General Knowledge and Current Affairs Quiz – 8 January 2017

0

General Knowledge and Current Affairs Quiz – 8 January 2017

Current Affairs

 

Current Affairs Quiz – 8 January 2017

 

1. Who of the following was recently appointed as the 27th Army Chief of India?
A) Lieutenant General Bipin Rawat
B) Lieutenant General Praveen Bakshi
C) Lieutenant General PM Hariz
D) General Dalbir Singh Suhag

Answer: A

2. The Chitwan National Park is located in which country?
A) India
B) Nepal
C) Bangladesh
D) Myanmar

Answer: B

3. Who has been honoured with the Life Time Achievement (LTA) award at the 2017 Jaipur International Film Festival (JIFF)?
A) Om Puri
B) Amitabh Bachchan
C) Nasruddin Shah
D) Ramesh Prasad

Answer: D

4. Russia in recent past delivered four Sukhoi Su-35 fighter jets to a country after a delay of two years. Name the country to which the delivery was made.
A) India
B) Pakistan
C) China
D) Maldives

Answer: C

5. The 2017 All India Conference of Waqf Boards has started in which city?
A) Lucknow
B) New Delhi
C) Jaipur
D) Nagpur

Answer: B

6. Who has won the 2017 Qatar Open Men’s singles tennis tournament?
A) Novak Djokovic
B) Andy Murray
C) Rafael Nadal
D) Stefan Edberg

Answer: A

7. The Supreme Court ruled that no politician can seek vote in the name of caste, creed or religion. Consider the following statements in context of the verdict.
I. The verdict was delivered by the five-bench Constitution bench of the court.
II. The bench was headed by Justice Jagdish Singh Khehar.
III. It held that election is a secular exercise and its way and process should be followed.
Which is/are correct?
A) Only III
B) Only I and II
C) Only I and III
D) I, II and III

Answer: A

8. Name the social reformer who was honoured by Google Doodle recently on her 186th birth anniversary.
A) Aruna Roy
B) Medha Patkar
C) Manasi Pradhan
D) Savitribai Phule

Answer: D

9. Which tennis pair has won the 2017 WTA Brisbane International Women’s doubles Tennis trophy?
A) Elena Vesnina and Sania Mirza
B) Elena Vesnina and Martina Hingis
C) Sania Mirza and Bethanie Mattek-Sands
D) Sania Mirza and Martina Hingis

Answer: C

10. Which city is playing host to the Digi-Dhan Mela?
A) Hyderabad
B) Delhi
C) Bangalore
D) Mumbai

Answer: C

11. The Chitwan National Park is located in which country?
A) India
B) Nepal
C) Bangladesh
D) Myanmar

Answer: B

12. Consider the following statements regarding Maternity Benefit Programme.
I. Rs 6000 provided as cash incentive to pregnant and lactating women to meet nutrition needs
II. It is being implemented in Andhra Pradesh and Punjab only
Which of these statements are true?
A) Only I
B) Only II
C) Both (a) and (b)
D) None of them

Answer: A

13. The book “The Untold Vajpayee: Politician and Paradox” has been authored by whom?
A) Arun Shourie
B) Chaudhary Devi Lal
C) Lal Krishna Advani
D) Ullekh NP

Answer: D

14. Who authored the book The People’s President: Dr. APJ Abdul Kalam?
A) SM Khan
B) Sunita Narain
C) Ramachandra Guha
D) RD Burmania

Answer: A

15. Which country will become the world’s first country to switch off FM radio?
A) United Kingdom
B) Switzerland
C) Norway
D) Finland

Answer: C

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.