Geography Quiz Questions Answers – How Good is Your Geography Knowledge – Learn More About Geography

0

Geography Answers – How Good is Your Geography – Learn More About Geography

 

Geography Quiz Questions Answers - How Good is Your Geography Knowledge - Learn More About Geography

 

Geography Online Quiz

 

1. The lowermost layer of the atmosphere is:
(a) Troposphere
(b) Ionosphere
(c) Stratosphere
(d) Exosphere

Answer: A

 

2. The order of the layers in the atmosphere starting from lowermost to the uppermost layer is:
(a) Ionosphere, Exosphere, Stratosphere, Troposphere
(b) Stratosphere, Troposphere, Ionosphere, Exosphere
(c) Troposphere, Stratosphere, Ionosphere, Exosphere
(d) Troposphere, Ionosphere, Exosphere, Stratosphere

Answer: C

 

3. The most prominent gases in the atmosphere in terms of volume are:
(a) Nitrogen and Methane
(b) Nitrogen and Oxygen
(c) Oxygen and CO2
(d) Hydrogen and Nitrogen

Answer: B

 

4. The weather phenomenon takes place in:
(a) Stratosphere
(b) Troposphere
(c) Exosphere
(d) Ionosphere

Answer: B

 

5. Which layer of the atmosphere maintains an almost uniform temperature?
(a) Troposphere
(b) Exosphere
(c) Stratosphere
(d) Ionosphere

Answer: C

 

6. Which gas in the atmosphere absorbs ultraviolet rays:
(a) Methane
(b) Nitrogen
(c) Ozone
(d) Helium

Answer: C

 

7. Which layer of the atmosphere contains electrically charged particles called ions which are best suited for wireless communication?
(a) Stratosphere
(b) Ionosphere
(c) Exosphere
(d) Troposphere

Answer: B

 

8. Which layer of the atmosphere is rich in ozone that absorbs ultraviolet radiation from the sun?
(a) Exosphere
(b) Troposphere
(c) Stratosphere
(d) None of these

Answer: C

 

9. Which is the desert layer of atmosphere?
(a) Ionosphere
(b) Troposphere
(c) Stratosphere
(d) Exosphere

Answer: B

 

10. Why is the Stratosphere ideal for flying jet aircraft?
(a) This layer is rich in ozone
(b) The temperature is contrast hence ideal for aircraft engine efficiency
(c) This layer is out of the fly range
(d) Because of the absence of clouds and other weather phenomena

Answer: D

 

11. Farrels’s law is concerned with the:
(a) Direction of winds
(b) Velocity of winds
(c) Intensity of waves
(d) None of these

Answer: A

 

12. What is a cyclone?
(a) A low pressure system with clockwise winds in the Northern hemisphere
(b) A high pressure system with anticlockwise winds in the Northern hemisphere
(c) A low pressure system with anticlockwise winds in the Northern hemisphere
(d) A high pressure system with clockwise winds in the Northern hemisphere

Answer: C

 

13. Anticyclone is:
(a) Low pressure system with clockwise winds in the Northern hemisphere
(b) High pressure system with clockwise winds in the Northern hemisphere
(c) Low pressure system with clockwise winds in the Southern hemisphere
(d) None of these

Answer: B

 

14. An upper air wind system with very high velocities occurs in certain parts of the atmosphere is called:
(a) A cyclone
(b) An anticyclone
(c) Monsoon
(d) A jet stream

Answer: D

 

15. Barkhans are formed as a result of:
(a) Winds
(b) Glaciers
(c) Underground water
(d) Storms

Answer: A

 

16. What is a tornado?
(a) A very high pressure centre
(b) A very low pressure centre
(c) A very high ocean wave
(d) A planetary wind

Answer: B

 

17. The pressure exerted by the atmosphere at sea level is:
(a) Five kg/sq cm
(b) One kg/sq cm
(c) Two kg/sq cm
(d) Ten pound/sq cm

Answer: B

 

18. What is the immediate cause of winds?
(a) Rotation of the earth
(b) Pressure gradient
(c) Land and sea distribution
(d) Coriolis effect

Answer: B

 

19. What produces the Coriolis effect?
(a) Earth’s revolution
(b) Earth’s rotation
(c) Earth’s acceleration
(d) Pressure gradient due to gravity

Answer: B

 

20. During night the flow of cold air from mountain tops to the valley are called:
(a) Land breeze
(b) Valley wind
(c) Katabatic wind
(d) Trade wind

Answer: C

 

21. What is the percentage of Carbon dioxide in air?
(a) 28%
(b) 78%
(c) 3.4%
(d) 0.03%

Answer: D

 

22. When the pressure belts shift what happens to the wind belts?
(a) Wind belts do not shift with the pressure belts
(b) Wind belts shift in the opposite direction
(c) Wind belts shift sometimes
(d) Wind belts shift in the same direction as of the pressure belts

Answer: D

 

23. Which of the following is not a planetary wind?
(a) Trade wind
(b) Westerlies wind
(c) Easterlies winds
(d) All the above

Answer: C

 

24. The seasonal contrast in pressure between sea and land gives rise to:
(a) Westerly wind
(b) Trade wind
(c) Sea breeze
(d) Monsoon

Answer: D

 

25. Trade winds are strongest in:
(a) Winter season
(b) Rainy season
(c) Summer season
(d) Spring season

Answer: A

 

Online Latest Geography Quiz and Answers

 

26. When does the atmosphere get heated up the maximum?
(a) At noon
(b) After midday
(c) In the forenoon
(d) In the evening

Answer: B

 

27. ‘Roaring Forties’ mean:
(a) Low magnitude tidal wave
(b) Low velocity trade winds
(c) High velocity westerly winds
(d) Low velocity polar winds

Answer: C

 

28. Nitrogen helps in:
(a) Allowing the rain to come
(b) Controlling pressure
(c) Population control
(d) Controlling burning

Answer: D

 

29. The process by which water vapour changes into water is called:
(a) Condensation
(b) Vapourization
(c) Evaporation
(d) Sublimation

Answer: A

 

30. Maximum seasonal contrasts occur in ……………. regions.
(a) Polar
(b) Temperate
(c) Equatorial
(d) Tropical

Answer: D

 

31. Fog is a …………….
(a) Cloud
(b) A cirrostratus cloud
(c) A low stratus cloud
(d) A dirty air

Answer: C

 

32. Which of the following is not a variable constituent of the atmosphere?
(a) Water vapour
(b) Dust particles
(c) Nitrogen
(d) Carbon dioxide

Answer: C

 

33. What are clouds?
(a) Accumulated steam
(b) Falling rain
(c) Condensed moisture in the form of very minute water drops and ice particles
(d) Accumulation of condensed water

Answer: C

 

34. ‘Cirrus’ is:
(a) A hail-bearing cloud
(b) A low cloud
(c) Accumulated vapour
(d) A high cloud

Answer: D

 

35. The velocity of the winds is related to:
(a) Temperature
(b) Pressure gradient
(c) Rotation of the earth
(d) Revolution of the earth

Answer: B

 

36. What are the causes of low pressure in the equatorial region?
(a) High temperature and high centrifugal force
(b) Low humidity
(c) High humidity
(d) Low pressure

Answer: A

 

37. The Leeward side of a mountain which does not receive rain is known as the:
(a) Rain-shadow area
(b) Katabatic area
(c) Desert area
(d) Dry zone

Answer: A

 

38. Which causes maximum reflection of light in the atmosphere?
(a) Ozone
(b) Dust particles
(c) Carbon dioxide molecules
(d) Water vapour

Answer: B

 

39. Most important element of climate is:
(a) Humidity
(b) Pressure
(c) Rainfall
(d) Temperature

Answer: D

 

40. ‘Blizzard’ mostly occur at:
(a) Temperate zone
(b) Equatorial zone
(c) Tropical zone
(d) Antarctic zone

Answer: D

 

41. The reason behind ‘the warm air rises up’ is:
(a) Warm air is heavier
(b) Warm air is lighter and less dense
(c) It is the nature of the warm air
(d) None of the above

Answer: B

 

42. Seasonal contrast are maximum at:
(a) High latitude
(b) Subtropical
(c) Mid-latitude
(d) Very high latitude

Answer: C

 

43. Name the countries which are affected by Westerlies:
(a) Columbia, Western Europe
(b) New Zealand
(c) South-west Africa
(d) All the above

Answer: D

 

44. Climate of a place depends mainly upon:
(a) Distance from sea
(b) Latitude
(c) Direction of winds
(d) Ocean current

Answer: B

 

45. By the term Solar Constant we mean:
(a) Energy emitted by sun
(b) Distance of the sun
(c) Area of the sun
(d) Mass of the sun

Answer: A

 

46. When the temperature rises, the relative humidity:
(a) Increases
(b) Remains the same
(c) Decreases
(d) Not affected

Answer: C

 

47. High-speed winds in the mid-latitude are known as:
(a) Mistral
(b) Foehn
(c) Jet streams
(d) Westerlies

Answer: C

 

48. When humid air condenses on cool surface, ……………. is caused.
(a) Dew
(b) Hail
(c) Cirrus
(d) None of the above

Answer: A

 

49. The tropical cyclone is called ……………. in the Bay of Bengal.
(a) Willy-Willy
(b) Depressions
(c) Typhoon
(d) Mistral

Answer: B

 

50. Which of the following is not a planetary wind?
(a) Easterlies
(b) Westerlies
(c) Drainage winds
(d) Trade winds

Answer: C

 

Read: Geography Quiz Questions Answers 2017 > Educational Geography General Knowledge Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.