Education General Knowledge Quiz with Answers – GK Quiz Questions

0

Education General Knowledge Quiz with Answers – GK Quiz Questions

Education General Knowledge Quiz with Answers - GK Quiz Questions

 

Education General Knowledge Quiz Questions

1. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s
A. largest railway station
B. highest railway station
C. longest railway station
D. None of the above
Answer: A
Grand Central Terminal (GCT; also referred to as Grand Central Station or simply as Grand Central) is a commuter, rapid transit (and former intercity) railroad terminal at 42nd Street and Park Avenue in Midtown Manhattan in New York City, United States. Built by and named for the New York Central and Hudson River Railroad in the heyday of American long-distance passenger rail travel, it covers 48 acres (19 ha) and has 44 platforms, more than any other railroad station in the world. Its platforms, all below ground, serve 30 tracks on the upper level and 26 on the lower, though only 43 tracks are currently in use for passenger service. The total number of tracks along platforms and in rail yards exceeds 100.

2. Fa-Hien was
A. the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya
B. the discoverer of Puerto Rico and Jamaica
C. the first Buddhist pilgrim of India to visit China
D. None of the above
Answer: A
Faxian (337 – c. 422) was a Chinese Buddhist monk who travelled by foot from China to India, visiting many sacred Buddhist sites in what are now Xinjiang, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh and Sri Lanka between 399-412 to acquire Buddhist texts. His journey is described in his important travelogue, A Record of Buddhist Kingdoms, Being an Account by the Chinese Monk Fa-Xian of his Travels in India and Ceylon in Search of the Buddhist Books of Discipline. Antiquated transliterations of his name include Fa-Hien and Fa-hsien.

3. Entomology is the science that studies
A. Behavior of human beings
B. Insects
C. The origin and history of technical and scientific terms
D. The formation of rocks
Answer: B
Entomology is the scientific study of insects, a branch of zoology. In the past the term “insect” was more vague, and historically the definition of entomology included the study of terrestrial animals in other arthropod groups or other phyla, such as arachnids, myriapods, earthworms, land snails, and slugs. This wider meaning may still be encountered in informal use.

4. Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in
A. increased height
B. retarded growth
C. weakening of bones
D. None of the above
Answer: A
Having an overactive pituitary gland is called hyperpituitarism. It is most commonly caused by noncancerous tumors. This causes the gland to secrete too much of certain kinds of hormones related to growth, reproduction, and metabolism, among other things.

5. Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of
A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. Australia
Answer: B
Eritrea is a northeast African country on the Red Sea coast. It shares borders with Ethiopia, Sudan and Djibouti. The capital city, Asmara, is known for its Italian colonial buildings, like St. Joseph’s Cathedral, as well as art deco structures. Italian, Egyptian and Turkish architecture in Massawa reflect the port city’s colorful history. Notable buildings here include St. Mariam Cathedral and the Imperial Palace.

 

Education in UK

6. GNLF stands for
A. Gorkha National Liberation Front
B. Gross National Liberation Form
C. Both option A and B
D. None of the above
Answer: A
Gorkha National Liberation Front (GNLF) is a political party in the Darjeeling District of West Bengal, India. It was formed in 1980 by Subhash Ghisingh with the objective of demanding a Gorkhaland state within India.

7. Garampani sanctuary is located at
A. Junagarh, Gujarat
B. Diphu, Assam
C. Kohima, Nagaland
D. Gangtok, Sikkim
Answer: B
Junagadh About this sound pronunciation is the headquarters of Junagadh district in the Indian state of Gujarat. The city is the 7th largest in Gujarat, located at the foot of the Girnar hills, 355 km south west of state capital Gandhinagar and Ahmedabad. Literally translated, Junagadh means “Old Fort”. An alternate etymology gives the name as coming from “Yonagadh”, literally “City of the Yona (Greeks),” referring to the ancient inhabitants of the city under the Indo-Greek Kingdom. It is also known as “Sorath”, the name of the earlier Princely State of Junagadh. After a brief struggle between India and Pakistan, Junagadh joined India on 9 November 1947. It was a part of Saurashtra state and later Bombay state. In 1960, after the Maha Gujarat movement, it became part of newly formed Gujarat state.

8. Gopal Krishna Gokhale
A. started as a maths teacher and rose to the position of the principal of Ferguson College, Pune
B. founded the servants of India Society
C. served as President of the Indian National Congress in 1905
D. All of the above
Answer: D
Gopal Krishna Gokhale CIE About this sound pronunciation (9 May 1866 – 19 February 1915) was one of the social and political leaders during the Indian Independence Movement against the British Empire in India. Gokhale was a senior leader of the Indian National Congress and founder of the Servants of India Society. Through the Society as well as the Congress and other legislative bodies he served in, Gokhale campaigned for Indian self-rule and also social reform. He was the leader of the moderate faction of the Congress party that advocated reforms by working with existing government institutions.

9. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
A. Physics and Chemistry
B. Physiology or Medicine
C. Literature, Peace and Economics
D. All of the above
Answer: D
The Nobel Prize is a set of annual international awards bestowed in several categories by Swedish and Norwegian institutions in recognition of academic, cultural, or scientific advances.

10. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to the smallest possible area due to the
A. force of adhesion
B. force of friction
C. centrifugal force
D. force of cohesion
Answer: D
Image result for force of cohesion
Cohesive forces are the intermolecular forces (such as those from hydrogen bonding and Van der Waals forces) which cause a tendency in liquids to resist separation. These attractive forces exist between molecules of the same substance.

11. Hitler party which came into power in 1933 is known as
A. Labor Party
B. Nazi Party
C. Ku-Klux-Klan
D. Democratic Party
Answer: B
The National Socialist German Workers’ Party, abbreviated NSDAP), commonly referred to in English as the Nazi, was a political party in Germany that was active between 1920 and 1945 and practiced the ideology of Nazism. Its precursor, the German Workers’ Party, existed from 1919 to 1920.

 

Read: Education GK Quiz Answers – Learn and Improve Your General Knowledge

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.