General Knowledge and Current Affairs Quiz – 9 January 2017

0

General Knowledge and Current Affairs Quiz – 9 January 2017

 

Current Affairs

 

Current Affairs Quiz – 9 January 2017

 

1. Which Indian personality has been honoured by US Embassy for Tuberculosis (TB) awareness?
A) Sri Sri Ravi
B) Shankar
C) Sushma Swaraj
D) Amitabh Bachchan

Answer: D

2. The book “Bose: The Indian Samurai – Netaji and the INA Military Assessment” has been authored by whom?
A) Sanjaya Baru
B) Sanjeev Sanyal
C) G D Bakshi
D) Ashok Tandon

Answer: C

3. Which of the following scheme to skill Indian youth seeking jobs abroad
A) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
B) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
C) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
D) Pravasi Kaushal Vikas Yojana

Answer: A

5. A new species of Zingiber (commonly referred as ginger) was recently discovered in which region?
A) Odisha coast
B) Andamans
C) Lakhswadeep
D) Bay of Bengal

Answer: B

6. Japan has demanded this country to remove a statue of a comfort woman which has reignited a diplomatic row over Tokyo’s wartime sex slavery.
A) Bangladesh
B) Ukraine
C) Syria
D) South Korea

Answer: D

7. Which film has won the best motion picture award at the 2017 Golden Globes awards?
A) La La Land
B) Lion
C) Hell or High Water
D) Moonlight

Answer: D

8. Who won the Qatar Open tennis title 2016
A) Rafael Nadal
B) Andy Murray
C) Novak Djokovic
D) Roger Federer

Answer: C

9. Name the country that country that brought a new team of police named environmental police to combat toxic smog in its capital city.
A) Germany
B) Brazil
C) China
D) India

Answer: C

10. India’s first international stock exchange “India International Exchange” has been launched in which city?
A) Gandhinagar
B) Mumbai
C) Pune
D) New Delhi

Answer: A

11. The 2017 National Conference for e-Governance has started in which city?
A) Visakhapatnam
B) Nagpur
C) New Delhi
D) Pune

Answer: A

12. Who has been appointed as the new National Intelligence Director of USA
A) Declan McCullagh
B) Donald M. Kerr
C) David Gompert
D) Dan Coats

Answer: D

13. India-Portugal signed seven agreements on 7 January 2016. Consider the following statements in context to the agreements
I. They were inked during PM Narendra Modi’s visit to Portugal.
II. Agreement in the field of agriculture and allied sectors were signed.
III. MoU in the sector of defence was inked.
Which is/are correct?
A) Only I
B) Only I and II
C) Only II and III
D) I, II and III

Answer: B

14. Akbar Hashemi Rafsanjani, who passed away recently, was the former President of which country?
A) Israel
B) Iran
C) Italy
D) Iraq

Answer: B

15. Which country has successfully launched a telecommunication technology test satellite
A) India
B) USA
C) Russia
D) China

Answer: D

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.