History of Physics – Physics Quiz Questions Answers

0

History of physics Quiz Questions

 

Physics Quiz

 

History of Physics Part 1

Physics Quiz Question 1-10

 

1) Who was the first pre-Socratic philosopher to suggest that matter could neither be created nor destroyed?

Answer: Parmenides.

2) In 1729 AD, Pieter Van Musschenbroek used the term ‘PHYSICS’ for the first time. What was the subject called so far?

Answer: Natural philosophy.

3) Which Greek philosopher suggested that the material world was composed of four basic elements – air, water, fire and earth?

Answer: Empedocles.

4) Who in 1231 was the first to describe the science of optics?

Answer: Robert Grosseteste.

5) Who was burnt to death for suggesting that the sun might be an ordinary star?

Answer: Giordano Bruno.

6) Who in 1643 was the first person to create vacuum above the liquid?

Answer: Evangelista Torricelli.

7) Who in 1786 invented the gold leaf electro scope?

Answer: Abraham Bennet.

8) Who encouraged Newton to write his idea for principia?

Answer: Edmund Halley.

9) Who in 1808 discovered polarization of light and introduced the term ‘Polarization’?

Answer: Etienne-Louis Malus.

10) The first scientist to apply scientific reasoning to cosmology was Rene Descartes. What was his theory called?

Answer: Vortex Theory.

 

History of Physics Part 2

Physics Quiz Question 11-20

 

11) In which year did Otto Von Guericke demonstrate his famous Magdeburg experiment dealing vacuum?

Answer: 1672.

12) Who was the first to attack Newton’s Corpuscular theory of light?

Answer: Thomas Young.

13) Who was the first person to design models of flying machine?

Answer: Leonardo da Vinci.

14) Who in 1749 developed a method for making an artificial magnet?

Answer: John canton.

15) Hydrodynamica gave explanation of Bernoulli’s theorem in 1738. Who was the first to suggest this theorem?

Answer: Daniel Bernoulli.

16) Who invented Leyden jar?

Answer: Pieter Van Musschenbroek and  Ewald Georg von Kleist.

17) Which famous Danish physicist in 1675 measured the speed of light?

Answer: Romer.

18) What did Sir William Herschel discover in 1800?

Answer: Infra-red radiation.

19) In which year did G.S. Ohm formulate Ohm’s law?

Answer: 1827.

20) In which year did A. Michelson and E. Morley conduct their experiment to verify the existence of ether?

Answer: 1887.

 

History of Physics Part 3

Physics Quiz Question 21-30

 

21) Who in 1939 suggested the name meson for middle-weight particles?

Answer: Homi J. Bhabha.

22) What is the importance of 2nd December 1942?

Answer: The creation of the first controlled chain reaction.

23) Which philosopher conjectured that if the moon did not move, it would fall upon the earth?

Answer: Anaxagoras.

24) Who said, “A bird is an instrument working according to the mathematical laws”?

Answer: Leonardo da Vinci.

25) Who said, “All falling bodies, irrespective of their size, descend at the same speed”?

Answer: Galileo Galilei.

26) Which Austrian physicist developed the philosophy that all knowledge is simply sensation?

Answer: Ernest Mach.

27) Who contemplated “A freely floating magnet orients itself in the north-south direction?

Answer: Robert Norman.

28) Who gave the idea “Electricity flows through space from heated metal”?

Answer: Thomas Alva Edison.

29) “Moving particles have wave characteristics.” Who proposed the idea first?

Answer: Victor de Broglie.

30) Who suggested that light is made up of packets of energy known as protons?

Answer: Albert Einstein.

 

History of Physics Part 4

Physics Quiz Question 31-40

31) Who was the first to suggest this idea “Radiant energy can be emitted and absorbed by atoms only in discrete amounts called ‘quanta’ ”?

Answer : Max Planck

32) Who first contemplated “the speed of tight is the same no matter how it is measured”?

Answer : Albert Einstein

33) Who was the first to suggest that matter and energy are inter changeable?

Answer : Albert Einstein

34) Who first formulated the idea that ‘a moving rod contracts in the direction of its motion’?

Answer : Lorentz and Fitzgerald independently

35) Who first proposed the concept of atomic number?

Answer : Henry Moseley

36) Who, in 1829, was the first scientist to suggest that the spectral line should be used as a standard of length?

Answer : Jacques Babinet

37) Who formulated the idea ‘the farther away a galaxy is, the faster it is moving’?

Answer : Edwin Hubble

38) Who gave the idea, “the light in proceeding from point to point travels along the route which minimizes file time required”?

Answer : Pierre de Fermat

39) Who was the first to think, “The period of oscillation of a pendulum is independent of its amplitude”?

Answer : Galileo

40) Who was the first to give the idea, “Each pure substance has its own characteristic spectrum”?

Answer : Gustav Kirchhoff

 

History of Physics Part 5

Physics Quiz Question 41-47

41) Who was first to think about “A pivoted magnetic needle placed parallel to a wire carrying an electric current makes oscillation”?

Answer : Hans Christian Oersted

42) Who was first to suggest “A planet moves most quickly when it is closest to the sun, but slows down as it moves farther away”?

Answer : Johannes Kepler

43) “Regular strokes of the pendulum could be utilized in the accurate measurement of time”

Who was the first to advance this idea?

Answer : Galileo Galilee

44) 8 Nov. 1895 is an important date in the history of physics. What is it?

Answer : Roentgen discovered the X-rays

45) In 1752, Benjamin Franklin conducted the famous kite experiment. What did it suggest?

Answer : Lightning is a form of electricity

46) In which year did Luigi Galvani discover, albeit accidently, the action of electricity on the muscles of a dissected frog?

Answer : 1771

47) What is the important event which took place in 1665?

Answer: The discovery of Newtonian laws of gravitation

 

Read : Atomic Structure QuizPhysics QuizGeneral Knowledge and Quiz Questions

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.