Commerce Questions and Answers – GK Questions

0

Commerce Questions and Answers – Short GK Questions

 

Commerce Questions and Answers - Short GK Questions

 

1. Name the term which is concerned with the activities involved in the sale, transfer or exchange of goods and services:
Answer: Commerce.

 

2. Which is the oldest form of business organization?
Answer: Sole proprietorship.

 

3. Which is the form of organization wherein persons voluntarily associate together on a human being on the basis of equality for the economic interest?
Answer: Co-operative.

 

4. Name the incorporated association which is an artificial person created by law having a common seal and perpetual succession:
Answer: Joint Stock Company.

 

5. Name the term which indicates “No state intervention”:
Answer: Laissez-faire.

 

6. When enterprises are owned, controlled and managed by the state on behalf of the people they are called?
Answer: State enterprises.

 

7. Which document is known as company’s charter?
Answer: Memorandum of Association.

 

8. Which document shows the relationship of internal management?
Answer: Articles of Association.

 

9. Name the booklet issued by a company to the public explaining the prospects of the company:
Answer: Prospectus.

 

10. What do you mean by ‘SWOT’ in business?
Answer: S- Strength, W- Weaknesses, O- Opportunities, T- Threats in business.

 

11. Which exchanges are organized markets for corporate securities?
Answer: Stock.

 

12. What is the abbreviation ‘OTCEI’ stands for?
Answer: Over the Counter Exchange of India.

 

13. What do you mean by the term ‘SEBI’?
Answer: Securities Exchange Board of India.

 

14. Which Exchange is called a barometer of financial health of a country?
Answer: Stock.

 

15. Who are the members of a Stock Exchange?
Answer: Brokers and Jobbers.

 

16. Who are the operators in a Stock Exchange?
Answer: Bulls, Bears, Stags and Lame duck.

 

17. What is the name given to the share which carry a preference both regarding to dividend and the return of capital?
Answer: Preference share.

 

18. What makes the readiness to co-operate warmly in the tasks and purposes of a given organization?
Answer: Morale.

 

19. Who classified the psychological needs of man?
Answer: Abraham Maslow.

 

20. Name the term which effect transfer in ownership of goods and cause for their physical distribution:
Answer: Marketing.

 

Read Astronomy Questions with Answers > Poetry and Poets Questions – GK Questions about Poems Quotes and Authors

Leave A Reply

Your email address will not be published.