of 9.4 seconds in the 100-yard dash, a fitting prelude to his becoming a thorn in Adolf Hitler’s Aryan-supremacist side at the 1936 Berlin Olympics, at which Owens won four gold medals.

 

Name That Artist – Questions on Art and Culture Part 2

What do you know about famous artists of the past and the present? Find out what artist invented a flying machine centuries before the Wright brothers.

 

10) Which artist invented the ready-made?
Answer: Marcel Duchamp.
Dada artist Marcel Duchamp came up with the concept of the ready-made, a mass-produced object presented as art. He presented his most-notorious ready-made in 1917, a porcelain urinal titled Fountain and signed “R. Mutt.”

READ  Sea and Ocean General Knowledge Questions

 

11) Which artist designed a flying machine?
Answer: Leonardo da Vinci.
Designs for a flying machine much like the modern-day helicopter were found in Leonardo da Vinci’s notebooks. He called it the “helical air screw.”

 

12) Which artist made sculptures of writers Victor Hugo and Honoré de Balzac?
Answer: Auguste Rodin.
Rodin made bronze portrait sculptures of Hugo and Balzac in the late 19th century.

 

13) Which artist invented pointillism?
Answer: Georges Seurat.
In the late 1880s Seurat invented pointillism: the practice of applying small strokes or dots of color to a surface so that from a distance they visually blend together. His most-famous pointillist painting is A Sunday on La Grande Jatte—1884.

 

14) Which artist chopped off his own ear?
Answer: Vincent van Gogh.
In December 1888, in a fit of rage, van Gogh severed his left ear, wrapped his head in bandages, and would have bled to death had he not been discovered the next morning.

 

15) Which artist’s primary medium was the quilt?
Faith Ringgold.
Ringgold is known for her story quilts, many of which have a political or social message.

 

16) Which artist died of a drug overdose at age 27?
Answer: Jean-Michel Basquiat.
American artist Basquiat, known for his graffiti-like paintings, died of a heroin overdose in 1988.

 

17) Which artist’s photographs were discovered only posthumously?
Answer: Vivian Maier.
Maier, who lived as a nanny in Chicago most of her life and died in 2009, was also apparently a prolific and talented photographer. A trove of her negatives and rolls of film were first discovered in 2007, and since 2010 her talent has been shared with the public through exhibitions and books.

 

Newspapers: Read All About It! – Questions on Art and Culture Part 3

Test your knowledge of newspapers and news history in this quiz.

 

18) The term market penetration in journalism refers to what?
Answer: The percentage of households within an area of circulation that receive a newspaper.
Recording market penetration is a method of determining the success of a newspaper. By dividing the number of households that receive a copy of a newspaper by the number of total households in the area of the paper’s circulation, one can calculate the percentage of people who receive a newspaper and the average number of newspapers people receive. In the early 1900s these percentages were well over 100 percent in the United States. Since the late 1900s the percentage has dropped as low as, and lower than, 50 percent.

 

19) The British national newspaper The Times was first published in which year?
Answer: 1785.
The Times was first published in 1785 and was the first publication to use the Times Roman font and the first to use the now-famous moniker for newspaper, “Times.” Others that have co-opted this name are The New York Times, The Times of India, and the Los Angeles Times.

 

20) The printing press was invented by Johannes Gutenberg in which year?
Answer: 1440.
Johannes Gutenberg developed the first printing press in the Holy Roman Empire in 1440. The printing press did not begin to spread throughout the world until the 1500s.

 

21) Which was the first newspaper published in the American colonies?
Answer: Publick Occurrences, Both Foreign and Domestick.
Publick Occurrences, Both Foreign and Domestick, published in Boston in 1690 by Benjamin Harris, was the first newspaper published in the American colonies.

 

22) The broadsheet newspaper format is known for having what?
Answer: Long vertical pages.
The broadsheet newspaper format is the best-known and most-popular format for serious newspapers, with long vertical pages that are often folded over many times to keep the paper together. Newspapers such as The New York Times use this format.

READ  100 Geography General Knowledge Questions

 

23) Which was the first newspaper to utilize advertisements for revenue and the “penny paper” format?
Answer: The Sun.
The Sun, in 1833, became the first newspaper to earn revenue from more than just the cost of the paper itself. It was the first “penny paper,” or paper that costs little for a reader but has advertisements throughout to generate revenue.

 

24) One of the first types of newspapers produced was the ancient Roman Acta diurna, which translates, in English, to what?
Answer: “Daily Acts.”
The Acta diurna, or “Daily Acts,” of ancient Rome were daily-published notices by the government to keep the public informed of goings-on. These notices were not published on paper but were carved into rock, stone, and metal and placed in public spaces.

 

25) The term op-ed is a shortened form of which phrase?
Answer: Opposite the editorial page.
Though frequently mistaken for “opinion editorial,” op-ed is short for “opposite the editorial page.” The name is derived from the space where outsourced opinion pieces, rather than factual articles, are often placed in a newspaper.

 

Classic Children’s Books – Questions on Art and Culture Part 4

 

26) In which city does the story Make Way for Ducklings take place?
Answer: Boston.
Make Way for Ducklings takes place in downtown Boston, in and around the Public Garden.

 

27) In Bread and Jam for Frances, which meal finally inspires Frances to eat something different?
Answer: Meatballs and spaghetti.
In Bread and Jam for Frances—by Russell Hoban, illustrated by Lillian Hoban (1964)—after days of eating only her favorite food, which is bread and jam, Frances realizes that she really does like other foods, and over a dinner of meatballs and spaghetti she cries, wanting to share some with her family.

 

28) What was the title of Dr. Seuss’s first book?
Answer: And to Think That I Saw It on Mulberry Street.
Dr. Seuss published And to Think That I Saw It on Mulberry Street in 1937, after it had been rejected by more than 25 publishers.

 

29) Who created the Madeline book series?
Answer: Ludwig Bemelmans.
Ludwig Bemelmans wrote the first Madeline book in 1939.

 

30) Eric Carle’s The Very Hungry Caterpillar is known for what?
Answer: The book has holes cut through its pages.
The book was published with holes cut through the pages, presumably eaten by the very hungry caterpillar.

 

31) Which animal is the subject of Goodnight Moon?
Answer: Bunny.
A young bunny goes through his bedtime rituals with his mother in Goodnight Moon, by Margaret Wise Brown, illustrated by Clement Hurd (1947).

 

32) The little boy in several books by Ezra Jack Keats is named:
Answer: Peter.
Keats created Peter, a young African American boy, to be the protagonist in The Snowy Day, A Letter to Amy, Hi, Cat!, Whistle for Willie, and Peter’s Chair.

 

33) Who wrote The Giving Tree?
Answer: Shel Silverstein.
Shel Silverstein wrote The Giving Tree and published it in 1964.

 

Bauhaus – Questions on Art and Culture Part 5

 

34) The central focus of the Bauhaus design aesthetic was what?
Answer: Sleek highly functional design.
The Bauhaus aesthetic encouraged sleek defined lines and angles, shiny industrial materials such as glass and steel, and an otherwise neutral palette.

 

35) Why did the school close in 1933?
Answer: The Nazis came to power.
The Nazi regime did not approve of the modern aesthetic espoused by the Bauhaus.

 

READ  Top Movies and Famous Actors Quiz Questions 2020

36) Bauhaus-style architecture would most likely feature what?
Answer: Glass and steel.
Bauhaus architecture made use of industrial materials such as glass, steel, and concrete.

 

37) Which design movement had a significant influence on the Bauhaus?
Answer: Arts and Crafts.
Gropius sought to reunite beauty with functionality, as was championed by William Morris and the Arts and Crafts movement in the mid-19th century. Gropius diverged from that movement with his emphasis on mass production rather than the handmade singular object, and he preached art and technology instead of art and craft.

 

38) Who founded the Bauhaus school?
Answer: Walter Gropius.
German architect Walter Gropius founded the Bauhaus in 1919 in Weimar, Germany.

 

39) To which German city did the Bauhaus school move from its original location in Weimar?
Answer: Dessau.
In 1925 the Bauhaus moved to Dessau, where the main school building was designed by Gropius.

 

Chicago Architecture – Questions on Art and Culture Part 6

 

40) Architect Daniel Burnham is famous for what?
Answer: Writing the Plan of Chicago.
In 1909 Burnham published his Plan of Chicago, which outlined his vision for the city’s built environment. Though much of Burnham’s plan was never realized, the park system lining the lakeshore—one of the things for which the city is known—came from it. Plan of Chicago has also served as inspiration for generations of urban planners.

 

41) The iconic Marina City, two corncoblike towers on the Chicago River, were designed by whom?
Answer: Bertrand Goldberg.
Marina City was designed by Bertrand Goldberg in the early 1960s.

 

42) Which Chicago museum’s building was built for the World’s Columbian Exposition in 1893?
Answer: The Museum of Science and Industry.
The building that currently houses the Museum of Science and Industry was originally constructed as the Palace of Fine Arts for the 1893 World’s Fair. The building housed the city’s natural history museum from the end of the fair until 1920 and was then shored up with more-permanent materials and opened as the Museum of Science and Industry in 1933.

 

43) For how many years did the Willis (formerly Sears) Tower hold the title of world’s tallest skyscraper?
Answer: 22.
Willis Tower, which was then known as the Sears Tower, held the place of tallest skyscraper in the world from 1974 until 1996, when the Petronas Twin Towers (Kuala Lumpur, Malaysia) replaced it.

 

44) Which large building in downtown Chicago has statues of eight leaders of industry in front of it?
Answer: The Merchandise Mart.
Eight busts of successful American merchants stand outside the enormous Merchandise Mart on the Chicago River: Frank Winfield Woolworth, Marshall Field, Aaron Montgomery Ward, Julius Rosenwald, Robert E. Wood, John Wanamaker, Edward A. Filene, and George Huntington Hartford.

 

45) Who designed Chicago’s first skyscraper, the Home Insurance Company Building?
Answer: William Le Baron Jenney.
William Le Baron Jenney invented an internal frame, or skeleton, of iron and steel rather than using load-bearing walls to build the first “skyscraper,” which was 10 stories high, in 1885.

 

46) For which architectural style is Frank Lloyd Wright known?
Answer: Prairie School.
Frank Lloyd Wright is associated with the Prairie School style of architecture, which is exemplified by strong horizontals on low-lying buildings and houses.

 

47) Which building is famous for having survived the Great Chicago Fire of 1871?
Answer: The Water Tower.
The Water Tower was built in 1869 out of large limestone blocks. Along with the pumping station across the street, it was the only building in the area to survive the fire that razed the city.

 

Read 100 Harry Potter Quiz Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.