131 Awesome Trivia Questions

0

131 Awesome Trivia Questions

 

131 Awesome Trivia Questions

 

Awesome Trivia Questions Part 1 (1-25)

 

1. On which river is Vienna situated?
Answer: Danube.

 

2. Who was the author of the book Pride and Prejudice?
Answer: Jane Austen.

 

3. What is the difference between the equatorial and polar diameters of the Earth?
Answer: 43 Km.

 

4. In what year did Mount St. Helens last erupt?
Answer: 1980

 

5. Centromere is also known as:
Answer: Kinetochore and primary construction.

 

6. According to the title of a 1972 song by The Temptations, “Papa Was a” what?
Answer: Rollin’ Stone.

 

7. The father of History :
Answer: Herodotus.

 

8. How did Joe Hill die?
Answer: By a Utah firing squad.

 

9. Name the civilization that became most advanced in the middle ages:
Answer: Arab.

 

10. Which scientists study about insects?
Answer: Entomologist.

 

11. The prophet of the French Revolution:
Answer: Jean-Jacques Rousseau.

 

12. AIDS is a deadly disease caused by virus named HIV. What does the abbreviation HIV stands for?
Answer: Human Immunodeficiency Virus.

 

13. The autocratic ruler of Cuba till 1959:
Answer: Fulgencio Batista.

 

14. _ are closer to the Sun than Earth, _ are farther from the Sun than the Earth.
Answer: Inferior planets, superior planets.

 

15. The first printed Book:
Answer: The Gutenberg Bible.

 

16. What code of football was first played between Britain and Australia in 1888?
Answer: Rugby Union.

 

17. The war between England and France in which Joan of Arc was related with:
Answer: The Hundred Years War.

 

18. According to Greek mythology who was the God of the Seas?
Answer: Poseidon.

 

19. James the First and Charles the Second belonged to the House of Stewart. What was the dynasty to which George the first and William the fourth belonged?
Answer: House of Hanover.

 

20. Which of these three Greeks styles is the oldest: Ionic, Corinthian or Doric?
Answer: Doric.

 

21. The planet having all the circumstances for the existence of life :
Answer: The Earth.

 

22. The twin cities of Minnesota are Minneapolis and what state capital?
Answer: St. Paul.

 

23. Where do the greatest tides in the world take place with an average range between high and low tides of 47 feet?
Answer: In the Bay of Fundy in Canada.

 

24. Zonker, B.D., and Duke are all characters in what Garry Trudeau comic strip?
Answer: Doonesbury.

 

25. Which separates Sumatra and Malaysia?
Answer: The Mergui Archipelago.

 

Awesome Trivia Questions Part 2 (26-50)

 

26. What dolls designed by artist Xavier Roberts were shoppers scrambling to buy in the 1983 Christmas season?
Answer: Cabbage Patch Kids.

 

27. Which is the chief city of Wales?
Answer: Cardiff.

 

28. Beethoven, Al Capone, and Louis XIV are all thought to have suffered from what disease?
Answer: Syphilis.

 

29. After which American President is the capital of an African country named?
Answer: James Monroe.

 

30. Who is famous for their Pressure-Volume Law?
Answer: Boyle.

 

31. In which state is Washington, the American capital?
Answer: The Federal District of Columbia.

 

32. How much of you vision do you lose if you go blind in one eye?
Answer: 20 percent.

 

33. Which major city is the easternmost point of South America? .
Answer: Recife (Pernambuco).

 

34. How fast can an ostrich run?
Answer: 65 km/hr (40 mph).

 

35. What is the largest city in New Zealand?
Answer: Auckland.

 

36. What is the highest point in the 48 contiguous United States?
Answer: Mount Whitney.

 

37. ‘Kimono’ is a dress of:
Answer: Japan.

 

38. Where was the first oil well in Texas?
Answer: Spindletop ( Texas).

 

39. Name the author of “The Principles of Political Economy and Taxation”:
Answer: David Ricardo.

 

40. An egg-shaped galaxy is called:
Answer: Elliptical.

 

41. Indian space research started in which year?
Answer: 1961.

 

42. All cells have:
Answer: Cell membranes.

 

43. Which organization awards Oscars for excellence in different areas of film making?
Answer: The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, USA.

 

44. Substances that have a definite size and shape, and vibrating particles that are close together are:
Answer: Solids.

 

45. Which was the first Indian 3D movie?
Answer: ‘My Dear Kuttichathan’ in Malayalam.

 

46. Exfoliation or flaking of rocks due to expansion in extremely high daytime temperatures with contraction in extremely low nighttime temperatures is a form of:
Answer: Physical weathering.

 

47. Identify the predecessor of the U.N:
Answer: The League of Nations.

 

48. Forces are measured in units called:
Answer: Newtons.

 

49. Who established Nobel Prizes?
Answer: Alfred Nobel.

 

50. What is the set of 26 letters whose name is derived from the names of two Greek letters?
Answer: Alphabet.

 

Awesome Trivia Questions Part 3 (50-75)

 

51. Name the athlete who won four gold medals in the 1936 Berlin Olympic Games:
Answer: Jesse Owens (USA).

 

52. Which flower has the same name as a diaphragm in the eye?
Answer: Iris.

 

53. Name the oldest football club in the world:
Answer: Sheffield F.C. England (Estd. 24.10 1857).

 

54. What is the predominant religion in the Philippines?
Answer: Roman Catholic.

 

55. How long is a cricket pitch, from stump to stump?
Answer: 22 yards (20.11 m).

 

56. Which is New Zealand’s largest city?
Answer: Auckland.

 

57. What is the Origin of the Word “Tennis”?
Answer: French word “tenir”.

 

58. Who is Prime Minister of Canada?
Answer: Jean Chretien.

 

59. The concept of the zero existed; but who was the person who treated it as a number and made it the most important tool of mathematical calculation?
Answer: Brahmagupta.

 

60. Which city averages the most sunshine each year (with 90% sunshine)?
Answer: Yuma, Arizona, U.S.A.

 

61. What is marcel waving?
Answer: The system used to curl the hair using an instrument like forceps which is made of iron. Electricity is passed through this instrument and the temperature is controlled.

 

62. Which country is home to Yap, Chuuk, and Pohnpei Islands?
Answer: Micronesia.

 

63. Land area of Tibet:
Answer: 474,008 square miles.

 

64. Which river does not flow through Pittsburgh?
Answer: Susquehanna.

 

65. Name the famous European folk dance of courtship which is performed by men with acrobatic displays for their partners?
Answer: Basque.

 

66. In what year did the Soviet Union invade Afghanistan?
Answer: 1979.

 

67. How old was Karamchand Uttamchand Gandhi when he married Putlibai?
Answer: 40 years.

 

68. Which city was once known as Yeddo?
Answer: Tokyo.

 

69. Today, forests occupy how many per cent of the land?
Answer: About 30 per cent.

 

70. Which city in Los Angeles County is farthest north?
Answer: Lancaster.

 

71. How much is the length of Nile River?
Answer: 4,160 miles.

 

72. Which country follows the United States and China in total number of Internet users?
Answer: Japan.

 

73. The amount of water which the soil retains after the excess water has been removed by gravitation is called:
Answer: The field capacity.

 

74. He wrote such books as “The Stranger,” “The Rebel” and “The Plague”:
Answer: Albert Camus.

 

75. Which scientific study is similar to the medical field ‘Psychiatry’?
Answer: Psychology.

 

Awesome Trivia Questions Part 4 (75-100)

 

76. References to the occult can be found in the works of all these writers except?
Answer: Swift.

 

77. Which led to the overthrow of governments, drastic changes in laws and the transformation of entire economic systems?
Answer: Philosophic differences.

 

78. Which country is not considered a kingdom?
Answer: Monaco.

 

79. What shall we do for contraction of broken blood vessels and increase the speed to stop bleeding?
Answer: To press hold on the injury.

 

80. Which verb does not mean to steal?
Answer: Proscribe.

 

81. With which religion is the Golden temple associated?
Answer: Sikh.

 

82. Goulash is a beef soup associated with this nation:
Answer: Hungary.

 

83. Deposits payable on demand are called:
Answer: Demand deposits or current account deposits.

 

84. Beethoven, Dvorak and Vaughan Williams all wrote the same number of symphonies. How many?
Answer: 9.

 

85. When was printed news sheets called Corantos appeared?
Answer: 1600’s.

 

86. Which English Art Nouveau artist famously illustrated Morte d’Arthur and Oscar Wilde’s Salome?
Answer: Aubrey Beardsley.

 

87. Who challenged Soviet leadership in 1960?
Answer: Communist China.

 

88. How is the Persian Gulf alternatively named?
Answer: The Arabian Gulf.

 

89. By the early 1400’s, the Chinese used low dining tables supported by gracefully curved legs now known as:
Answer: cabriole leg.

 

90. 12 October, or the second Monday in October, is a public holiday in many states of the USA. What event of 1492 does it commemorate?
Answer: Christopher Columbus’s discovery of the New World.

 

91. What is called the columns of molten rock that rise from deep inside the earth?
Answer: Mantle plume.

 

92. From which musical did the song that gave Jason Donovan his number one hit come from?
Answer: Joseph and His Amazing Technicolour Dreamcoat.

 

93. Food of Trilobite was:
Answer: Small food particle from the sand or mud.

 

94. Which president was succeed upon his death by Millard Fillmore?
Answer: Zachary Taylor.

 

95. Height of an Australopithecus afarensis (Lucy) was:
Answer: A little more than 3 feet (90 centimeters) tall.

 

96. What do you call a grouping of apes?
Answer: A shrewdness.

 

97. Who developed movable type printing in Europe?
Answer: Johannes Gutenberg.

 

98. How many Great Lakes are there in North America?
Answer: Five.

 

99. Which drama involves a villain who initiates actions that threaten characters with whom the audience is sympathetic?
Answer: Melodrama.

 

100. What explorer is buried in the Dominican Republic?
Answer: Christopher Columbus.

 

Awesome Trivia Questions Part 5 (100-131)

 

101. What is the meaning of “Extradition Treaty” under international law?
Answer: Agreement between countries which insists handing over of international criminals.

 

102. Stonehenge is thought to have been built over a 1500 year period. Approximately when is Stonehenge thought to have been started?
Answer: 3100 B.C.

 

103. Who discovered the possibilities of using a glass lens for a sharp projection of image?
Answer: Giambattista della Porta of Italy (1569).

 

104. Who is known as Führer?
Answer: Hitler.

 

105. The fashion designer, Enrico Coveri belongs to which country?
Answer: Italy.

 

106. Name the country, which commonly called Communist or Marxist-Leninist?
Answer: Soviet Union and its East European allies.

 

107. One kilometer is equal to how many hectometers?
Answer: 10 hectometers.

 

108. Currency of Angola:
Answer: New Kwanza.

 

109. Where do we find Mughal architectures in Bangladesh?
Answer: In Dhaka.

 

110. And there I shut her wild eyes with kisses four’ -Name the poem in which these lines occur:
Answer: “La Belle Dame sans Merci”.

 

111. The moon will be in which sign from the position of the sun during full moon?
Answer: In 7th sign.

 

112. What do we call the parallel link independent suspension system?
Answer: Knee action springing system.

 

113. Name the saint who put the base for Buddhism?
Answer: Gautama Buddha.

 

114. Long before it became a popular operatic piece, a ‘barcarole’ used to be sung by a certain group of people. Who were they?
Answer: Gondoliers.

 

115. Which Cornish village is said to be the birth place of King Arthur?
Answer: Tintagel.

 

116. Which British actress won the Hampstead and Highgate seat for Labour in the 1992 General election?
Answer: Glenda Jackson.

 

117. One of the line Islands and is the largest coral island found in the Pacific ocean:
Answer: Christmas Island.

 

118. The most fundamental unit of human society:
Answer: Family.

 

119. Who wrote: “The Castle of Otranto”, the Gothic novel?
Answer: Ann Radcliffe.

 

120. Who were Sumerians?
Answer: A set of people from Central Asia..

 

121. The two theories of a great scientist revolutionized astronomy in the modem times. What are these theories?
Answer: General theory of Relativity and special theory of Relativity of Albert Einstein.

 

122. Flagellate cells are absent in which algae?
Answer: Red algae.

 

123. Which Sulfur has needle shaped crystals?
Answer: Prismatic.

 

124. Name the speculator in a stock exchange who tries to increase the price of securities:
Answer: Bull speculators.

 

125. A special type of file written in HTML is called:
Answer: Web page.

 

126. In series resonant circuits, above the resonant frequency the inductive reactance is large:
Answer: Capacitive reactance is low.

 

127. Disc signals are used for:
Answer: Shunting operation.

 

128. What is the term used for stone and gravel, coarse sand, fine sand, silt and clay?
Answer: Particles in soil.

 

129. Who said, “Music is the pleasure of the human soul experiences from counting without being aware that it is counting”?
Answer: Gottfried Wilhelm Leibniz.

 

130. Who invented the first ecofriendly note book computer?
Answer: Fujitsu.

 

131. What is meant by traffic?
Answer: Transportation of goods by road, rail, air etc. and coming and going of persons.

 

Read Miscellaneous Trivia Quiz Questions

Leave A Reply

Your email address will not be published.