Chemistry Quiz Questions Electrochemical Reactions – General Science Quiz

0

Chemistry Electrochemical Reactions – General Science Quiz

 

Chemistry Quiz Questions Electrochemical Reactions - General Science Quiz

 

 

Chemistry Science GK Quiz

 

1) The substance which conducts electricity with the help of the ions present in them is called what?

Answer: Electrolytes.

 

2) Write the name of an anion.

Anion: Hydroxide ion.

 

3) Write the name of an insulator.

Answer: Glass.

 

4) Which is the best conductor of electric current?

Answer: Silver.

 

5) Which is the non-conductor of electricity?

Answer: Wood.

 

6) Which substance increases its electrical resistance on increasing temperature?

Answer: Metallic conductors.

 

7) Who gave the scientific explanation to the electrolytic reaction?

Answer: Faraday.

 

8) Which do not conduct electricity?

Answer: Non-Metals.

 

9) Which non-metal shows metallic conduction?

Answer: Graphite.

 

10) Which compound produced by anodic oxidation?

Answer: Potassium permanganate.

 

11) When sodium chloride solution is electrolyzed what is obtained at the anode?

Answer: Chlorine.

 

12) A substance which does not conduct electricity with the help of mobile electron?

Answer: Copper sulfate solution.

 

13) When a concentrated solution of copper sulfate is electrolyzed which ion gets discharged at the anode?

Answer: Hydroxide ion.

 

14) Which are the metals manufactured by electrolytic process?

Answer: Na, K, Ca, Mg, Al.

 

15) Which ions are attracted to the cathode?

Answer: Cations.

 

Online GK Quiz Questions Answers

 

16) The atoms or groups of atoms that carry electrical charge are called what?

Answer: Ions.

 

17) Which chemical reactions take place in a torch cell?

Answer: Chemical energy is converted in to electrical energy.

 

18) Which is not a characteristic of metallic conductor?

Answer: Electrical conductivity increases with increase in temperature.

 

19) Which is obtained at the cathode when sodium chloride solution is electrolyzed?

Answer: Hydrogen.

 

20) Where does reduction take place?

Answer: At the cathode.

 

21) Which has greater ability to giveaway electron?

Answer: Sodium atom.

 

22) Chlorine is manufactured industrially by electrolysis of what?

Answer: Aqueous solution of sodium chloride.

 

23) A metal which is manufactured by electrolysis?

Answer: Sodium.

 

24) Which is obtained when potassium manganite solution is electrolyzed?

Answer: Potassium permanganate.

 

25) Electrolytic refining is used to refine what?

Answer: Copper.

 

26) Among hydroxyl ions and sulfate ions, which has more electron affinity?

Answer: Sulfate ions.

 

27) The conductivity of metal is due to what?

Answer: The flow of electrons.

 

28) A substance which is undergoes electrolytic conduction?

Answer: Fused sodium chloride.

 

29) The negative electrode is called what?

Answer: Cathode.

 

30) The electrolyte is suitable for electroplating nickel is what?

Answer: Nickel ammonium sulfate.

 

Read : Chemistry QuizChemistry Quiz Periodic Classification > General Knowledge Quiz > Chemistry Quiz Questions Chemical Equilibrium

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.