Multiple Choice New Physics Quiz Questions Answers – Physics Study Material

0

Multiple Choice New Physics Quiz Questions Answers – Physics Study Material

Multiple Choice New Physics Quiz Questions Answers

 

Physics Quiz Competition Quiz Question Answers

1. Of the following quantities, which one has dimension different from the remaining three?
(a) Energy per unit volume (b) Force per unit area (c) Product of voltage and charge per unit volume (d) Angular momentum.
Answer: D

2. In a vernier calliper N divisions of vernier scale coincides with (N – 1) divisions of main scale (in which length of one division is 1 mm). The least count of the instrument should be
(a) N (b) N – 1 (c) 1/10 N (d) 1/N – 1
Answer: C

3. In a particular system, the unit of length, mass and time are chosen to be 10 cm, 10 g and 0.1 s respectively. The unit of force in this system will be equivalent to
(a) 0.1 N (b) 1 N (c) 10 N (d) 100 N
Answer: A

4. Which of the following is a dimensional constant?
(a) Refractive index (b) Poissons ratio (c) Relative density (d) Gravitational constant
Answer: D

5. The percentage errors in the measurement of mass and speed are 2% and 3% respectively. The error in kinetic energy obtained by measuring mass and speed will be
(a) 12% (b) 10% (c) 8% (d) 2%
Answer: C

6. The density of a cube is measured by measuring its mass and length of its sides. If the maximum error in the measurement of mass and length are 4% and 3% respectively, the maximum error in the measurement of density will
(a) 7% (b) 9% (c) 12% (d) 13%
Answer: D

7. Which one of the following groups have quantities that do not have the same dimensions?
(a) pressure, stress (b) velocity, speed (c) force, impulse (d) work, energy
Answer: C

8. The dimensions of Planck’s constant are same as
(a) energy (b) power  (c) momentum (d) angular momentum
Answer: D

9. The ratio of the dimension of Planck’s constant and that of the moment of inertia is the dimension of
(a) time (b) frequency (c) angular momentum (d) velocity
Answer: B

10. If the error in the measurement of radius of a sphere is 2%, then the error in the determination of volume of the sphere will be:
(a) 4% (b) 6% (c) 8% (d) 2%
Answer: B

 

Latest Physics Quiz on the Internet

11. Which two of the following five physical parameters have the same dimensions? (A) Energy density   (B) Refractive index (C) Dielectric constant (D) Young’s modulus (E) Magnetic field
(a) (B) and (D) (b) (C) and (E) (c) (A) and (D) (d) (A) and (E)
Answer: C

12. The density of material in CGS system of units is 4g/cm3. In a system of units in which unit of length is 10 cm and unit of mass is 100 g, the value of density of material will be
(a) 0.4 (b) 40 (c) 400 (d) 0.04
Answer: B

13. The pair of quantities having same dimensions is
(a) Young’s modulus and energy (b) impulse and surface tension (c) angular momentum and work (d) work and torque
Answer: D

14. A train of 150 metre long is going towards north direction at a speed of 10 m/s. A parrot flies at the speed of 5 m/s towards south direction parallel to the railway track. The time taken by the parrot to cross the train is
(a) 12 sec (b) 8 sec (c) 15 sec (d) 10 sec
Answer: D

15. What will be the ratio of the distances moved by a freely falling body from rest in 4th and 5th seconds of journey?
(a) 4: 5 (b) 7: 9 (c) 16: 25 (d) 1: 1
Answer: B

16. A car covers the first half of the distance between two places at 40 km/h and other half at 60 km/h. The average speed of the car is
(a) 40 km/h (b) 48 km/h (c) 50 km/h (d) 60 km/h
Answer: B

17. A bus travelling the first one third distance at a speed of 10 km/h, the next one third at 20 km/h and the last one-third at 60 km/h. The average speed of the bus is
(a) 9 km/h (b) 16 km/h (c) 18 km/h (d) 48 km/h 6. A car moves a distance of 200 m. It covers
Answer: C

18. A car moves a distance of 200 m. It covers the first half of the distance at speed 40 km/h and the second half of distance at speed v. The average speed is 48 km/h. Find the value of v
(a) 56 km/h (b) 60 km/h (c) 50 km/h (d) 48 km/h
Answer: B

19. A body is thrown vertically upward from the ground. It reaches a maximum height of 20 m in 5 sec. After what time, it will reach the ground from its maximum height position?
(a) 2.5 sec (b) 5 sec (c) 10 sec (d) 25 sec
Answer: B

20. If a car at rest accelerates uniformly to a speed of 144 km/h in 20 s, it covers a distance of
(a) 2880 m (b) 1440 m (c) 400 m (d) 20 m
Answer: C

 

Physics Quiz in English 2017

21. A car moving with a speed of 40 km/h can be stopped by applying brakes at least after 2 m. If the same car is moving with a speed of 80 km/h, what is the minimum stopping distance?
(a) 8 m (b) 6 m (c) 4 m (d) 2 m
Answer: A

22. Two bodies, A (of mass 1 kg) and B (of mass 3 kg), are dropped from heights of 16m and 25m, respectively. The ratio of the time taken by them to reach the ground is
(a) 12/5 (b) 5/12 (c) 4/5 (d) 5/4
Answer: C

23. A man of 50 kg mass is standing in a gravity free space at a height of 10 m above the floor. He throws a stone of 0.5 kg mass downwards with a speed 2 m/s. When the stone reaches the floor, the distance of the man above the floor will be:
(a) 9.9 m (b) 10.1 m (c) 10 m (d) 20 m
Answer:  B

243. A bus is moving on a straight road towards north with a uniform speed of 50 km/hour turns through 90°. If the speed remains unchanged after turning, the increase in the velocity of bus in the turning process is
(a) 70.7 km/hour along south-west direction (b) zero (c) 50 km/hour along west (d) 70.7 km/hour along north-west direction.
Answer: A

25. When milk is churned, cream gets separated due to
(a) centripetal force (b) centrifugal force (c) frictional force (d) gravitational force
Answer: B

26. When a body moves with a constant speed along a circle
(a) its velocity remains constant (b) no force acts on it (c) no work is done on it (d) no acceleration is produced in it
Answer: C

27. Which of the following is not a vector quantity?
(a) speed (b) velocity   (c) torque (d) displacement
Answer: A

28. A ball of mass 0.25 kg attached to the end of a string of length 1.96 m is moving in a horizontal circle. The string will break if the tension is more than 25 N. What is the maximum speed with which the ball can be moved?
(a) 14 m/s (b) 3 m/s (c) 5 m/s (d) 3.92 m/s
Answer: A

29. A 500 kg car takes a round turn of radius 50 m with a velocity of 36 km/h. The centripetal force is
(a) 250 N (b) 750 N (c) 1000 N (d) 1200 N
Answer: C

30. The angle between two vectors of magnitude 12 and 18 units when their resultant is 24 units, is
(a) 63º 51´ (b) 75º 52´ (c) 82º 31´ (d) 89º 16´
Answer: B

 

Quiz Questions about Physics with Answers

31. A body of mass 0.4 kg is whirled in a vertical circle making 2 rev/sec. If the radius of the circle is 1.2 m, then tension in the string when the body is at the top of the circle, is
(a) 41.56 N (b) 89.86 N (c) 109.86 N (d) 115.86 N.
Answer: A

32. A stone tied with a string, is rotated in a vertical circle. The minimum speed with which the string has to be rotated
(a) is independent of the mass of the stone (b) is independent of the length of the string (c) decreases with increasing mass of the stone (d) decreases with increasing length of the string
Answer: A

33. A person swims in a river aiming to reach exactly opposite point on the bank of a river. His speed of swimming is 0.5 m/s at an angle 120º with the direction of flow of water. The speed of water in stream is
a) 1.0 m/s (b) 0.5 m/s (c) 0.25 m/s (d) 0.43 m/s.
Answer: C

34. Two projectiles are fired from the same point with the same speed at angles of projection 60º and 30º respectively. Which one of the following is true?
(a) Their maximum height will be same (b) Their range will be same (c) Their landing velocity will be same (d) Their time of flight will be same
Answer: B

35. A child is swinging a swing. Minimum and maximum heights of swing from earth’s surface are 0.75 m and 2m respectively. The maximum velocity of this swing is
(a) 5 m/s (b) 10m/s (c) 15 m/s (d) 20m/s
Answer: A

36. Two particles of mass M and m are moving in a circle of radii R and r. If their time-periods are same, what will be the ratio of their linear velocities?
(a) MR: mr (b) M: m (c) R: r (d) 1: 1
Answer: C

37. From a 10 m high building a stone ‘A’ is dropped, and simultaneously another identical stone ‘B’ is thrown horizontally with an initial speed of 5 ms–1. Which one of the following statements is true?
(a) It is not possible to calculate which one of the two stones will reach the ground first (b) Both the stones (‘A’ and ‘B’) will reach the ground simultaneously (c) ‘A’ stone reaches the ground earlier than ‘B’ (d) ‘B’ stone reaches the ground earlier than ‘A’
Answer: B

38. The vector sum of two forces is perpendicular to their vector differences. In that case, the forces
(a) cannot be predicted (b) are equal to each other (c) are equal to each other in magnitude (d) are not equal to each other in magnitude
Answer: C

39. The circular motion of a particle with constant speed is
(a) periodic but not simple harmonic (b) simple harmonic but not periodic (c) periodic and simple harmonic (d) neither periodic nor simple harmonic
Answer: A

40. A car runs at a constant speed on a circular track of radius 100 m, taking 62.8 seconds in every circular loop. The average velocity and average speed for each circular loop respectively, is
(a) 0, 10 m/s (b) 10 m/s, 10 m/s (c) 10 m/s, 0 (d) 0, 0
Answer: A

 

Physics Study Material Quiz Questions

41. Starting from rest, a body slides down a 45° inclined plane in twice the time it takes to slide down the same distance in the absence of friction. The coefficient of friction between the body and the inclined plane is
(a) 0.80 (b) 0.75 (c) 0.25 (d) 0.33
Answer: B

42. Two bodies of masses m and 4m are moving with equal kinetic energies. The ratio of their linear momenta will be
(a) 1: 4 (b) 4: 1 (c) 1: 2 (d) 2: 1
Answer: C

43. A 4 kg mass and 1 kg are moving with equal kinetic energies. The ratio of the magnitudes of their linear momenta is
(a) 1: 2 (b) 1: 1 (c) 2: 1 (d) 4: 1
Answer: C

44. A heavy uniform chain lies on horizontal table top. If the coefficient of friction between the chain and the table surface is 0.25, then the maximum fraction of the length of the chain that can hang over one edge of the table
(a) 20% (b) 25% (c) 35% (d) 15%
Answer: A

45. Physical independence of force is a consequence of
(a) third law of motion (b) second law of motion (c) first law of motion (d) all of these laws
Answer: C

46. A shell is fired from a cannon, it explodes in mid air, its total
(a) momentum increases (b) momentum decreases (c) K.E. increases (d) K.E. decreases
Answer: C

47. If the force on a rocket moving with a velocity of 300 m/sec is 345 N, then the rate of combustion of the fuel, is
(a) 0.55 kg/sec (b) 0.75 kg/sec (c) 1.15 kg/sec (d) 2.25 kg/sec
Answer: C

48. If a cricketer catches a ball of mass 150 gm moving with a velocity of 20 m/s, then he experiences a force of (Time taken to complete the catch is 0.1 sec.)
(a) 300 N (b) 30 N (c) 3 N (d) 0.3 N
Answer: B

49. A body of mass M hits normally a rigid wall with velocity V and bounces back with the same velocity. The impulse experienced by the body is
(a) MV (b) 1.5 MV (c) 2 MV (d) zero
Answer: C

50. A stone is dropped from a height h. It hits the ground with a certain momentum P. If the same stone is dropped from a height 100% more than the previous height, the momentum when it hits the ground will change by:
(a) 68% (b) 41% (c) 200% (d) 100%
Answer: B

 

Read: Physics, Physics Quiz, Latest Chemistry Questions Answers

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.