Biology Anatomy and Physiology Quiz Questions with Answers – Science Quiz

0

Biology – Science Quiz

 

Biology Anatomy and Physiology Quiz Questions with Answers - Science Quiz

 

1. What type of endoplasmic reticulum manufactures steroids and lipids?
a) Smooth
b) Columnar
c) Ciliated
d) Rough

 

2. What part of the cell contains enzymes which destroy bacteria and wastes?
a) Chromatin
b) Mitochondria
c) Lysosomes
d) Vacuoles

 

3. Which one of the following is a function of a cell?
a) Growth
b) Maintain posture
c) Secretion
d) Absorption

 

4. A group of tissues join to form;
a) Cell
b) Organ
c) System
d) Nucleus

 

5. Squamous epithelium;
a) Are cube shaped cells
b) Are tall, cylindrical shaped cells
c) Are flat, thin cells
d) Are columnar shaped cells

 

6. How is glucose transferred through the cell membrane?
a) Osmosis
b) Filtration
c) Dissolution
d) Active transport

 

7. Which one of the following is a type of connective tissue?
a) Nervous
b) Muscular
c) Chromosomes
d) Lymphoid

 

8. What is the final stage of mitosis?
a) Telophase
b) Anaphase
c) Prophase
d) Metaphase

 

9. Define Anabolism;
a) The process by which complex substances are broken down into simpler substances
b) The process by which larger substances which cannot pass through the cell membrane are dissolved
c) The process by which simpler molecules are built up into complex molecules
d) The process by which water moves through the cell membrane from an area of high to low concentration until the concentration is equal on both sides

 

10. What supplies the cell with its energy?
a) Vacuoles
b) Endoplasmic reticulum
c) Mitochondria
d) Golgi apparatus

 

11. What is the control centre of the cell?
a) Cytoplasm
b) Nucleus
c) Mitochondria
d) Ribosomes

 

12. Which type of compound epithelium is found lining the alveoli of the lungs?
a) Columnar
b) Cuboidal
c) Ciliated
d) Squamous

 

13. During which phase of mitosis are chromosomes formed?
a) Metaphase
b) Anaphase
c) Prophase
d) Telophase

 

14. What is responsible for the formation of ribosomes?
a) Nucleolus
b) Lysosomes
c) Nucleus
d) Chromatin

 

15. Where is all genetic information needed to make a person, stored?
a) ATP
b) DNA
c) RNA
d) EAC

 

16. What is the correct order of mitosis?
a) Metaphase, anaphase, telophase, prophase
b) Prophase, metaphase, anaphase, telophase
c) Anaphase, prophase, metaphase, telophase
d) Prophase, metaphase, telophase, anaphase

 

17. A protein found in skin, hair and nails;
a) Yellow elastic
b) Hyaline
c) Squamous
d) Keratin

 

18. Where can yellow elastic cartilage be found in the body?
a) Hip and shoulder sockets
b) Nose and trachea
c) Pinna and epiglottis
d) Heart and kidney tubules

 

19. What is the most general type of connective tissue found in the body?
a) Areolar
b) Lymphoid
c) Adipose
d) Yellow elastic

 

20. Simple epithelium consists of;
a) A single layer of cells
b) Several layers of cells
c) 2 layers of flattened cells
d) 2 layers of cuboidal cells

 

Anatomy and Physiology Multiple Choice Science Quiz

 

21. Which one of the following is not a way in which substances can pass in and out of cells?
a) Osmosis
b) Dissolution
c) Filtration
d) Mitosis

 

22. Where would you find centrioles?
a) Within centrosomes
b) Within smooth endoplasmic reticulum
c) Within mitochondria
d) Within the chromosomes

 

23. A jelly like substance composed mainly of water;
a) Cell membrane
b) Cytoplasm
c) Mitochondria
d) Epithelium

 

24. What is the most common type of cartilage?
a) Yellow elastic
b) White
c) Hyaline
d) Fibrocartilage

 

25. What does the golgi apparatus store?
a) Cytoplasm
b) Tissue
c) Protein
d) DNA

 

26. What is the function of ribosomes?
a) To control the growth of the cell
b) To manufacture protein
c) To destroy bacteria
d) To supply the cell with energy

 

27. What part of the cell produces energy?
a) Lysosomes
b) Mitochondria
c) Endoplasmic reticulum
d) Nucleus

 

28. Centrioles separate and move toward the end of the cell during what stage of mitosis?
a) Prophase
b) Telophase
c) Anaphase
d) Metaphase

 

29. Which connective tissue connects skin to underlying skin and muscles?
a) Lymphoid
b) Bone
c) White fibrous
d) Areolar

 

30. What are the empty spaces within the cytoplasm called?
a) Lysosomes
b) Centrioles
c) Vacuoles
d) Nucleolus

 

31. What is the largest organelle in a cell?
a) Cytoplasm
b) Nucleolus
c) Mitochondria
d) Nucleus

 

32. What types of cells are found in lymphoid tissue?
a) Lymphocytes
b) Fibrocytes
c) Mast cells
d) Red blood cells

 

33. What type of cartilage is flexible?
a) Yellow elastic
b) Hyaline
c) Fibrocartilage
d) Synovial

 

34. What protects the cell’s contents?
a) Nucleus
b) Cell membrane
c) Chromatin
d) Cytoplasm

 

35. A fluid connective tissue;
a) Areolar
b) Adipose
c) Bone
d) Blood

 

36. The process by which small molecules pass through the cell membrane from an area of high concentration to an area of low concentration is known as;
a) Active transport
b) Filtration
c) Diffusion
d) Osmosis

 

37. Where can non keratinised stratified epithelium be found?
a) Hair
b) Bladder
c) Lining of the mouth
d) Nails

 

38. How many chromosomes are in a cell before fertilisation?
a) 23
b) 46
c) 18
d) 22

 

39. Where can transitional epithelium be found?
a) Heart
b) Bladder
c) Pharynx
d) Thyroid gland

 

40. Which one of the following is a function of connective tissue?
a) Movement
b) Secretion
c) Lubrication
d) Protection

 

Answer

 

1. (a), 2 (c), 3 (a), 4 (b), 5 (c), 6 (d), 7 (d), 8 (a), 9 (c), 10 (c)
11 (b), 12 (d), 13 (c), 14 (a), 15 (b), 16 (b), 17 (d), 18 (c), 19 (a), 20 (a)
21 (d), 22 (a), 23 (b), 24 (c), 25 (c), 26 (b), 27 (b), 28 (a), 29 (d), 30 (c)
31 (d), 32 (a), 33 (a), 34 (b), 35 (d), 36 (c), 37 (c), 38 (a), 39 (b), 40 (d)

 

Read 50 Geography General Quiz Questions AnswersOnline Literature Quiz Questions Answers 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.