Astronomy Questions with Answers – General Knowledge Questions

0

Astronomy Questions with Answers – Questions

 

Astronomy Questions with Answers - General Knowledge Questions

 

1. What is the name of the hypothesis which says that the Solar System evolved from nebular matter?
Answer: Nebular hypothesis.

 

2. The galaxy in which we live is called ‘The Milky Way’. Which is the nearest galaxy to our milky way?
Answer: The Andromeda Galaxy.

 

3. At what distance the Andromeda Galaxy is seen?
Answer: About 2000000 light years away.

 

4. What is the name given to that branch of science which deals with the scientific study of the moon, its nature, origin, movements etc.?
Answer: Selenology.

 

5. Who was the first astronomer to prepare a catalogue of stars according to their differences in Brightness?
Answer: Nicolaus Copernicus (1473-1543)

 

6. What is an Astronomical unit (a.u.)?
Answer: It is a unit for measuring distances in the solar system. (One a.u is equal to 14,96,00,000 km. It is the average distance between the earth and the sun during one elliptical orbit of the Earth around the sun)

 

7. What is remarkable about the direction of a comet’s tail?
Answer: It always points away from the sun.

 

8. What is the unit of time based on the orbit of the Earth around the sun?
Answer: Year.

 

9. What forms most of the moon’s topological features?
Answer: Craters.

 

10. What can be described as ‘partial’, ‘total’, ‘lunar’ and ‘solar’?
Answer: Eclipse.

 

11. What is thought to be at the centre of a quasar, from which nothing can escape – not even light?
Answer: Black hole.

 

12. The sun itself is a medium-sized star. In terms of the diameter of the earth, how big it is?
Answer: 109 times that of the earth.

 

13. What is the popular name for the constellation also known as “The Big Dipper”. “The Great Bear” and “Ursa Major”?
Answer: The plough.

 

14. “The generally accepted theory of the origin of tire universe is that it came into being as a result of a gigantic explosion” Name the theory:
Answer: The Big Bang theory.

 

15. Among the ancient Greek philosophers, who was the first to state that the Earth and the Moon are spherical in shape?
Answer: Aristotle (384-322 BC)

 

16. Name the German Mathematician who discovered that the planets do not move in exact circles around the sun, but in ellipses:
Answer: Johannes Kepler (1571-1630)

 

17. A well-known Polish monk stated that sun is the centre of the universe, in his ‘Heliocentric Theory’. Name him:
Answer: Nicolaus Copernicus (1473-1543)

 

18. Who is known as the founder of “Geo Centric Theory”?
Answer: Ptolemy (A.D. 100-178)

 

19. What is “Geo Centric Theory”?
Answer: It means that the Earth is the Centre of the universe.

 

20. Who is the author of the famous astronomical book “Almagest”?
Answer: Ptolemy (A.D. 100-178)

 

Read General Knowledge Questions 12-June-2018 > Commerce Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.