Common General Knowledge Questions and Answers

0

Common General Knowledge Questions and Answers

 

Common General Knowledge Questions and Answers

 

Common General Knowledge Questions and Answers Part 1

Common General Knowledge 1-25

 

1. In which Indian city would you see the Victoria Memorial?
Answer: Kolkata.

 

2. Which is the Autobiography of Dr. Salim Ali?
Answer: Fall of a Sparrow.

 

3. Name the monument in Hiroshima’s Peace Memorial Park, dedicated to Japan’s war dead and to peace?
Answer: The Cenotaph.

 

4. A huge stone arch stands at the entrance to the harbour and is Bombay’s best-known landmark. Name it:
Answer: Buland Darwaza.

 

5. If you went to the ‘Tate’ in London, what would you go to see?
Answer: Paintings.

 

6. Name the world-famous museum in St. Petersburg:
Answer: The Hermitage.

 

7. Which country would you be in if you visited a museum of whaling at Mystic, an old whaling port?
Answer: USA.

 

8. Name the country which has no cinema theatre:
Answer: Saudi Arabia.

 

9. Which Indian City would you be in if you were visiting the Salar Jung Museum?
Answer: Hyderabad.

 

10. In which country can you visit the American Museum of National History and the Hayden Planetarium?
Answer: New York City.

 

11. What was ancient Tamil name of Kadalōn?
Answer: Kadalon.

 

12. Which famous painter’s works are you likely to see in the Prado, Madrid?
Answer: El Greco.

 

13. Name a city in Europe which has no roads:
Answer: Venice.

 

14. If you went to ‘Madame Tussauds’ in London, what would you go to see?
Answer: Wax images.

 

15. In which library can you see the handwritten manuscripts of Virgil and Dante?
Answer: The Vatican Library.

 

16. What would you expect to see in the Ulster Museum in Belfast, Ireland?
Answer: Irish silver and Glassware.

 

17. Killing of one’s own child is termed:
Answer: Filicide.

 

18. Which Asian city would you be in if you were strolling through the Bezalel Museum?
Answer: Jerusalem.

 

19. In which European country would you visit the Palace of Culture and Science?
Answer: Poland.

 

20. What would you expect to see in Scotland’s Museum of childhood?
Answer: A collection of old toys and playthings.

 

21. Who was the author of the book Decameron
Answer: Giovanni Boccaccio.

 

22. What was the name of the area occupied by the Sumerians?
Answer: Sumer.

 

23. Who was Henry VIII’s first wife?
Answer: Catherine of Aragon.

 

24. What are sun spots?
Answer: The black dots appearing on the sun.

 

25. What U.S. president wrote Profiles in Courage?
Answer: John F. Kennedy.

 

Common General Knowledge Questions and Answers Part 2

Common General Knowledge 26-50

 

26. What is Sphagnum?
Answer: Bog mosses.

 

27. Who played Dagwood in the Blonde movies?
Answer: Arthur Lake.

 

28. What is the name of the particle which has the highest velocity?
Answer: Light particle –photon.

 

29. Robert Bakker is a famous paleontologist. What did he study?
Answer: Dinosaurs.

 

30. Conduction in the external circuit is carried on by:
Answer: Electrons.

 

31. Which continent contains 90 per cent of the world’s ice?
Answer: Antarctica.

 

32. Who said that Management is a “Soft Science”?
Answer: Earnest Dale.

 

33. Does perihelion means closest and aphelion means farthest?
Answer: Yes.

 

34. An address of a web page or any other file on the internet is called:
Answer: URL.

 

35. What distinctively Australian cooking utensil replaced the Quartpot in the 1850s?
Answer: The Billy.

 

36. The pilot normally takes decision about landing when he is about:
Answer: 60 m above the runway.

 

37. According to Greek mythology who was the Goddess of Wisdom & Handicrafts?
Answer: Athena.

 

38. How many types of natural resources are there?
Answer: Two.

 

39. Which Italian architectural term refers to a freestanding bell tower?
Answer: Campanile.

 

40. An artist as well as a mathematician, he wrote a book on geometrical and perspective meant for artists. Who was he?
Answer: Albrecht Dürer.

 

41. In food, Casaba, Crenshaw, and Honeydew are all what type of fruit?
Answer: Melon.

 

42. Who invented the latest computer mouse?
Answer: Fujitsu.

 

43. Which salad made with Romaine lettuce, eggs and Worcestershire sauce shares its name with a Roman emperor?
Answer: A Caesar salad.

 

44. What is meant by traffic engineering?
Answer: Engineering which deals with traffic planning and design of roads to control traffic and to provide safe, convenient and economic movement of vehicles and pedestrians.

 

45. In business, name the CNN founder who is known as the “Mouth from the South”?
Answer: Ted Turner.

 

46. The system used to curl the hair using modern thermal iron and comb:
Answer: Thermal curling.

 

47. What is the name of the medical emblem that consists of a staff that is topped by wings and on which two snakes are intertwined?
Answer: A caduceus.

 

48. Highest Peak in Tibet:
Answer: Everest.

 

49. According to Le Chatelier’s principle, a system at equilibrium will respond to counteract (reduce / offset) stresses placed on the system. True or False?
Answer: True.

 

50. Which folk dance was performed by inhabitants of Bergamo in Northern Italy in the 16th century?
Answer: Bergamask.

 

Common General Knowledge Questions and Answers Part 3

Common General Knowledge 51-75

 

51. What does a herbivorous animal like to eat?
Answer: Plants.

 

52. Identify the youngest child of Putlibai Gandhi:
Answer: Mohandas Karamchand Gandhi.

 

53. In which part of the world would you find the toucan?
Answer: South America.

 

54. What provides lumber, plywood, rail-road ties and shingles?
Answer: Wood from forest trees.

 

55. What American-born man became Prime Minister and President of Ireland?
Answer: Eamon de Valera.

 

56. Which is the second longest river in the world?
Answer: Amazon River.

 

57. Where are pandas found?
Answer: In the wild, pandas are found only in three provinces of China: the Sichuan, Yunnan, and Shaanxi. Though their habitat once covered as much as 300,000 square miles, these migrating animals now live within an 83,000 square mile territory.

 

58. Water, which is absorbed by the soil colloids and is held tightly by them in very thin film is known as:
Answer: Hygroscopic water.

 

59. The distance that light travels in one year is called:
Answer: A light year.

 

60. What are the chief techniques used in psychological research?
Answer: Naturalistic observation, systematic assessment and experimentation.

 

61. The plant process to make sugars using carbon dioxide, water, chlorophyll and sunlight is:
Answer: Photosynthesis.

 

62. Traditionally and for the purpose of study philosophy is divided in to how many branches?
Answer: Five.

 

63. The process when a gas changes to a liquid is called:
Answer: Condensation.

 

64. How many minutes we have to press with clean cloth on the injury for stopping the bleeding: Answer: 10 minutes.

 

65. City council regulations ban the planting of certain trees near buildings because:
Answer: Tree roots can damage and break down concrete

 

66. What is the name given to the present Christian Calendar used worldwide?
Answer: The Gregorian Calendar.

 

67. An example of unbalanced forces in action is:
Answer: A rising balloon.

 

68. What is ‘liquidity’?
Answer: Capacity for being exchanged for money immediately and without loss.

 

69. Who was elected the first black Anglican archbishop of Cape Town in 1988?
Answer: Desmond Tutu.

 

70. When did German printer Friedrich König become the first to use a steam engine to power a press?
Answer: 1811.

 

71. What is the name of the strong material found in plant cell walls?
Answer: Cellulose.

 

72. Name the country of the Western bloc which harshly criticized many U.S policies and demanded independent leadership in Europe?
Answer: France.

 

73. Ernesto ‘Che’ Guevara died in which country?
Answer: Bolivia.

 

74. What was the French name of Cabriole leg?
Answer: Cabriole.

 

75. Which continent has the highest number of Christians?
Answer: Europe.

 

Common General Knowledge Questions and Answers Part 4

Common General Knowledge 76-100

 

76. The Appalachian Mountains extend from:
Answer: Alabama to the Gaspe Peninsula in Canada.

 

77. Where are the two tallest buildings in the world located?
Answer: Malaysia.

 

78. Where was Brachiopods lived?
Answer: On the sea floor or burrowed in the mud.

 

79. Which country unilaterally shifted the International Date Line in 1995?
Answer: Kiribati.

 

80. From where the scientists have discovered the fossilized footprints of three Australopithecus afarensis individuals?
Answer: Laetoli, in Tanzania.

 

81. Which country is the world’s leading gold producer, after South Africa?
Answer: U.S.A.

 

82. When was Johannes Gutenberg developed movable type printing?
Answer: About 1440.

 

83. The Gulf of Oman and the Gulf of Aden are part of which sea?
Answer: Arabian.

 

84. When we are suffering from liver diseases like Jaundice, an orange-yellow pigment is found in the urine. What is this colouring material called?
Answer: Bilirubin.

 

85. The colony of Ceuta belongs to which country?
Answer: Spain.

 

86. Which mineral is indicative of Hypersaline conditions?
Answer: Gypsum.

87. In which country are the holidays of Baron Bliss Day, George’s Caye Day, and Garifuna Settlement Day celebrated?
Answer: Belize.

 

88. One of the two linear granular threads seen in a chromosome during cell division is:
Answer: Chromomere.

 

89. Which country seized the Falkland Islands in 1982?
Answer: Argentina.

 

90. The period of unrecorded history is known as:
Answer: Pre Historic Age.

 

91. What is the capital of Bosnia-Herzegovina?
Answer: Sarajevo.

 

92. Where did the feudalism first originate?
Answer: Europe.

 

93. Which country is northwest of Chile?
Answer: Peru.

 

94. The year in which French Revolution began:
Answer: AD. 1789.

 

95. All these are utensils used by cooks except:
Answer: Vitrine.

 

96. The equipment used to picture the Ozone hole:
Answer: TOMS (Total Ozone Mapping Spectrometer).

 

97. Who would wear a sou’wester?
Answer: A sailor.

 

98. Who calculated the circumference of the [earth:
Answer: Eratosthenes.

 

99. Steven Bochco was a creator of both “L.A. Law” and:
Answer: Hill Street Blues.

 

100. The war that began in AD 1095 between Christians and Muslims and continued for more than 150 years:
Answer: Crusades.

 

Read General Knowledge – Competitive Exams Questions > 20 Basic General Knowledge Questions with Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.