Computer General Knowledge – Computer GK Questions Answers – Online Computer General Knowledge Questions with Answer

0

Computer GK Questions Answers – Online Computer General Questions with Answer

 

Computer General Knowledge - Computer GK Questions Answers - Online Computer General Knowledge Questions with Answer

 

Online Computer General Knowledge Question and Answer

 

1. What is Microsoft’s first product?

Answer: A BASIC interpreter for the Intel 8080.

 

2. Windows 3 was released in which year?

Answer: May 1990.

 

3. Microsoft also markets a wide range of application programs. Which are they?

Answer: Microsoft Word – a word processor; Microsoft Excel – a spread sheet.

 

4. What are the three main components of windows?

Answer: Program manager, Print manager and File manager.

 

5. A small input device with one or more buttons used as for painting or drawing is:

Answer: Mouse.

 

6. Write examples for operating system:

Answer: DOS, OS/2, UNIX, WINDOWS etc.

 

7. The simultaneous execution of two or more programs in one computer is called:

Answer: Multi-tasking.

 

8. A computer system that supports more than one simultaneous user is known as:

Answer: Multi user.

 

9. Example for multiuser operating system is:

Answer: UNIX.

 

10. Examples for single user operating systems?

Answer: DOS, OS/2 and Windows 3.1.

 

Computer Science General Knowledge – Computers and Devices

 

11. Prolog is high level programing language its expansion is:

Answer: PROgramming LOGic.

 

12. What is PROLOG’S application?

Answer: It is widely used in Artificial Intelligence application.

 

13. POSIX stands for:

Answer: Portable Operating System Interface.

 

14. When 64 bit chip was introduced?

Answer: In 1993 by Intel.

 

15. PCM stands for:

Answer: Pulse Code Modulation.

 

16. A security method that identifies a specific authorized user of a computer system, by a unique string of character that user types as an identification code is:

Answer: Password.

 

17. PASCAL was developed by:

Answer: Niklaus Wirth.

 

18. An extra or redundant bit used to detect transmission errors is called:

Answer: Parity bit.

 

Parallel Processing and OLTP – with Answer

19. What is the need of parallel processing in a computer?

Answer: Achieve high performance in lower cost.

 

20. What is an efficient form of information processing which emphasizes the exploitation of concurrent events in a computer?

Answer: Parallel Processing.

 

21.Computers can be made very knowledgeable but are far from being:

Answer: Intelligent.

 

22. Systems with a single central processor is known as:

Answer: Uniprocessor system.

 

23. The computer with multiple processors with shared memory space is known as:

Answer: Multiprocessor system.

 

24. In uniprocessor systems which channels are used to provide direct information transfer between the device and main memory?

Answer: D.M.A. (Direct Memory Access)

 

25. In uniprocessor system, usually CPU is:

Answer: 1000 times faster than memory access.

 

26. The number of operations performed per unit time is known as:

Answer: Bandwidth.

 

27. The speed gap between CPU & main memory can be closed up by using:

Answer: A fast cache memory between them.

 

28. A system that emphasized parallel processing is known as?

Answer: Parallel computer.

 

29. What is OLTP?

Answer: OLTP is the technique which transactions are immediately applied to the business’s data.

 

30. What are the two methods for processing transactions?

Answer: A) Batch, B) Online.

 

31. What is the full form of OLTP?

Answer: On Line Transaction Processing.

 

32. The automated transaction processing developed from what process?

Answer: Batch processing.

33. Check for data input errors are performed by which application?

Answer: OLTP.

 

34. What are applications of OLTP?

Answer: Display and access data from i/p devices, perform security verifications and perform calculations and database enquiries and check for data input en-or and updates.

 

35. What are different models for implementing OLTP application?

Answer: Monolithic model, Requester/Server model, Client/ Server model.

 

36. What is the benefit of quickly established OLTP as a powerful tool?

Answer: Organizations were finally able to integrate computers into each aspect of their operations.

 

37. What approach is well suited to decision support and low volume OLTP?

Answer: Remote Data Access.

 

38. What is the full form of DFA?

Answer: Distributed Function Approach.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.