Physics Quiz Questions Answers – Learn about Physics – Latest Physics General Knowledge Quiz

0

Physics Quiz Questions Answers – Learn about Physics – Latest Physics General Knowledge Quiz

Physics Quiz Questions Answers

 

The following quiz questions are taken from History of PhysicsAtomic Structure QuizPhysics Questions Uses of Measuring and Other InstrumentsPhysics Work Power and Energy Quiz

 

History of Physics Quiz Questions Part 1

Physics Quiz 1 – 10

1) Who was the first pre-Socratic philosopher to suggest that matter could neither be created nor destroyed?
Answer: Parmenides.

2) In 1729 AD, Pieter Van Musschenbroek used the term ‘PHYSICS’ for the first time. What was the subject called so far?
Answer: Natural philosophy.

3) Which Greek philosopher suggested that the material world was composed of four basic elements – air, water, fire and earth?
Answer: Empedocles.

4) Who in 1231 was the first to describe the science of optics?
Answer: Robert Grosseteste.

5) Who was burnt to death for suggesting that the sun might be an ordinary star?
Answer: Giordano Bruno.

6) Who in 1643 was the first person to create vacuum above the liquid?
Answer: Evangelista Torricelli.

7) Who in 1786 invented the gold leaf electro scope?
Answer: Abraham Bennet.

8) Who encouraged Newton to write his idea for principia?
Answer: Edmund Halley.

9) Who in 1808 discovered polarization of light and introduced the term ‘Polarization’?
Answer: Etienne-Louis Malus.

10) The first scientist to apply scientific reasoning to cosmology was Rene Descartes. What was his theory called?
Answer: Vortex Theory.

 

History of Physics Quiz Questions Part 2

Physics Questions 11 – 20

11) In which year did Otto Von Guericke demonstrate his famous Magdeburg experiment dealing vacuum?
Answer: 1672.

12) Who was the first to attack Newton’s Corpuscular theory of light?
Answer: Thomas Young.

13) Who was the first person to design models of flying machine?
Answer: Leonardo da Vinci.

14) Who in 1749 developed a method for making an artificial magnet?
Answer: John canton.

15) Hydrodynamica gave explanation of Bernoulli’s theorem in 1738. Who was the first to suggest this theorem?
Answer: Daniel Bernoulli.

16) Who invented Leyden jar?
Answer: Pieter Van Musschenbroek and  Ewald Georg von Kleist.

17) Which famous Danish physicist in 1675 measured the speed of light?
Answer: Romer.

18) What did Sir William Herschel discover in 1800?
Answer: Infra-red radiation.

19) In which year did G.S. Ohm formulate Ohm’s law?
Answer: 1827.

20) In which year did A. Michelson and E. Morley conduct their experiment to verify the existence of ether?
Answer: 1887.

 

History of Physics Quiz Questions Part 3

Physics Quiz questions 21 – 30

21) Who in 1939 suggested the name meson for middle-weight particles?
Answer: Homi J. Bhabha.

22) What is the importance of 2nd December 1942?
Answer: The creation of the first controlled chain reaction.

23) Which philosopher conjectured that if the moon did not move, it would fall upon the earth?
Answer: Anaxagoras.

24) Who said, “A bird is an instrument working according to the mathematical laws”?
Answer: Leonardo da Vinci.

25) Who said, “All falling bodies, irrespective of their size, descend at the same speed”?
Answer: Galileo Galilei.

26) Which Austrian physicist developed the philosophy that all knowledge is simply sensation?
Answer: Ernest Mach.

27) Who contemplated “A freely floating magnet orients itself in the north-south direction?
Answer: Robert Norman.

28) Who gave the idea “Electricity flows through space from heated metal”?
Answer: Thomas Alva Edison.

29) “Moving particles have wave characteristics.” Who proposed the idea first?
Answer: Victor de Broglie.

30) Who suggested that light is made up of packets of energy known as protons?
Answer: Albert Einstein.

 

Physics  Quiz Questions Atomic Structure Part 1

Physics Quiz Questions and answers 31 – 40

31) Who first gave the concept of ‘Atom’?
Answer: Kanada.

32) How many times is the proton heavier than the electron?
Answer: 1836 times.

33) What is AMU?
Answer: It is the unit of atomic mass.

34) The energy released from the sun and the other stars is due to what?
Answer: Nuclear fusion.

35) The force that tends to make a nucleus fly apart?
Answer: Electrostatic repulsion.

36) Which force is responsible to keep the atomic nuclei together?
Answer: Nuclear force only.

37) How do the electrons move according to the Rutherford model of the atom?
Answer: Electrons orbit the positively charged nuclei.

38) What does the phenomenon of photo-electric emission establish?
Answer: The quantum nature of light.

39) When does the emission of energy take place?
Answer: An electron jumps from the higher orbit to the lower orbit.

40) What did Rutherford’s gold foil experiment prove?
Answer: Positively charged protons are contained in the nucleus of the atom.

 

Physics Quiz Questions Atomic Structure Part 2

Physics Questions and Answers 41 – 50

41) What are Alpha particles?
Answer: Helium nucleus.

42) How does Alpha, Beta and Gama radiations come out of a radioactive substance?
Answer: spontaneously.

43) Where is installed the most powerful accelerator, the atom smasher?
Answer: Illinois, USA.

44) Where in India is cyclotron, the particle accelerator machine installed?
Answer: Kolkata.

45) X-rays consists of what?
Answer: Electromagnetic radiations.

46) What are cosmic rays?
Answer: High energy particles.

47) Who discovered positron?
Answer: Anderson.

48) What is ratio of the frequencies of the long wavelength limits of the Hyman and Balmer series of hydrogen?
Answer: 5:27

49) What is called the law of equivalence of mass and energy?
Answer: Einstein’s law.

50) What is known as, no two fermions can exist in identical quantum states?
Answer: Pauli Exclusion Principle.

 

Physics Quiz Questions Atomic Structure Part 3

Quiz on Physics 51 – 60

51) What is called the Weinberg and Salam theory unifying electromagnetic forces and weak nuclear interaction?
Answer: Electroweak theory.

52) What is the name of the hypothetical theory that would unify all the fundamental forces of nature?
Answer: super grand unified theory.

53) What is called exchange of energy between one particles and an electromagnetic wave?
Answer: Interaction.

54) What does Frank-Hertz experiment establish?
Answer: The Frank-Hertz experiment establish that there are discrete energy levels in atoms.

55) In which regions of the spectrum, Hyman and balmer series lie?
Answer: They lie in ultraviolet and visible regions respectively.

56) In which regions of the spectrum, the Paschen series lies?
Answer: In ultraviolet and infra-red.

57) Who gave principle that “any given quantum orbit in an atom can be occupied by no more than two electrons”?
Answer: Pauli.

58) Who introduced the concept of electron spin?
Answer: Uhlenbeck and Goudsmit.

59) In which form is energy radiated from a source?
Answer: Photons.

60) What must we consider to explain fine structure of the spectrum of hydrogen atom?
Answer: Spin angular momentum.

 

Physics Quiz Questions Uses of Measuring and Other Instruments Part 1

General Physics Quiz 61 – 70

61) What is the use of Altimeter?
Answer: To measure the altitude.

62) What is the use of Ammeter?
Answer: To measure the flow of electric current.

63) What is the use of Anemometer?
Answer: To measure the speed or force of the wind.

64) What is the use of electroscope?
Answer: To measure the electrostatic charge.

65) What is the use of Calorimeter?
Answer: To measure the amount of heat.

66) What is the use of Speedometer?
Answer: To indicate the speed of a vehicle.

67) What is the use of Rectifier?
Answer: It is an apparatus for condensing a hot vapor to a liquid in distillation.

68) What is the use of Gyroscope?
Answer: To illustrate dynamics of rotating bodies.

69) What is the use of Barometer?
Answer: To measure the atmospheric pressure.

70) What the use of Fathometer?
Answer: To measure the depth of water.

 

Physics Quiz Questions Uses of Measuring and Other Instruments Part 2

Online Physics Quiz 71 – 80

71) What is the use of Periscope?
Answer: To observe objects on the surface from the submarine.

72) What is the purpose of Mariner’s compass?
Answer: To find the direction of the ship in the sea.

73) What is the use of Stereoscope?
Answer: To see the photos taken by two cameras placed at two different angles.

74) What is the use of Callipers?
Answer: To measure the internal and external diameter of a tube.

75) What is the purpose of a Geiger counter?
Answer: To detect and count nuclear particles and radiation.

76) What is the use of Cardiograph?
Answer: It is an instrument to record the beats of heart.

77) What is the use of Audiometer?
Answer: To measure the intensity of sound.

78) What is the use of Saccharometer?
Answer: To determine the sugar concentration in a liquid.

79) What is the use of Photometer?
Answer: To measure the intensity of light.

80) What is the use of Hygrometer?
Answer: To measure the humidity of atmosphere.

 

Physics Quiz Questions Uses of Measuring and Other Instruments Part 3

Basic Physics Questions and Answers 81 – 88

81) What is the use of Crescograph?
Answer: To measure the growth of plants.

82) What is meant by Bean fort scale?
Answer: To measure the scale of wind velocity.

83) What is the use of Galvanometer?
Answer: To measure electric currents.

84) What is the use of Epidiascope?
Answer: To project slides and opaque objects like graphs maps etc. on screen.

85) What is the use of Gravimeter?
Answer: To measure the quantity of oil under water.

86) What is the use of Odometer?
Answer: To measure the distance covered by a vehicle.

87) What is the use of Microscope?
Answer: To magnify tiny objects.

88) What is the use of Microphone?
Answer: A device used in sound reproduction systems for converting sound in to electrical energy.

 

Physics Quiz Questions Work Power and Energy Part 1

Physics mcqs 89  – 98

89) What do you mean by the rate of work done?
Answer: Power.

90) What is the collision when two bodies stick together after the collision?
Answer: Inelastic.

91) What do you mean by the third order of levers?
Answer: The effort is in between the resistance and the fulcrum.

92) What changes is done by a dynamo?
Answer: Mechanical energy is converted in to electrical energy.

93) Which is the main source of energy to earth?
Answer: Sun.

94) If velocity of a moving body is made 3 times, what happens to its kinetic energy?
Answer: K. E will increase 9 times.

95) Write an example of a third order of lever.
Answer: Forceps, ice tongs, hook and rod.

96) Write an example of second order.
Answer: Nut cracker.

97) What is the unit of work in the C.G.S system?
Answer: Erg.

98) By what type of force the work is done when a body falls freely?
Answer: Gravitational force.

 

Physics Quiz Questions Work Power and Energy Part 2

Physics Objective Questions 99 – 108

99) What is equal to one watt?
Answer: One joule/second.

100) One H.P is equal to what?
Answer: 746 Watts.

101) What is called the capacity to do work?
Answer: Energy.

102) What is called the energy possessed by a body because of its velocity?
Answer: Kinetic energy.

103) What is called the energy possessed by a body because of its position?
Answer: Potential.

104) What does the kinetic energy of a body depend on-horseback?
Answer: It depends on its mass and velocity.

105) What happens when the height of a body from the ground is doubled?
Answer: Potential energy is also doubled.

106) What is the P.E of a body on the ground?
Answer: Zero.

107) In the interior of the sun, which reaction takes place?
Answer: Nuclear fusion.

108) In the sun, which is converted in to energy?
Answer: Matter.

 

Physics Quiz Questions Work Power and Energy Part 3

Physics Quiz Competition 109 – 118

109) In the core of the sun, hydrogen nuclei fuse together to form which nuclei?
Answer: Helium.

110) What is called a device which reduces human effort?
Answer: Machine.

111) What is called the rigid code that can rotate about a fixe point, fulcrum?
Answer: Lever.

112) What is called the force overcome by a lever?
Answer: Resistance.

113) In the first order of levers, what is between the resistance and the effort?
Answer: Fulcrum.

114) What is called the ratio of the resistance to the effort when they balance each other?
Answer: Mechanical advantage of a simple machine.

115) What is called the perpendicular distance from effort to fulcrum?
Answer: Effort arm.

116) Write an example of second order of levers?
Answer: Lime squeezer.

117) Write some example of the first order levers?
Answer: Balance, scissors, spanner.

118) State the law of conservation of energy.
Answer: Energy can neither be created nor destroyed.

 

Read 120 Chemistry Quiz Questions AnswersPhysicsPhysics Quiz, General Knowledge Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.