General Knowledge and Current Affairs Quiz – 27 January 2017

0

General Knowledge and Current Affairs Quiz – 27 January 2017

 

Current Affairs

 

Current Affairs Quiz – 27 January 2017

 

1. US President Donald Trump has signed directives to build a wall along the US border with which country
A) Bermuda
B) Canada
C) Cuba
D) Mexico

Answer: D

2. . “Dulari Kanya” scheme has been launched by which state government to check infant mortality?
A) Arunachal Pradesh
B) Himachal Pradesh
C) Madhya Pradesh
D) Andhra Pradesh

Answer: A

3. Which state government has recently organized Farmer’s Martyrs day to pay homage to the martyrs of 1894 farmers’ rising in the state?
A) Odisha
B) Manipur
C) Assam
D) Tripura

Answer: C

4. Who was awarded with the gallantry award Ashok Chakra on the 68th Republic Day of India?
A) Neerav Modi
B) Harpreet Sandhu
C) Hangpan Dada
D) Akhil Jha

Answer: C

5. Which institution became the first public varsity with ‘monumental’ flag
A) Jawaharlal Nehru University
B) IIT Bombay
C) IIM Banglore
D) Delhi University

Answer: D

6. The 2017 Confederation of Indian Industry (CII) Partnership Summit has started in which of the following states?
A) Telangana
B) Andhra Pradesh
C) Karnataka
D) Tamil Nadu

Answer: B

7. Which union ministry has instituted the “National Entrepreneurship Awards” to encourage a culture of entrepreneurship across India?
A) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
B) Ministry of Labour and Employment
C) Ministry of Home Affairs
D) Ministry of Statistics and Programme Implementation

Answer: A

8. V Shanmuganathan resigned as the Governor of which State recently?
A) Manipur
B) Nagaland
C) Meghalaya
D) Sikkim

Answer: C

9. Name the world’s tallest building that lights up in ‘Tricolour’ to mark 68th Indian Republic Day
A) Shanghai Tower
B) One World Trade Center
C) Burj Khalifa
D) CTF Finance Centre

Answer: C

10. India’s first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) has been inaugurated in which city?
A) Mysuru
B) Chennai
C) Kochi
D) Guwahati

Answer: A

11. Power Grid Corporation of India Ltd. recently signed MoU with which Middle East country?
A) Dubai
B) Oman
C) Abu Dhabi
D) Qatar

Answer: C

12. The Corruption Perception Index 2016 was released by Transparency International. What is the rank of India in the index?
A) 79th
B) 78th
C) 24th
D) 94th

Answer: A

13. Which state has pardons 439 prisoners on the eve of 68th Republic Day
A) Gujarat
B) Tamil Nadu
C) Bihar
D) Haryana

Answer: A

14. What is the India’s rank in the list of “Eight Great Powers of 2017”, as per The American Interest magazine?
A) 6th
B) 8th
C) 7th
D) 5th

Answer: A

15. The Chinnaswamy Stadium became the first cricket stadium in the world to install SubAir System. The stadium is located in
A) Chennai
B) Bengaluru
C) New Delhi
D) Cuttack

Answer: B

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.