Computer Communication Quiz Questions and Answers – Computer GK Questions

0

Computer Communication GK Questions

 

Computer Communication Quiz Questions and Answers - Computer GK Questions

 

E-mail

 

1) What is used for computer communication between users?

Answer: E-mail.

 

2) What refers to the processed of creating messages and answers?

Answer: Composition.

 

3) Moving of messages of from originator to recipient is called?

Answer: Transfer.

 

4) What are special test messages consisting of empty envelopes?

Answer: Probes.

 

5) The message transfer agents and presentation layer together called?

Answer: Message transfer system.

 

6) A technology used for transferring email is called?

Answer: Message Handling System (MHS)

 

7) A special characteristics of all email systems is?

Answer: Speed in delivery of mail messages.

 

Optical Data Storage and Communication

 

8) The technology related to light for data storage is?

Answer: Optical data storage.

 

9) Which is an optical disk?

Answer: CDROM.

 

10) Which beam is commonly used for optical data storage?

Answer: Laser.

 

11) The smallest version of optical disk can store?

Answer: 550 Megabytes.

 

12) The electronic systems that transfer data from one point to another are called?

Answer: Data communication system.

 

13) Which is the most commonly used transmission medium in optical data transmission system?

Answer: Optical fibre.

 

14) What are main parts of optical fibre?

Answer: Core, Cladding, and plastic sheath.

 

15) What are two chances for loss of data in optical fibre?

Answer: Absorption and scattering.

 

16) Why optical fibres are used in military applications?

Answer: Due to high security.

 

ISDN

 

17) ISDN stands for?

Answer: Integrated Services Digital Networks.

 

18) The two types of ISDN available are?

Answer: BRI and PRI.

 

19) The key idea behind the ISDN is?

Answer: Digital Bit Pipe.

 

20) The two types of communication channels are used in ISDN are?

Answer: B channel and D channel.

 

21) Which type of ISDN is used for big data transfer?

Answer: PRI (Primary Rate Interface)

 

22) What are the two types of signaling used in ISDN?

Answer: DSS 1 and SS 7.

 

23) The unique feature of combining B channel is referred to as?

Answer: Inverse multiplexing.

 

24) The device which translates signaling from non ISDN TE2 called?

Answer: TA (Terminal Adapter)

 

PAGER

 

25) In numeric pagers what type of messages can be received?

Answer: Numeric type.

 

26) In operator assisted paging systems who act as a link between the calling party and the called party?

Answer: Operator.

 

27) What happens when a new message is identical to stored message?

Answer: A ‘Duplicate’ prompt.

 

28) What is the main disadvantage of PAGER?

Answer: It is only a one way communication system.

 

29) When was the first paging system used?

Answer: In 1957.

 

30) Which type of paging system two parties are directly linked?

Answer: Automatic paging system.

 

Read: Computer Graphics QuizComputer QuizGeneral Knowledge Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.