Computer Quiz Questions and Answers – Online Easy GK Questions

0

Computer Quiz Questions and Answers – Online Easy GK Questions

 

Computer Quiz Questions and Answers - Online Easy GK Questions

 

1) Digital computers are classified in four categories. What are they?

Answer: Microcomputers, Mini computers, Mainframe computers and Super computers.

 

2) PC/XT stands for?

Answer: Personal computers extended technology.

 

3) PC/AT stands for?

Answer: personal computers advanced technology.

 

4) MIPS is?

Answer: million instructions per second.

 

5) Example for mini computers?

Answer: IBM AS/400/B60, VAX 8842, WIPROGENIUS, WIPRO LANDMARK 860, HP 9000 etc.

 

6) In the case of Microcomputers speed of CPU is?

Answer: 1-10 MIPS.

 

7) Speed of CPU in the case of Minicomputer is?

Answer: 20-50 MIPS.

 

8) Speed of CPU in the case of Mainframe computer is?

Answer: 30-100 MIPS.

 

9) Speed of CPU in the case of Super computer is?

Answer: 400-10000 MIPS.

 

10) Word length of Microcomputers?

Answer: 8-32 bit.

 

11) Word length of Mainframe computers?

Answer: 48-64 bit.

 

12) Word length of Super computers?

Answer: 64 or 96 bit.

 

13) Main memory has 3 distinct parts. What are they?

Answer: Ram, Rom, Cache.

 

14) Two different types of Semi-conductor RAM memories are there. What are they?

Answer: DRAM (Dynamic RAM), SRAM (Static RAM)

 

15) In which memory, the data stored are lost in the event of power failure?

Answer: DRAM, SRAM.

 

Basic Computer Questions with Answers

 

16) EPROM stands for?

Answer: Erasable programmable Read Only Memory.

 

17) UPROM stands for?

Answer: Ultraviolet Programmable Read Only Memory.

 

18) EAPROM stands for?

Answer: Electrically Erasable Programmable Read Only Memory.

 

19) A standard protocol that describes communication between computers, synthesizers and musical instrument is?

Answer: MIDI.

 

20) The program change that makes up the operating system, along with the associated utility program change, as distinct from an application program is?

Answer: System software.

 

21) The basis of internet is?

Answer: TCP/IP.

 

22) To remove permanently, the content of data file in a database management system erase is?

Answer: ZAP.

 

23) 4GL stands for?

Answer: Fourth generation language.

 

24) FORTRAN is acronym for?

Answer: Formula Translator.

 

25) The first compiled high level programming language developed by Jim Backus of IBM is?

Answer: FORTRAN (it is widely used in engineering, technical and academic settings)

 

26) An optical device used to digitalize a whole page on a large image is ?

Answer: Flatbed scanner.

 

27) FIFO stands for?

Answer: First In First Out.

 

28) A method is used to process information in which the first item in the list is processed first is?

Answer: FIFO.

 

29) Any software stored in a form of Read Only Memory – ROM, EPROM or EEROM that maintain its contents when the power is removed is?

Answer: Firmware.

 

30) A computer peripheral that presents computer output as a printed image or paper or film is?

Answer: Printer.

 

Read : Computer Communication QuizComputer QuizGeneral Knowledge Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.