111 Mathematics Quiz Questions Answers – Learn About Maths – Latest Mathematics General Knowledge Quiz

0

Mathematics Quiz Questions Answers – Learn About Maths – Latest Mathematics General Knowledge Quiz

Mathematics Quiz Questions

 

Mathematics Quiz Questions History of Mathematics Part 1

Mathematics Quiz 1 – 10

1) In which civilization dot patterns were first employed to represent numbers?
Answer: Chinese.

2) The ancient Babylonians had their number system based on?
Answer: 60.

3) Which number system was commonly employed in various ancient civilizations and is even today in some regions?
Answer: Five.

4) In which ancient civilization, numbers were for the first time represented by words?
Answer: Indian.

5) In which numerals X, M, V, L, etc. belong to?
Answer: Roman numerals.

6) In which ancient civilization, odd and even numbers were divided into two sets, the odd ones denoted as males and the even females?
Answer: Chinese.

7) Among the numbers – Fibonacci, Kaprekar, Mersenne and Figurate numbers which one is ancient in origin?
Answer: Figurate number.
8) Apart from the number system, ancient Indians are held in high esteem for their contributions to the field. What is it?
Answer: Indeterminate equations.

9) Who wrote an elaborate history of Greek geometry from its earliest origins?
Answer: Eudemus.

10) Which natural phenomenon was employed in ancient times to estimate the heights of objects?
Answer: Shadows cast by the sun.

 

Mathematics Quiz Questions History of Mathematics Part 2

Mathematics Quiz 11 – 10

11) The Babylonian geometry mainly boils down to solving?
Answer: Algebraic equations.

12) Which mathematician contemplated the creation of universal language ‘Characteristica universalis’ and a precise science of reasoning ‘Calculus ratiocinator’?
Answer: G.W Leibniz.

13) It is claimed that the priest architects of Egypt could lay out a right angle with the aid of a rope divided in to a ratio by three knots. What is this ratio?
Answer: 3:4:5

14) Zephirum, lziphra, Cenero and Sifr are different names of _?
Answer: Zero.

15) The pyramids of Egypt are monuments to truths about?
Answer: Triangles.

16) Which ancient book contains 64 Hexagrams?
Answer: The book of changes (It is a Chinese text)

17) Which mathematician prepared the trigonometric tables seen in a modern textbook?
Answer: Claudius Ptolemy.

18) Who wrote one of the oldest documents on mathematics, Rhind Papyrus’?
Answer: Ahmose.

19) Which ancient school odd thought believed that the universe is primarily made of numbers?
Answer: Pythagorean.

20) The most popular method of long multiplication ‘Gelosia’ in the 15th and 16th century world had its origin in _?
Answer: India.

 

Mathematics Quiz Questions History of Mathematics Part 3

Mathematics Quiz 21 – 30

21) ‘A figure and a platform, not a figure and six pence’ was the motto amongst _?
Answer: Ancient Greek Mathematicians.

22) Which is the most remarkable Babylonian mathematical table?
Answer: Plimpton 322.

23) In the Stonehenge, the primitive astronomical observatory, stones arranged almost in the form of a _?
Answer: Circle.

24) Where were red and black colored rods employed to denote positive and negative numbers respectively?
Answer: China.

25) Where has been found an ivory scale of linear measurement of the time of the Indus Valley Civilization?
Answer: Lothal.

27) The Antikythera device found in an ancient shipwreck of a Greek island was?
Answer: An analog computer.

28) Which device was popular in Europe for counting purpose during 1200 to 1800?
Answer: Counting board.

29) When did the monumental “Principia Mathematica’ of A.N Whitehead and Bertrand Russell appear?
Answer: 1910.

30) When was ‘Rhind Papyrus’ oldest document on Mathematics discovered?
Answer: 1858.

 

Mathematics Quiz Questions Mathematics Books and Authors Part 1

Mathematics Quiz 31 – 40

31) Russell Maloney‘s story book gives an idea about statistics. Name this book.
Answer: Inflexible logic.

32) This classic of Plato contains reference to numbers whose significance is still being dugout by mathematicians. Name it.
Answer: Flatland.

33) Who is the author of geometry oriented science fiction Flatland?
Answer: Edwin A. Abbot.

34) “The world can be made intelligent in terms of right angles” This statement was made in a world famous classic of Plato. Which is that classic?
Answer: The Timaeus.

35) Who explains his experience in a one dimensional world as a depicted in the classic science fiction Flatland?
Answer: A square.

36) Which story shows how the law of average fails?
Answer: The Law.

37) Who is the author of this book “The Law”?
Answer: Robert M. Coates.

38) “The senses delight in things duly proportional” who made this statement relating beauty to mathematics?
Answer: Thomas Aquinas.

39) Who said “music is the pleasure of the human soul experiences from counting without being aware that it is counting”?
Answer: G. W. Leibniz.

40) Who forwarded in his books this motto “The purpose of computing is insight, not numbers”?
Answer: Richard W. Hamming.

 

Mathematics Quiz Questions Mathematics Books and Authors Part 2

Mathematics Quiz 41 – 50

41) An artist as well as mathematician, he wrote a book on geometrical and perspective meant for artists. Who was he?
Answer: Albrecht Durer.

42) Who said “the power is not in the hands of the few but information in the hands of the many”?
Answer: John Naisbitt.

43) Which books on mathematics has been described as a “scientific poem”?
Answer: Mecanique Analytique.

44) Who is the author of “Mecanique Analytique”?
Answer: Joseph Lagrange.

45) Himself an esteemed philosopher of mathematics, he wrote solely and extensively on the philosophy of mathematics. Who is he?
Answer: Ludwig Wittgenstein.

46) Who is the author of classic “Principia Mathematica”?
Answer: A. N. Whitehead and Bertrand Russell.

47) Who wrote one of the greatest mathematical treatises of ancient times the “Arithmetica”?
Answer: Diophantus.

48) Who wrote “A Mathematician‘s Apology”?
Answer: G. H Hardy.

49) Who wrote the first textbook on differential calculus?
Answer: Marquis de l’Hôpital.

50) Who is the author of “The Fractal Geometry of Nature” an important contribution to understanding form and complexity in the physical universe?
Answer: Benoit Mandelbrot.

 

Mathematics Quiz Questions Mathematics Books and Authors Part 3

Mathematics Quiz 51 – 60

51) Who wrote the classic “Paradoxes of the Infinite”?
Answer: Bernhard Bolzano.

52) Who wrote “Liber Abaci” which introduced the Indian number system and zero to the Europe?
Answer: Leonardo da Pisa.

53) Which mathematician wrote “Discourse of Method” in bed when he was hardly 16 years old and had studied mathematics for a few months only?
Answer: Rene Descartes.

54) Who wrote the classic “On Growth and Form” a mathematical treatment of natural history?
Answer: D’Arcy Wentworth Thompson.

55) Who wrote the popular “One, Two, Thre… Infinity” a book on numbers and their relationship with the cosmos?
Answer: George Gamow.

56) Who is the author of “Mathematical Ideas, Their Nature and Use”?
Answer: Jagjit Singh.

57) Who wrote the recent mathematical masterpiece “Godel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid”?
Answer: James R. Newman.

58) Who discovered the oldest document on mathematics?
Answer: A. Henry Rhind.

59) Who wrote the witty and amusing book “A Budget of Paradoxes”?
Answer: Augustus De Morgan.

60) Who is the author of the classic “Men of Mathematics”?
Answer: E. T. Bell.

 

Mathematics Quiz Questions Pathfinders Inventors and Founders of Mathematics Part 1

Mathematics Quiz 61 – 70

61) Who hit upon the idea of “Cartesian coordinate”?
Answer: Rene Descartes.

62) Who is the discoverer of conic sections?
Answer: Menaechmus.

63) Who formulated the concept of “Fractals”?
Answer: Benoit Mandelbrot.

64) Who provided that π2 is irrational?
Answer: Adrien Marie Legendre.

65) Who is the not so well known father of statistics?
Answer: John Graunt.

66) Who discovered the “Isogonic Centre” of the triangle?
Answer: Evangelista Torricelli.

67) Who formulated “the Incompleteness Theorem” no theory of all mathematics is finitely describable, consistent and complete?
Answer: Kurt Godel.

68) Who is the originator of the game theory is now applied to business, war etc.?
Answer: John Von Neumann.

69) Who proved that transcendental numbers exist?
Answer: Joseph Liouville.

70) Who is the father of mathematical physics?
Answer: Daniel Bernoulli.

 

Mathematics Quiz Questions Pathfinders Inventors and Founders of Mathematics Part 2

Mathematics Quiz 71 – 80

71) Who discovered the science of infinity?
Answer: George Cantor.

72) Which mathematician gave a global plan to solve a mathematical problem?
Answer: George Polya.

73) Who invented the invention of integral calculus?
Answer: Francesco Bonaventura Cavalieri.

74) Who invented logarithm for faster calculations?
Answer: John Napier.

75) Who invented the slide rule?
Answer: William Oughtred.

76) Who invented the method of exhaustion for determining the areas and volume of geometrical figures and solids respectively?
Answer: Eudoxus.

77) G.H Leibniz invented calculus. But one famous scientist also simultaneously invented calculus. Name him.
Answer: Isaacs Newton.

78) Who is the inventor of superellipse?
Answer: Piet Hein.

79) Who invented the integrator, an instrument which gives the value of definite integrals?
Answer: James Thomson.

80) Who invented the first chess playing machine?
Answer: Leonardo Torres y Quevedo.

 

Mathematics Quiz Questions Pathfinders Inventors and Founders of Mathematics Part 3

Mathematics Quiz 81 – 90

81) Who invented “Quaternions”?
Answer: William R. Hamilton.

82) Who invented what is known as “descriptive geometry”?
Answer: Gaspard Monge.

83) Who founded the mathematical theory of information?
Answer: Claude Shannon.

84) Who is considered the founder of trigonometry?
Answer: Hipparchus.

85) Who laid the foundation of matric algebra?
Answer: Arthur Cayley.

86) Who founded the subject of vector analysis?
Answer: Josiah Williarrd Gibbs.

87) Who founded the subject of functional analysis?
Answer: Thomas Bayes.

88) Who is the founder of modern theory of numbers?
Answer: Pierre de Fermat.

89) Who founded the subject of projective geometry?
Answer: Girard Desargues.

90) It is said that he laid the foundation of calculus in geometrical form before it was actually invented by others. Who was he?
Answer: Isaac Barrow.

 

Mathematics Quiz Questions Instruments and Machines in Mathematics Part 1

Mathematics Quiz 91 – 100

91) Which is the instrument that measures angles, sideways, or up and down for making maps?
Answer: Theodolite.

92) Which device is employed only for multiplying and dividing numbers?
Answer: Slide rule.

93) Which is the instrument employed for drawing large circles?
Answer: Beam compass.

94) Which is the instrument commonly used for measuring angles?
Answer: Angles Protractor.

95) Which device is used for measuring the area of an irregular plane figure?
Answer: Planimeter.

96) Which is the instrument is used for measuring the angle of sun above the horizon?
Answer: Sextant.

97) Which instrument is used for measuring the curvature of a surface?
Answer: Spherometer.

98) Which is the mechanic device employed for determining areas under curves?
Answer: Integraph.

99) Which is believed to be the most ancient device used for calculation purpose?
Answer: Abacus.

100) Which is the instrument employed for drawing straight lines?
Answer: Straight edge.

 

Mathematics Quiz Questions Instruments and Machines in Mathematics Part 2

Mathematics Quiz 101 – 111

101) What is the instrument employed to measure the angle a star makes with the horizon?
Answer: Astrolabe.

102) Napier’s bone’s was a device _?
Answer: For multiplying, dividing and taking square roots of numbers.

103) Which is the calculating machine that caught the imagination of the public and convinced it of the arrival of an “electronic brain”?
Answer: Harvard Mark I

104) Who built the first logic machine which could solve problems in formal logic?
Answer: Charles Stanhope.

105) He built the first workable logic machine which could solve a problem faster than a human being. Who is he?
Answer: William Stanley Jevons.

106) Which is the first code breaking machine?
Answer: Colossus.

107) Who built the first automatic calculating machine?
Answer: Howard H. Alken.

108) Which is the device popular from the time of ancient Egypt for generating random numbers?
Answer: Cubical dice.

109) Who built the first calculating machine that solved different equations?
Answer: Vannevar Bush.

110) Which game did a thinking machine play for the first time?
Answer: Chess.

111) It is an imaginary yet profound machine composed simply of a tape and a scanner. What is it?
Answer: Turing machine.

 

Read Quiz Questions and Answers

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.