Chemistry Quiz Questions Periodic Classification – Science Quiz Answers

0

Chemistry Quiz Questions Periodic Classification – Science Quiz Answers

 

Chemistry Quiz Questions Periodic Classification - Science Quiz Answers

 

Chemistry Science Questions

 

1) Which group contains the elements with the largest atomic size?

Answer: First group.

 

2) The electronegativity of cesium and francium according to Linus Pauling electronegativity scale is?

Answer: 0.7

 

3) What is mean by ionization energy?

Answer: Energy required to remove an electron.

 

4) What is the basis for modern classification of the elements?

Answer: Atomic number.

 

5) What kind of elements form co-ordination compound?

Answer: Transition metals.

 

6) What are the elements of second group called?

Answer: Alkaline earth metals.

 

7) Who was the first one to start the classification of elements?

Answer: Mendeleev.

 

8) Name two elements having low ionization energy.

Answer: Cesium and Francium.

 

9) Which element has the highest electron affinity?

Answer: Fluorine.

 

10) Which elements form large number of hydrides?

Answer: Carbon.

 

11) As the size of the atom increases the electronegativity?

Answer: Decreases.

 

12) How many elements are there in the sixth period?

Answer: 32

 

13) The gas given out when sodium is put in to water, evolves from?

Answer: Water.

 

14) What is mean by the word halogen?

Answer: Salt producer.

 

15) What kind of elements generally exhibit allotropy?

Answer: Nonmetals.

 

Chemistry GK Online Quiz Questions – Periodic Classification

 

16) What is the total number of inner transition metals?

Answer: 28

 

17) What kind of elements occupy maximum in the Lothar Meyer curve?

Answer: Alkali metals.

 

18) What was the basis for Mendeleev classification of elements?

Answer: Atomic weight.

 

19) What kind of elements generally from colored compounds?

Answer: Transition metals.

 

20) Who studied the relationship between atomic volume and atomic weight?

Answer: Lothar Meyer.

 

21) What kind of elements have highest ionization energy?

Answer: Rare gases.

 

22) What are the first group elements called?

Answer: Alkali metals.

 

23) How many groups are there in the modern periodic table?

Answer: Eighteen.

 

24) What is the other name for f-block elements?

Answer: Inner transition metals.

 

25) Which gas is given out when sodium reacts with water?

Answer: Hydrogen.

 

26) How many periods are there in the Long form periodic table?

Answer: 7

 

27) Newland’s classification of elements was based on what?

Answer: Law of octaves.

 

28) The attempt to classify the elements as triad was made by whom?

Answer: Dobereiner.

 

29) Which property increases from group I to group VII?

Answer: Electronegativity.

 

30) The comprehensive classification of elements by Mendeleev was on the basis of the law known as what?

Answer: The periodic law.

 

Read Chemistry Quiz > Nature and Scope of Biology > General Knowledg > Chemistry Quiz Questions Electrochemical Reactions

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.